Klub FC Zbrojovka Brno bude i nadále spolupracovat s Petrem Švancarou

Klub FC Zbrojovka Brno bude i nadále spolupracovat s Petrem Švancarou

B r n o – Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno oznamuje, že se dohodl na dlouhodobé spolupráci s někdejším vynikajícím fotbalistou Petrem Švancarou. Ve výhledu je například konání přátelského zápasu Zbrojovky s Rapidem Vídeň na stadionu Za Lužánkami.

Spolupráce se bude týkat zejména oblasti marketingu a propagace klubu, na Petra ovšem čeká i kooperace s týmem, majícím na starosti sportovní úsek. "Má kontakty, hodně cestuje, migruje po celé republice, plánujeme tedy, že bude konzultovat i hráčskou politiku. Pracovně bych to nazval jako pozice létajícího skauta, týkalo by se to i mládeže," upřesnil majitel klubu a předseda představenstva Václav Bartoněk. Spolupráce s Petrem je externí.

První takovou akcí, na které se Švancara podílí, je projekt Vyprodáme Srbskou?!, kladoucí si za cíl dosáhnout co nejvyšší návštěvy pro utkání s Plzní (25. října, 16:00). A co dál? "Už nějakou dobu probíhají jednání stran návratu Zbrojovky za Lužánky, a to v podobě přátelského utkání. To by se mělo konat v březnu a pokud vše vyjde, mohl by toupeřem být vídeňský Rapid. Tedy klub, se kterým Zbrojovka hrála poslední pohárový zápas Za Lužánkami", prozradil Švancara. Zbrojovka tehdy v létě 1997 Rapid porazila 2:0, což na postup po prohře 1:6 v úvodním utkání nestačilo.

Jako na hřišti - chci být platný a být vidět, jinak to nemá cenu

"Za nabídku jsem rád, přijal jsem ji a těším se na spolupráci. Jsou to vody, které mám rád a věřím, že pomůžu. To platí i pro sportovní oblast, což mi taky není úplně cizí. V obojím ale platí to, co jsem říkal už jako hráč. Musím být vidět a být platný, jinak by nemělo smysl to dělat," komentoval Švancara.

Veřejnost hojně spekuluje, že angažování Petra Švancary ve Zbrojovce souvisí s odchodem sportovního ředitele Zdeňka Kudely. "V tom bych ale spojitost nehledal. Prošel jsem si nějakou cestou, ale o této spolupráci jsme se s panem Bartoňkem bavili již před třemi lety. Jen pro zajímavost, projekt Vyprodáme Srbskou?" se rozjel v době, kdy tu pan Kudela ještě byl. Hledejme spíše to, co je před námi," řekl k tomu Švancara.

"Některé věci prostě musejí uzrát. Čtyři roky jsou dlouhá doba, fungování klubu jsme viděli jinak. Nejsem člověk, který by dal na nějaké pocity, proto jsem si řádově několik měsíců zpátky sledováním a analýzou určitých okruhů názor potvrdil. Pan Kudela se po zralé úvaze rozhodl odejít sám, nic osobního za tím nehledejte," doplnil Bartoněk.

Naznačil také, jakou cestou by se klub měl ubírat dál. "Oproti modelu se sportovním ředitelem, což je dle mého anachronismus, existuje model šéftrenéra s týmem spolupracovníků."

Na Bílou sobotu Rapid? Vypadá to nadějně

Jak je uvedeno výše, dneškem klub poprvé odprezentoval oficiálně myšlenku sehrát Za Lužánkami přátelské utkání. "To je aktuálně nejdůležitější projekt. Termín je poměrně atraktivní, na Bílou sobotu, kdy je dostatek volna. Kdyby se povedl Rapid, bylo by to exkluzivní. Lidi z klubu se za tím cílem pustili už před nějakou dobou a věřím, že to dopadne, protože Zbrojovka za Lužánky patří," zmínil Švancara.

Formát celé akce teprve nabírá konkrétní obrysy, zúčastnit by se každopádně měla současná Zbrojovka i tzv. Stará garda. "Poučil jsem se z chyb, které jsme udělali v červnu, tentokrát to bude jiné, profesionálnější," slíbil "Švanci". "Kapacita bude vycházet z červnové rozlučky, zdrojové možnosti jsou podobné. Dívám se na to optimisticky, protože jednání už nějakou dobu běží a Rapid měl dost času říci jasné ne, pokud by neměl zájem," doplnil Bartoněk.

Strach není třeba mít ani z kvality trávníku, na kterou dohlíží kompetentní tým. "Stadion se udržuje skvěle, Zbrojovka se stará o trávník, který je v dobré kondici. Vidím tam krásný příběh," uzavřel Švancara.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...