Co zaznělo na předsezonní tiskové konferenci?

Co zaznělo na předsezonní tiskové konferenci?

B r n o - Zbrojovka dnes uspořádala v restauraci Potrefená husa tradiční předsezonní tiskovou konferenci. Té se zúčastnila zástupkyně nového generálního partnera Veronika Likóová, sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela, trenér Václav Kotal a kapitán Pavel Zavadil.

Jako první dostala slovo Likóová. Ta krátce představila partnera, stejně jako skupinu D2B Group. "Od roku 2007 se zabýváme developerskou činností, projekt Flatstore vzniká zhruba rok. Prozatím se orientujeme spíše na Prahu, ale plánujeme rozšíření i na další města včetně Brna. I proto jsme se rozhodli pro podporu brněnského klubu," vysvětlila. Více o novém partnerovi píšeme v samostatném článku.

Poté převzal slovo sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela. "Chtěli bychom dát divákům jasný signál, že na Zbrojovku se vyplatí chodit. Přichystali jsme změny v kádru, do posil se investovalo dost. Jsme připraveni se na hřišti prezentovat jinak," prohlásil.

Štafetový kolík putoval dále k trenéru Kotalovi. "Příprava je za námi, v zásadě proběhla dle plánu. Výsledky mohou být vždy lepší, ale rozhodující budou zápasy ligy. Veškeré závěry nám zhodnotí první utkání, máme doma Ostravu, jedeme do Boleslavi a přivítáme Slavii. Pak se můžeme vyjadřovat, co se povedlo a co ne. Očekávání jsou velká, povedl se příchod Jakuba Řezníčka, věřím, že co nejdříve bude v optimální formě a stane se platnou posilou. Snad si vše sedne, s ním bychom měli hrát přece jen trošku jiným způsobem, abychom plně využili jeho kvalit," pronesl své úvodní slovo.

Jako poslední pohovořil kapitán Zavadil. "V kabině je řada nových tváří, kluci zapadli dobře. Absolvovali jsem náročnou přípravu, dvě soustředění, při nichž jsme měli veškerý komfort a zázemí dle našich představ. Doufám, že to vše zúročíme a odstartujeme soutěž dle našich představ."

Odhadujeme, že přesunem utkání s Baníkem jsme přišli o tři tisíce diváků

Poté následoval prostor na dotazy přítomných novinářů. Ten první se dotkl ožehavého tématu - přesunu zápasu s Baníkem na sobotu. "Bavili jsme se o tom ještě dnes s majitelem panem Bartoňkem. On zná brněnské reálie, odhadujeme tedy, že přesunem jsme přišli o nějaké tři tisíce diváků. Plus samozřejmě vedlejší náklady. Víme, že na přesun si stěžovala Sparta nebo Plzeň, v tak silné pozici my zatím nejsme, abychom něco vykřikovali přes média. Skousávali jsme to těžce, navíc je nám líto, že spousta lidí přišla o možnost vidět první zápas na vlastní oči. Jsme každopádně připraveni podat maximální výkon i před nižší návštěvou, než by přišla o den později," odpověděl Kudela.

Podobně se vyjádřil i kouč Kotal. "Přesun nám zhatil tréninkový plán, přišli jsme o přípravný zápas, vše museli překopat. Musíme to respektovat, bohužel, tak to tady funguje," posteskl si. "Je to komplikace, ale záleží na nás hráčích, jak se s tím popasujeme. Bylo by víc lidí, ale realita je taková a my ten zápas musíme zvládnout i v sobotu," dodal Zavadil.

Baník - stejně jako Zbrojovka - neprožil ideální přípravu, podle zástupců klubu by to ale nemělo svádět k podcenění. "Sestava Baníku se podle mého bude lišit od té, která hrála poslední zápasy přípravy. Tohle neřeším, záleží na našem výkonu. My se chceme prosadit vlastním způsobem hry. Víme, že soupeři nám toho v přípravě moc nedovolovali, že se nám nedařilo dávat góly. Ale víme také, že je to jen a jen v nás. Věřím, že jsme si góly schovali na zápas s Baníkem a zvládneme ho," zadoufal Kotal.

"Já v Ostravě hrál, vím, že síla klubu je v tom, že hráči si šance hrát za Baník váží. Prostředí je tam specifické. Určitě k tomu přistoupí jinak, než k přípravě, bude to jiný zápas," je přesvědčený kapitán.

Co se sestavy týče, nechtěl být kouč příliš konkrétní. "Mimo hru je Schuster, uzdravili se Pašek s Frelihem, kteří už naskočili do generálky. Začnou zřejmě na lavičce, uvidíme dle vývoje utkání, zda je bude nutné nasadit. Co se týče ztráty Jakuba Jugase, nejvíce toho v přípravě na jeho postu odehrál Radek Buchta, pro nějž to je dle mého soudu výhodnější post, než střed zálohy. Defenzivní úkoly si plní, v ofenzivě se směrem dopředu také snažil," dumal kouč, který kromě střelecké produktivity řešil v přípravě ještě jeden palčivý problém. "Špatně jsme zvládali obranné standardní situace. S tím jsem vůbec nebyl spokojen, kluci si snad ale uvědomili, že vše je třeba dohrávat na sto procent, a vzali si z toho poučení pro ligu."

Cíl? Pět tisíc diváků na zápas

Další dotaz směřoval na předsezonní cíl. "Počítali jsme si divácký průměr za minulou sezonu - 4343. Rád bych, kdybychom jej překonali, dostali se v průměru třeba na pět tisíc. To by byla známka posunu. Co se umístění týče, letos jsme si jej pokazili nepovedenými zápasy s Duklou či Bohemians, při vyrovnanosti tabulky jsme mohli být výš, třeba devátí. Prognózy jsou jedna věc, skutky na hřišti druhá - optimem by nicméně bylo deváté, desáté místo a výš," přál si Kudela.

K naplnění těchto cílů by měly pomoci i zmíněné posily, z nichž nejvýš ční, co se renomé týče, Jakub Řezníček. "Musíme poděkovat majiteli, bez jeho rozhodnutí investovat by to nešlo. O jeho minulosti víme, ostatně zeptejte se Jakuba, co jsme spolu prožili v Boleslavi. Informace jsme si zjišťovali a ověřovali. Jsem přesvědčen, že to je jiný Jakub Řezníček než ten, se kterým jsme v osmnácti letech řešili jeho problémy," zakončil Kudela.

další články

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Vyškovem
A-tým
20.04.2024 | Martin Lísal

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Vyškovem

D r n o v i c e – Sobotní dopolední utkání ve Vyškově nabídlo nakonec dvě branky, po jedné na každé...
Remízu s Vyškovem zařídil Alijagić
A-tým
20.04.2024 | Daniel Král. FOTO: Petr Nečas

Remízu s Vyškovem zařídil Alijagić

D R N O V I C E - Po výhře s Jihlavou se Zbrojováci vydali k dalšímu utkání do Drnovic, kde svá...
Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...