Kapitán Zavadil: Po Dukle se tým semknul, ale poslední zápasy jsme nezvládli

Kapitán Zavadil: Po Dukle se tým semknul, ale poslední zápasy jsme nezvládli

B r n o - Jak je jeho zvykem, i letos šel kapitán Pavel Zavadil svým spoluhráčům příkladem. Góly střílel i připravoval, hře dával myšlenku i klid. Jak hodnotí letošní sezonu?

Pavel Zavadil v ní naskočil do 26 utkání. Na podzim absentoval vinou čtyř žlutých karet, na jaře vynechal tři zápasy pro nemoc. Vsítil čtyři branky, pátý gól (parádní trefu v Příbrami) statistici nakonec označili jako vlastní. Nebýt toho, stal by se nejlepším střelcem týmu - takto se o tuto pozici dělí se čtveřicí spoluhráčů.

Pavle, jak vidíš s několikadenním odstupem uplynulou sezonu?
Co se týče umístění, je to zklamání. O záchranu letos hrála půlka ligy a my se té hrozby zbavili poměrně brzy, ale umístění mělo být lepší. Nezvládli jsme zápasy, při nichž jsme měli být relativně v klidu, bez hrozby sestupu. Beru, že se zkoušely různé varianty, šanci dostalo víc hráčů, ale i přesto jsme ten závěr měli zvládnout lépe. A upřímně, mít z těch zápasů o pár bodů víc, hodnotíme sezonu úplně jinak a v tabulce jsme také jinde. Ty poslední zápasy jsou prostě kaňkou na ročníku, který měl potenciál být lepší, než loňský.

Dají se na sezoně najít i pozitiva?
Cením si toho, že po utkání s Duklou, kdy jsme nebyli v ideálním rozpoložení, se tým semknul a uhrál dobré výsledky. Nastartovali jsme sérii, která nás de facto zachránila. Vybočovaly z toho jen zápasy na Spartě a v Plzni, kde se ale nedařilo i ostatním mančaftům. Tahle část sezony byla dobrá a ukázala, že fotbal umíme hrát. Až ten závěr se nepovedl.

Kromě zmíněného závěru sezony se mezi nepovedené pasáže dá určitě řadit i hrozivá podzimní série.
Dá, a sám si to pořádně nedovedu vysvětlit, proč se to opakuje každý rok. I díky tomu jsme na tom v zimě nebyli nejlíp, ale po facce s Duklou se to otočilo, těžili jsme z povedené přípravy a bodovali i v zápasech, kdy to od nás nikdo moc nečekal. Celá soutěž byla letos hodně vyrovnaná, každý mohl porazit každého, vybočovaly z toho jen první dva týmy. My jsme toho důkazem - povedlo se nám vyhrát v Teplicích, porazit Mladou Boleslav, ale pak jsme prohráli s Bohemkou.

Ožehavou otázkou je problematika posílení kádru, co o tom jakožto kapitán soudíš ty?
Je to téma na hlubší analýzu a delší povídání. Posílit ale určitě potřebujeme, to je bez debat. Pokud tedy chceme hrát výš a nemít starosti se záchranou. Věřím, že někdo přijde. Nechci nikoho kritizovat konkrétně přes média, obecně tu ale máme řadu hráčů, kterým třeba chybí mezistupeň od mládežnického fotbalu k dospělému. Takové hráče můžete mít dva, tři, ne třeba šest - to už je moc. Z toho pohledu vnímám jako ideální například cestu Jakuba Šurala, který se na jaře otrkal v druhé lize. To je škola chlapského fotbalu. Sám jsem podobnou cestou kdysi šel.

Když jsme u těch posil - co říkáš na výkony těch zimních?
Dušan Melichárek nám hodně pomohl, kvality prokázal. Zub (Lukáš Zoubele - pozn. red.) taky. Po těžkém zranění skvěle zapadl, odehrál dobré zápasy a je jen škoda, že neodehrál celé jaro. A třeba Radek Buchta je příkladem toho, co jsem říkal. Byl v Brně, otrkal se ve Znojmě a po návratu do Brna taky zapadl velmi dobře.

Co tvé osobní výkony? Jeden tvůj gól nakonec statistici označili jako vlastní, ale i tak - čtyři vstřelené branky, sedm nahrávek...
Ten gól v Příbrami beru pořád tak trochu jako svůj. Musím říct, že mě trošku zabrzdila nemoc na začátku jara. Přišel jsem o první kolo, pak se to ještě vrátilo. Ale potrénoval jsem a dostal se zpátky. Teď se cítím výborně, je skoro škoda, že liga už končí, sil mám ještě dost. A hlavně mám pořád chuť do fotbalu, což je nejdůležitější. Jinak se ty statistiky podobají těm z minulých sezon v Brně, jen na tu nemoc jsem nebyl zvyklý, to bylo nepříjemné.

V médiích se po skončení sezony opět probírá téma komunikace na trávníku během utkání, jaký je tvůj názor?
Fotbal je chlapská hra a v zápalu boje moc nejde něco poklidně vysvětlovat. Není to přece o tom, že bych někomu nadával za pokaženou přihrávku, ale pokud někdo neplní, co má, neběhá a nebojuje, tak se ozvu. To je během utkání potřeba říct hned, těžko si vezmu tabuli a něco na ní budu obšírně malovat. Je mi trochu líto, že takovéhle věci se řeší vždy po prohrách, zatímco když doma porazíme Slavii 3:0, necítí nikdo potřebu se k tomu vyjádřit.

Sezona je každopádně minulostí, je tu krátká pauza. Jak strávíš dovolenou?
Zatím jsem doma, odpočívám. Příští týden někam vyjedeme, ale jen v tuzemsku, nějaký welness pobyt, výlety a tak. Malý Matyáš ještě na nějaké cestování k moři není.

Co fotbal? Je pro tebe důležité jej během dovolené vytěsnit?
Těším se na finále Ligy mistrů, v plánu mám fotbálek u Zdeňka Grygery. Určitě budu sledovat i kluky od nás v reprezentaci jednadvacítek, věřím, že se jim bude dařit a přeju jim, ať to vyjde co nejlépe. Jinak ale vypnu, potřebuju nabrat síly, sezona byla přece jen náročná. Fyzicky i psychicky.

Díky za rozhovor!

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....