Radek Buchta: S Petrem si nás občas pletou

Radek Buchta: S Petrem si nás občas pletou

B r n o - Jednou z nových tváří Zbrojovky je v zimní přípravě i Radek Buchta. I když v jeho případě je nutné termín "nová tvář" poněkud poopravit - Radek totiž se Zbrojovkou spojil velkou část své dosavadní kariéry a je odchovancem klubu.

Ve Zbrojovce zažil svou ligovou premiéru i sezonu v nižší soutěži, v létě 2012 ovšem zamířil do Znojma. Dres brněnského klubu neoblékl dva a půl roku, letos v zimě přišel na testy a zasáhl zatím do tří utkání. "Pokud hodnotím poslední zápasy, proti Olomouci jsme předvedli asi o něco lepší výkon. Vstřelili jsmne branky, vyhráli. Proti Hradci jsme se tolik nedostávali do šancí, ve finální fázi nám to tolik nešlo. Osobně jsem s dosavadními výkony celkem spokojen," prozradil Buchta.

Jako hráč, který má v popisu práce spíše defenzivu, mohl na druhou stranu uvítat čisté konto. "Moje role je opravdu spíše v defenzivě. Hrát mohu na kraji obrany i v jejím středu, asi nejlépe se ale cítím na postu defenzivního záložníka. Zde zatím nastupuju i v Brně, což mi vyhovuje," pokračoval hráč s 25 ligovými starty.

Jak již bylo řečeno, jeden z nich si připsal ještě za Brno. "Hráli jsme poslední kolo s Jabloncem, v přestřelce byl nakonec lepší soupeř. Moc lidí nepřišlo, o sestupu už bylo rozhodnuto, já to ale vnímal samozřejmě jinak. Byla to premiéra, navíc se loučil Ríša Dostálek, můj velký vzor," vzpomínal Buchta na svou premiéru, která byla zároveň derniérou Zbrojovky v nejvyšší soutěži, naštěstí jen dočasnou.

Díky brněnským kořenům má Radek usnadněnou adaptaci. "Polovinu kádru znám, stejně jako část realizačního týmu. S bydlením to teď máme složitější, hledáme s přítelkyní byt v Brně, ale to jsou spíše příjemné starosti," vysvětluje jeden ze dvou Buchtů v brněnském kádru. Příbuzní nejsou, i když byli v minulosti často označováni za bratry. "Na pondělních testech v Praze mi říkali, že už jsem tam byl," naznačuje s úsměvem Radek, že k omylu občas dochází i nyní. "Jsme kamarádi, byli jsme spolu v mládeži i v áčku. Zaslechl jsem, že si nás teď naposledy někdo spletl i na onlajnech."

Jak jsme již informovali, pětadvacetiletý hráč na testech uspěl a v současnosti klub vede jednání o další formě spolupráce. V dnešním utkání s Dunajskou Stredou je na lavičce, uvidíme, zda si nakonec připíše i čtvrtý start.

další články

Věřím, že je v našich silách tým pozvednout, hlásí nový trenér Kříž
A-tým
15.04.2024 | Martin Lísal

Věřím, že je v našich silách tým pozvednout, hlásí...

B r n o – V neděli dovedl mužstvo k důležité výhře v Lanžhotě, ve středu se o něco podobného pokusí...
Zbrojovku povedou trenéři Kříž a Zúbek
A-tým
15.04.2024 | Martin Lísal

Zbrojovku povedou trenéři Kříž a Zúbek

B r n o – Představenstvo klubu FC Zbrojovka Brno dnes jednomyslně rozhodlo o odvolání hlavního...
VIDEO: Trenér Polách po utkání ve Varnsdorfu
A-tým
14.04.2024 | Martin Lísal

VIDEO: Trenér Polách po utkání ve Varnsdorfu

V a r n s d o r f – Ani cesta na sever Čech kýženou bodovou vzpruhu nepřinesla. Ba co víc,...