Jakub Jugas hovoří o přípravě i šancích na evropský šampionát

Jakub Jugas hovoří o přípravě i šancích na evropský šampionát

B r n o - Co nejdřív vybojovat záchranu, pomoci Zbrojovce do vyšších pater tabulky a dostat se do nominace na Mistrovství Evropy do 21 let - takové jsou ve stručnosti cíle Jakuba Jugase pro jarní část sezony.

Jakub zatím v přípravě odehrál první poločas proti Sigmě (ve kterém tým neinkasoval) a celý zápas s Baníkem. V tomto utkání dokonce vstřelil krásný gól, na výhru to ovšem nakonec nestačilo.

Jakube, byla ta gólová střela takto cílená?
Řeknu to upřímně, nemířil jsem. Bylo to hodně rychlé, člověk se musí rozhodnout ve zlomku vteřiny, než k němu přiskočí hráči soupeře. Zavřel jsem oči a vystřelil, se štěstím to zapadlo ideálně do branky a byl z toho hezký gól.

I proti Hradci jsi gólu dosáhl nohou, hlavičkování ti tak nesedí?
Na to, že hraju obránce, dávám opravdu góly spíš nohama, shodou okolností i první ligový proti Baníku takto padl. Chtěl bych dávat i hlavou, ale musím na tom zapracovat (úsměv).

Blížil se první poločas utkání s Baníkem tomu, co chcete jako tým praktikovat?
Dá se říct, že ano. V obraně jsme je takřka k ničemu nepustili, vpředu jsme byli nebezpeční, měli šance a dali dva góly. Vypadalo to dobře, bohužel pak přišla druhá půle.

A v ní obrat. Co se zvrtlo?
Možná jsme podlehli vnitřně trochu uspokojení, nevím. To si ale musíme pohlídat, hrát bezpečně, jednoduše. My si vzadu věci zbytečně komplikujeme, tohle je základ a říká nám to i trenér.

Ještě před Baníkem hrála druhá jedenáctka proti Zlínu, nebylo ti trochu líto, že proti mateřskému týmu nenastoupíš?
Mísily se dva různé pocity. Na jednu stranu mi to líto bylo, ale zase jsem nechtěl hrát proti svým. Dostal jsem se do sestavy proti Baníku a dal gól, škoda jen toho výsledku, to dojem samozřejmě hodně kalí.

Co příprava obecně? Vyskytly se nějaké komplikace?
Zatím je to bez problémů, a věřím, že i bude. Tréninky jsou náročné, ale to musí být. Máme teď hodně naběháno, začneme víc pracovat na technice a taktice, což je zase příjemná změna. Už se těším, celkově není příprava nijak jednotvárná, to je dobře.

Nominace? Vše záleží na tom, jak se nám bude dařit

Jak často se dostaneš domů?

Když je čas, jedeme se sestrou, která v Brně studuje na výšce a bydlí se mnou v podnájmu. Máme byt kousek od centra, nedaleko Lužánek.

Blížící se mládežnické EURO znamená vyšší frekvenci různých dotazů, rozhovorů a dotazníků pro nominované hráče. Není to už trochu únavné?
Vůbec ne. Zájem potěší. Ale pořád je to spíš takový předzájem, důležité bude, jestli se tam dostanu. To je cíl a motivace, vím, že když budu hrát dobře, pomůžu klubu i sobě. Nejbližší reprezentační akce je dvojzápas s Anglií a Portugalskem koncem března, do té doby se může stát hodně věcí.

Někteří fotbalisté jsou pověrčiví, bojí se, že by mohli takovou šanci v rozhovorech zakřiknout.
Důležité je být umírněný, pokora musí být. Trocha sebevědomí samozřejmě taky. Vím, co si můžu dovolit a jak na tom jsem. Vše závisí na tom, jak bude hrát Zbrojovka.

V kabině je vás s nadějemi na šampionát víc, je to časté téma hovoru?
Bavíme se o tom, to je jasné. Ale všichni víme, že se situace bude odvíjet od výkonů týmu. Je rozdíl být čtrnáctý nebo pátý. Bodové rozdíly nejsou malé, chleba se bude lámat během pěti, šesti kol. Věřím, že je zvládneme.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...