Po prohře v Hradci čeká na Zbrojovku domácí zápas proti Jihlavě

Po prohře v Hradci čeká na Zbrojovku domácí zápas proti Jihlavě

Po třech týdnech pauzy se mohou brněnští fotbaloví fandové opět těšit na další utkání domácí Zbrojovky, která vyzve Jihlavu. Zápas osmého kola začíná na stadionu v Srbské ulici v neděli 23. září 2012 už v 16:00, aby se brněnští fandové stihli přesunout na zápas hokejové Komety, který začíná v 18:30.

Souboj nováčků Gambrinus ligy

Nedělní kolo nejvyšší české fotbalové soutěže nabídne fanouškům souboj obou letošních prvoligových nováčků. I přesto, že vloni Brňané hráli druhou ligu, mají s Gambrinus ligou větší zkušenosti než jejich soupeř z Vysočiny. Jihlavští jsou totiž letos součástí první ligy teprve podruhé v historii – první sezónu mezi elitou absolvovali v ročníku 05/06. Hned po své premiérové účasti však zase první ligu opustili a vrátili se do ní spolu se Zbrojovkou až letos.

Vysočina bez prohry

Mužstvo kouče Františka Komňackého je jediným týmem, který v letošním ročníku Gambrinus ligy zůstává stále neporažen: Jihlavští od začátku sezóny remizovali hned pětkrát (na Slavii, s Plzní, v Hradci Králové, v Liberci a doma s Olomoucí). V posledních dvou kolech FC Vysočina dokonce vyhrála – nejprve si odvezla tři body za výhru 3:1 z Mladé Boleslavi, v minulém týdnu pak poprvé zvítězila i na domácím hřišti, kde porazila ostravský Baník 3:2.

Naopak Brňanům, za které odchytal poslední dvě utkání Radek Petr, se v posledním kole nedařilo – prohráli v Hradci Králové 2:0. Znamenalo to první prohru na venkovním hřišti, v tabulce se navíc červenobílí propadli na deváté místo. Jihlava je na tom o čtyři příčky lépe.

Osobnosti Jihlavy

Většinou vybíráme do článků o soupeři jednu největší osobnost týmu, nyní však nelze nezmínit hned dvě. Jednou z nich je zkušený gólman Jaromír Blažek, který dlouhé roky oblékal dres pražské Sparty a čtrnáctkrát také reprezentoval Českou republiku. Devětatřicetiletý brankář se může pochlubit sbírkou sedmi ligových titulů – poslední z nich získal se Spartou před dvěma lety.

Druhou velkou postavou Vysočiny je o tři roky mladší záložník Václav Koloušek, autor jedné ze tří branek z posledního klání Jihlavských. Koloušek, který na Vysočinu přišel právě z Brna, odehrál za reprezentaci pět utkání. V jednom z nich vstřelil gól a navíc má na svém kontě dva mistrovské tituly z Gambrinus ligy – před jedenácti lety se radoval se Spartou a o rok později s Libercem.

Za zmínku stojí i nejlepší střelec dosavadního průběhu Gambrinus ligy. Je jím totiž právě jihlavský útočník, teprve dvaadvacetiletý kapitán Stanislav Tecl, který se za záda soupeřových gólmanů trefil šestkrát v sedmi zápasech.

Vzájemná bilance

Stejně jako se daří Jihlavským v letošní sezóně se jim v historii nejvyšší ligy dařilo také proti Zbrojovce – i když z pouhých dvou vzájemných klání se toho příliš usuzovat nedá. Nedělní soupeři se v elitní soutěži potkali před pěti lety, doma Zbrojovka Jihlavě podlehla 1:2, na Vysočině pak spolu mužstva remizovala 0:0.

Aktuálnější bude pohled na loňské souboje Brňanů s FC Vysočina, které se odehrály v druhé lize. I loni se více dařilo Jihlavským, kteří na podzim porazili Zbrojovku na svém hřišti těsně 1:0 a na jaře si dokonce z moravské metropole odvezli další tři body za výhru 2:0.

Sestava Jihlavy z posledního kola:

Blažek - Josl, Šourek, Tlustý, Karlík - Vaculík (89. Sedláček), Rada (75. Kučera), Jungr, Koloušek, Masopust (80. Mešanović) - Tecl. Náhradníci: Hanuš - Gavrić, Obert, Zeman.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...