Mladí Zbrojováci ze ZŠ Janouškova ovládli McDonalds Cup a za odměnu letí do Londýna!

Mladí Zbrojováci ze ZŠ Janouškova ovládli McDonalds Cup a za odměnu letí do Londýna!

Výlet do Londýna, návštěva utkání Chelsea, beseda s Petrem Čechem. Pro spoustu desetiletých kluků jen vzdálený sen. Fotbalisté ze ZŠ Janouškova si ale díky výhře v McDonalds Cupu tento sen již záhy splní! Na vlastní oči uvidí v akci aktuálního vítěze Ligy mistrů.

McDonalds Cup je největší fotbalový turnaj pro žáky základních škol (těch se zúčastnilo letos plných 3 589!). Tento rok byl na programu již 16. ročník, hrálo se premiérově ve dvou kategoriích - A a B. V "áčku" se proti sobě střetli žáci 1. až 3. tříd, v "béčku" 4. a 5. Dějištěm se stal teplický stadion.

Kdo chce okusit atmosféru finálového turnaje, musí se na něj kvalifikovat z krajů. Zástupcům ZŠ Janouškova, která úzce spolupracuje s brněnskou Zbrojovkou, se to povedlo v obou kategoriích, což je samo o sobě úspěchem. Ti starší nakonec skončili pátí.

Mladší si ovšem okořenili poslední měsíc školního roku triumfální jízdou za vítězstvím v celém turnaji. Tu začali nejprve úspěšným působením v základních skupinách. V semifinále poté pokořili výběr ZŠ E. Valenty z Prostějova 3:2 a na řadě byl velký finálový duel.

V něm čekal tým ZŠ Vrchlického z Liberce a boj to byl vyrovnaný, musely rozhodovat až pokutové kopy. Pevnější nervy prokázalo brněnské mládí a vysněný pohár tak poznal majitele - mladé Zbrojováky ze ZŠ Janouškova.

Odměnou za jejich snahu ovšem nebyl jen pohár, medaile, trička a dobrý pocit. Celý tým ještě čeká zlatý hřeb v podobě výletu do Londýna, účasti na utkání Chelsea - Norwich, prohlídky stadionu a besedy s Petrem Čechem, momentálně zřejmě nejlepším a nejznámějším českým fotbalistou. Budou tak mít možnost poznat kompletní zázemí týmu, který vyhrál Ligu mistrů jen pár dní před triumfem mladých Brňanů na McDonalds Cupu.

Víkend snů nese datum 6. a 7. října. Zážitkem pro mnohé bude už sobotní let do Londýna. "Letíme z Prahy, ubytujeme se a pak už začne náročný program. Snad stihneme i prohlídku města ještě před nedělním odletem," doufá Tomáš Němčanský, který trénoval na McDonalds Cupu starší výběr. Ten mladší měl na starost Radim Bubeníček, ale oba kouči úzce spolupracují a shodou okolností spolu trénují i přípravku Zbrojovky.

Jak se termín akce blíží, je na chlapcích pochopitelně patrné napětí. "Nemohou se dočkat, jsou hodně natěšení, vždyť pro mnohé z nich to bude asi největší zážitek v životě," komentuje s úsměvem Němčanský.

další články

ROZHOVOR: Libor Soldán slaví 60. narozeniny!
Ostatní
30.03.2024 | Martin Lísal

ROZHOVOR: Libor Soldán slaví 60. narozeniny!

B r n o - Čtyři roky? Ve fotbale dostatečně dlouhá doba na to, abyste někde zanechali pořádnou...
VIDEO: Jakub Řezníček po utkání se Spartou B
A-tým
29.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Jakub Řezníček po utkání se Spartou B

B r n o – Utkání se Spartou B zahájil Jakub Řezníček na lavičce, do hry se dostal až ve druhé půli...
VIDEO: Trenér Polách po utkání se Spartou B
A-tým
29.03.2024 | Martin Lísal

VIDEO: Trenér Polách po utkání se Spartou B

B r n o - Ani dnes se nepovedlo ukončit čekání na první jarní výhru. Zbrojováci si sice proti...