Pavel Mezlík odehrál stý prvoligový zápas v dresu Zbrojovky!

Pavel Mezlík odehrál stý prvoligový zápas v dresu Zbrojovky!

B r n o - Ty zápasy od sebe dělí patnáct let. V květnu roku 1999 debutoval Pavel Mezlík v první lize. Když tentýž hráč vběhl v 69. minutě utkání v Jablonci na trávník, mohli statistici v kolonce jeho prvoligových zápasů za Zbrojovku zkompletovat stovku.

Pod tímto číslem se skrývají výhry, porážky, smolná zranění, která se bohužel Pavlovi stavěla často do cesty. To první přišlo v momentě, kdy měl jet na světový šampionát dvacítek do Spojených arabských emirátů, to poslední mu zkomplikovalo celou uplynulou sezonu. "Těžko říct, které období bylo horší. Tehdy mě to hodně vzalo, v těch letech se formuje kariéra. Mrzelo to," vzpomíná Mezlík na turnaj, kde se mohl prohánět po boku Sivoka, Hubníka, Petržely či Limberského a pod vedením současného kouče reprezentačního týmu Pavla Vrby.

Tou dobou se už mohl pyšnit primátem nejmladšího debutanta v první lize. Když naskočil proti Karviné v květnu roku 1999, nebylo mu ještě ani šestnáct. Až v roce 2011 jej o devět dní "překonal" příbramský Mašek. "Tehdy jsem čerstvě přišel do Brna, měl jsem za sebou poměrně povedené období v mládeži, ale nominace do utkání byla trochu šokem," vzpomíná Mezlík s úsměvem.

A pak roky běžely, až přišel stý zápas ve zbrojováckém dresu. Mezitím jej Pavel několikrát převlékl, na jaře 2012 se ale vrátil. Odehrál první prvoligovou sezonu po návratu mezi elitu, po něm si bohužel vytrpěl další zranění. Návrat takřka po roce bez soutěžního utkání přinesl velkou úlevu. "Užíval jsem si, že mohu vůbec být v týmu, poznat zase tu atmosféru před ligovým zápasem. Na hřišti to nebylo ono, k ničemu jsem se moc nedostal a mám na čem pracovat. Jsem ale nesmírně rád, že můžu zase být v tom ligovém kolotoči. Že je to můj stý zápas ve Zbrojovce, to jsem ani nevěděl.".

A kolotoč pokračuje - o víkendu čeká zápas s Hradcem, kde Pavel mimochodem v minulosti krátce působil. "To bylo pár měsíců. Vzpomínám na to v dobrém, něco jsem tam odehrál, ale je to minulost. Pro nás je to důležité utkání, chceme se dobrým výsledkem odpíchnout," vyhlíží jediný hráč současného kádru, který v ligových bojích běhal po lužáneckém pažitu.

Se Zbrojovkou si Pavel zahrál i letní Intertoto Cup. "Často vzpomínám, ta soutěž byla výborná. Hrály se ostré zápasy se zajímavými soupeři, podívali jsme se po Evropě a bylo to divácky atraktivní. Mělo to prestiž, nikdo nikoho nešetřil, hrály elitní sestavy. Navíc jsme jeden rok došli hodně daleko, vyřadil nás až Villareal, který nakonec prošel do Poháru UEFA a v něm až do semifinále. Nastartovalo nás to i pro ligu, povedl se nám díky tomu úvod a vedli jsme tabulku. Vzpomínám na to moc rád. Nevím, nakolik výhodný byl tento pohár pro kluby, pro hráče to ale bylo skvělé," připomíná události z doby před jedenácti lety.

Rekordmanem současného kádru je Aleš Schuster, který zbrojovácký dres oblékl ve 124 utkáních. A celkově? Zřejmě nedostižně v tomto ohledu dominuje Petr Křivánek - v první lize odehrál za Zbrojovku (nikdy nehrál jinde) neuvěřitelných 317 utkání.

další články

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U13) zůstávají ve finálové nadstavbě i po třech kolech...
U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U12) podlehli ve třetím utkání nadstavby na hřišti Olomouce...
U17: Těsná prohra s Pardubicemi
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U17: Těsná prohra s Pardubicemi

B r n o - Také dorostenci kategorie U17 se před Pardubicemi nakonec museli sklonit. V atraktivním...