Mladší dorost míří na 12. ročník Haraštova memoriálu

Mladší dorost míří na 12. ročník Haraštova memoriálu

B r n o - Mladší dorostence Zbrojovky (U17) čeká již 12. ročník Memoriálu Františka Harašty - mládežnického turnaje tuzemské špičky. Do boje vstoupí zítra v 9 hodin, kdy se střetnou v Rakvicích se Slavií. Druhým hostitelským místem je Moravský Žižkov.

Kromě pražského celku čeká ve skupině Hradec Králové a výběr Moravy U16, což bude opravdu pikantní souboj. Jeho členy jsou totiž i Zbrojováci Martin Zikl, Antonín Rusek (oba již hrají za tým U17), Filip Holman a Martin Kropáček (U16), mezi náhradníky je další čtveřice hráčů, z nichž Dominik Blažík byl dnes dodatečně nominován. "Pro nás je to oslabení v útoku, Martin s Tondou, to je obrovská porce gólů. Budeme je muset nahradit, na druhou stranu víme, co od nich čekat, známe se skvěle z tréninků. Pro ně bude motivací navíc fakt, že se bijí o národní mužstvo," uvědomuje si trenér Tomáš Kolouch.

S týmem Moravy hrají druhý středeční zápas, Hradec je na programu ve čtvrtek a podle umístění pak Zbrojováci nastoupí do posledního duelu. "Vůbec je letos účast hodně kvalitní, sešla se v podstatě tuzemská špička, ve druhé skupině je kromě výběru Čech Sparta, Sigma a Baník," naznačuje Kolouch, že letošní ročník Memoriálu by měl být opravdu oslavou mládežnického fotbalu a pořádně náročným testem.

Toho se ovšem Brňané nebojí. "Je to samozřejmě součást přípravy, ale výsledek je pro nás důležitý, chceme uspět v každém utkání. A tím spíš v turnaji pro Brno tak prestižním," naznačuje Kolouch, že jméno Františka Harašty zavazuje k co nejlepší reprezentaci Zbrojovky.

V předloňském ročníku skončili Brňané pátí, tehdy je trénoval také Tomáš Kolouch. V loňském turnaji dobylo mužstvo Radka Mlaskače druhou příčku, ve finále podlehlo Olomouci. Na serveru onlajny.com budou letos ze zápasů přenášeny změny stavu.

Kádr Zbrojovky

Kromě výše zmíněných hráčů, kteří se budou bít v barvách Moravy, nedoznal kádr loňské "šestnáctky" mnoha změn. "Trénovalo s námi pár nových kluků a nejevili se špatně, ale zase to nebylo na to, aby za nás hned hráli. V kádru nově máme Miroslava Kroutila z Prostějova, na něj jsme zvědaví, jak se popasuje se špičkou," přiblížil Kolouch.

Z hráčů, kteří loni nastupovali za výběr U17, zůstali Kolouchovi k dispozici Martin Knos a Filip Blažek. "Druhý jmenovaný ale týden netrénoval, pro něj bude turnaj sloužit k rozehrání," zakončil trenér.

Herní plán Zbrojovky

23. července

9:00 Zbrojovka Brno - Slavia Praha Online zde.
17:00 Zbrojovka Brno - Výběr Moravy Online zde.

24. července

9:00 Zbrojovka Brno - Hradec Králové Online zde.
Zápas o umístění (Online doplníme)

Kdo byl František Harašta

Turnaj nese jméno dlouholetého funkcionáře brněnského klubu, dočasného trenéra prvního mužstva a hlavně úspěšného mládežnického kouče, který se svým dorosteneckým výběrem pětkrát ovládl mistrovství republiky. Také objevil a vychoval řadu talentů, jeho rukama prošli například Kukleta, Wagner, Kolomazník, Holomek či Záleský.

František Harašta zemřel 22. srpna, letos tomu bude již třináct let. V říjnu by oslavil 71. narozeniny.

FOTO: Ilustrační snímek (tým U16 z loňské sezony)

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...