Cíl soustředění: Dobře se připravit na ligu a nemít od začátku soutěže starosti s umístěním

Cíl soustředění: Dobře se připravit na ligu a nemít od začátku soutěže starosti s umístěním

V plné ohlášené síle nabrala v pátek dopoledne brněnská Zbrojovka směr Kaprun. Pod známým ledovcem a v zimním lyžařském ráji bude ladit formu na blížící se ročník Synot ligy.

Kromě realizačního týmu usedlo do autobusu všech 23 hráčů, jejich seznam jsme přinesli včera. „Hlavní je, že jsme všichni zdraví,“ začal povídání s novináři před nasednutím do autobusu trenér Václav Kotal a stočil řeč ke dvěma hráčům, které zdravotní problémy sužovaly prakticky celou loňskou sezonu. „Jedná se o Marka Kaščáka a Pavla Mezlíka, ti hlavně potřebují nabrat herní praxi, aby mohli opět naskočit do týmu.“

Cíl soustředění? „Dobře se připravit na ligu, abychom od začátku soutěže neměli starosti s umístěním,“ říká trenér. „Náš kádr na to má, abychom hráli ve středu tabulky, ale to se musí potvrdit na hřišti,“ doplňuje. Tým se po Alpami bude zaměřovat na realizaci standardních situací, různé varianty obranných i útočných kombinací, tak, jak je to filozofii trenéra Kotala vlastní. „Aby hráči dokázali používat hlavu,“ usmívá se.

Z dosavadní přípravy zatím nejvíc vyzvedává zápas s Myjavou. „Sice tam bylo dost chyb, ale kluci se snažili hrát to, co po nich chceme a co jsme nacvičovali. Teď ale máme ještě dost času, abychom ty chyby odstranili, zdokonalili se a systém propracovali,“ přeje si kouč. Co se týče nových jmen, tak trenér vyzvedává nejen navrátilce Kaščáka s Mezlíkem, ale i stopera Jugase. „Měl by plnohodnotně nahradit Pernicu, věřím, že zapadne do základní sestavy. Sýkora je mladý hráč, v přípravě se jevil velice dobře, ale liga je něco jiného. Slančík přišel jako střelec, byl teď trochu zatavený, podle jeho slov totiž takovou přípravu ještě nezažil. Únava tam byla, nicméně i on by měl být posilou. „Musíme zlepšit procento realizace gólových šancí, což na konci jara moc nefungovalo,“ připomíná úkoly pro Kaprun.

Zbrojovku v Rakousku čekají tři soupeři, jak se říká, každý z jiného těsta. „Díval jsem se na stránky Braunschweigu, dnes také odjíždějí do Rakouska na soustředění, takže mají podobný model jako my. Věřím, že proti nám nastoupí v silné sestavě, aby nás dokonale prověřili,“ uvažuje Kotal nahlas o týmu, který sestoupil z bundesligy. Do rakouského zápasového kolotoče naskočí Zbrojovka ale už v sobotu proti reprezentaci Singapuru. „To je pro nás velká neznámá, dá se od nich čekat typický asijský styl, s dobrým pohybem, kvalitní technikou,“ míní trenér. Posledním soupeřem v Rakousku bude pro Zbrojovku uzbecký Lokomotiv Taškent, účastník evropských pohárů.

Kádr tří brankářů a dvaceti hráčů do pole už velkých změn nedozná. „Jak jsme už avizovali, musela by přijít nějaká posila, kterou bychom nemuseli zkoušet,“ zopakoval Kotal. Do Rakouska už neodcestoval Karel Kroupa, pro něhož klub hledá angažmá. „Některá média uvedla, že se o Kroupu ucházel nováček z Českých Budějovic a že jsme pak na jih Čech uvolnili Michala Škodu. S námi ale o Kroupovi nikdo z vedení Dynama nejednal,“ uvedl záležitost na pravou míru sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...