Naším společným cílem jsou dobré výsledky brněnského fotbalu, říká pravá ruka Václava Kotala

Naším společným cílem jsou dobré výsledky brněnského fotbalu, říká pravá ruka Václava Kotala

Spolupracují spolu už šestou sezonu. Trenér Václav Kotal a jeho asistent Michal Šmarda. Zatímco hlavního kouče jsou zcela zákonitě plné noviny a webové stránky, Michal Šmarda je tak trochu v mediálním ústraní. Jak tedy vypadá jeho den během přípravy? Co je konkrétně náplní jeho práce? A čeho by bývalý prvoligový fotbalista v Brně chtěl dosáhnout?

Michal bydlí v Brně na ulici Hrnčířské a na stadion do Králova Pole chodí ve svůj pracovní den už na sedmou. „Buď pěšky, nebo tramvají, někdy by se mi hodilo i obyčejné kolo na popojetí těch pár stanic,“ začíná povídat o své práci. „Den v kanceláři začínám většinou papírováním z předchozího dne. To znamená, že dopíšu docházku, dodělám tréninkový deník, v němž je přesně zaznamenáno, co jsme na tréninku dělali a čemu se věnovali,“ říká. Pak se vrhne na to, co tým ten daný den čeká. „Chci si dostat do hlavy tréninkovou jednotku, která nás čeká, včetně taktických věcí, ale ty si pak Václav Kotal dělá sám. Ale já chci být samozřejmě co nejvíc v obraze.“

Asistent se nestará pouze o rozcvičku a běh tréninkové jednotky, ale i o náležitosti bezprostředně související: „Jsme v úzkém kontaktu se sportovním sekretářem Petrem Doškem, s vedoucím mužstva Radkem Štouračem. Týká se to tréninkového plánu, zajištění stravy, upřesnění odjezdu autobusů na mistrovské i přátelské zápasy,“ upřesňuje. Michal Šmarda také obsluhuje video, na němž se hráčům dělají rozbory zápasů a ukazuje se, co bylo dobře a co špatně. Jeho pracovní den končí dávno poté, co se zabouchly dveře kabiny za posledním hráčem. „Někdy jdu domů až v osm večer, ale já tady v Brně nikam nespěchám, rodinu mám v Hradci. Každá práce něco zabere, třeba vyhodnocování výsledků sporttesterů,“ vysvětluje. „Já prostě nemůžu přijít do práce pět minut před časem srazu a odejít deset minut po tréninku,“ dodává.

Michal Šmarda, jemuž bylo v lednu 43 let, odehrál v nejvyšší české soutěži 341 utkání a dal 19 branek. Kariéru končil v dresu Bohemians na jaře 2008. „Dělal jsem asistenta Oldovi Machalovi v Hradci Králové. Po 20. kole byl Olda odvolán a přišel Václav Kotal. Dojeli jsme spolu druhou ligu v Hradci, další rok jsme postoupili do první, šli jsme společně do Jablonce a teď jsme v Brně,“ vypočítává Michal Šmarda společná angažmá s Václavem Kotalem.

„Myslím, že jsme si lidsky i odborně padli do oka. Trenér se mě často ptá na můj názor, komunikace je podle mě velmi důležitá, zdravá oponentura musí fungovat. Václav Kotal má spoustu zkušeností, mnohem více než já. Mám se od něj pořád co učit a jsem rád, že mohu pracovat po jeho boku,“ říká Michal upřímně.

Od tohoto ročníku přibyla Michalovi „konkurence“ v podobě Richarda Dostálka, který jako kouč juniorky vykonává rovněž funkci asistenta u áčka. „S Richardem se známe ještě z dob aktivní ligové kariéry. Měli jsme spolu vždycky pozitivní vztah a je tomu tak i nyní. My jsme tady od toho, aby fungovala spolupráce áčka s juniorkou a naším společným cílem jsou dobré výsledky brněnského fotbalu,“ uzavírá Michal Šmarda.

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....