Na pohárovou výhru bude chtít Zbrojovka navázat v zápase proti Dukle

Na pohárovou výhru bude chtít Zbrojovka navázat v zápase proti Dukle

B R N O - Minulé ligové kolo se brněnským fotbalistům hrubě nevydařilo, chuť si však spravili výhrou v Poháru České pošty. Středeční vítězství nad Slavií bude chtít Zbrojovka napodobit také doma v souboji z dalším z pražských týmů – Duklou. Souboj šestého týmu se čtrnáctým startuje na Městském stadionu Srbská v neděli 30. března 2014 v 17:00.

V posledním kole lepší Dukla

V utkání 22. kola Gambrinus ligy se utkají dvě mužstva, která jsou od sebe v tabulce vzdálena rozdílem dvanácti bodů. Rozdíl narostl i po minulém kole, kdy Brňané padli na Slovácku jasně 0:5, zatímco tým z hlavního města vytěžil v domácím klání proti Příbrami bod za remízu 1:1. Jediným střelcem týmu trenéra Luboše Kozla byl dvaadvacetiletý obránce Lukáš Štetina.

Přestože Zbrojovka v posledním zápase ligy jasně svému sokovi podlehla, psychicky na tom teď může být o něco lépe. Ve středu totiž gólem Jana Šislera porazila v pohárovém utkání pražskou Slavii, která je v tabulce tři příčky nad Jihomoravany.

Proti Dukle Zbrojovka v samostatné lize ještě nevyhrála. V prvních vzájemných utkáních se po rozpadu federace urodily dvě remízy (2:2 a 1:1), po delší pauze a návratu Dukly mezi elitu pražský celek třikrát v řadě triumfoval - v Brně 3:1 a doma postupně 3:2 a v letošní sezoně 2:1.

Zajímavé je, že každý z těchto tři zápasů koučoval z lavičky Zbrojovky jiný muž - Petr Čuhel, Ludevít Grmela a naposledy Václav Kotal. Ten tak dostane možnost na reparát (a utkáním navíc načne druhou stovku ligových duelů z pozice hlavního trenéra).

Na jaře si týmy vedou podobně

V každém zápase je důležitá aktuální forma týmu. I když je mezi soupeři zmíněných dvanáct bodů, na jaře jsou oba celky výsledkově velmi vyrovnané. Z pěti jarních duelů vyhrálo Brno i Dukla jeden, remizovali také v jednom a třikrát prohráli.

Brňané dokázali ve druhém jarním kole porazit Příbram 1:0, remizovali taktéž doma s Baníkem 0:0 a výhru nad nimi si užily týmy Sparty, Liberce a Slovácka. Pražská Dukla doma vyzrála na Teplice 3:1, remizovala v posledním kole s Příbrami a podlehla Slavii, Jihlavě a Boleslavi.

Absolutní vládce Pospěch

Suverénně nejlepším střelcem pražské Dukly je desetigólový Zbyněk Pospěch. Další střelci Pražanů jsou až daleko za ním – ti nejlepší mají na svém kontě dvě branky! Takových hráčů najdeme v kádru hned šest – útočníka Jakuba Mareše, španělského obránce Josého Romeru, již zmíněného Štetinu, záložníky Petra Malého, Luboše Kaloudu a Marka Hlinku.

Stejně tak, jako je suverénním střelcem Kalouda, tak v brance Dukly jednoznačně vládne Filip Rada – gólman, který odchytal všech jednadvacet zápasů a nikoho jiného do branky nepustil.

Sestavy z posledního kola:

FC Zbrojovka Brno: Hladký – Buchta, Košťál, Pernica, Lutonský (77. Keresteš) – Hyčka (83. Kunc), Zavadil, Fischer, Šisler (73. Marković), Šumbera – Skalák.

FK Dukla Praha: Rada - Romera, Štetina, Božič, Hanzel (85. Marek) - Hanousek Marek (72. Černý), Gedeon (72. Hlinka), Kalouda - Berger, Pospěch, Mareš.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...