Zbrojovka na svém hřišti přivítá České Budějovice

Zbrojovka na svém hřišti přivítá České Budějovice

V šestém ligovém kole narazí brněnská Zbrojovka na soupeře z Českých Budějovic. Jihočeši nezačali soutěž nikterak slibně. Po domácím vítězství nad Sigmou Olomouc si připsali hned čtyři prohry, i díky tomu jsou momentálně v tabulce předposlední.

„Soupeř sice čtyřikrát prohrál, nicméně my se nesmíme nechat ukolébat, protože Budějovice se v těch posledních zápasech neprezentovaly vůbec špatně a například s Mladou Boleslaví smolně prohrály,“upozornil trenér Čuhel na předzápasové tiskovce.

Náš soupeř

Fotbalový klub Dynamo České Budějovice byl založen v roce 1905, patří tak k nejstarším fotbalovým klubům u nás. Před rozpadem federace hrálo Dynamo především v nižších soutěžích, první ligu si poprvé vyzkoušelo v roce 1947/48 a poté také v sezonách 1985/86 a 1986/87.

Na začátku devadesátých let dvacátého století se Jihočeši zařadili k tradičním účastníkům první ligy, ovšem převážně se pohybovali ve spodní polovině tabulky. Mezi nejslavnější odchovance českobudějovického fotbalu patří Karel Poborský, Jiří Němec, František Straka, Jaroslav Drobný, Tomáš Sivok či David Lafata.

Největšími klubovými úspěchy jsou dvě šestá místa z devadesátých let. Od té doby zažili fanoušci na jihu Čech hned tři sestupy, ovšem s okamžitými návraty a od roku 2006 jsou pravidelným účastníkem nejvyšší tuzemské soutěže. Od té doby se Jihočeši neumístili na lepším, než desátém místě, výjimkou není i poslední sezóna, kdy skončili rovněž desátí.

Kdo proti nám nastoupí

Kostra týmu je složená ze stoperské dvojice Tomáš Řepka a Roman Lengyel. Právě Tomáš Řepka, který před rokem do Budějovic přestoupil ze Sparty, je zřejmě největší hvězdou mužstva. Zálohu zase řídí velezkušený Rudolf Otepka, doplněný Michalem Klesou. Bránu střeží spolehlivý gólman Daněk. V Dynamu také působí Filip Rýdel, který hrál za Zbrojovku předminulou sezonu. Naopak v dresu Zbrojovky se v sobotu postaví proti svým bývalým spoluhráčům Pavel Mezlík.

Vzájemná bilance

Dosavadní bilance vyznívá lépe pro Zbrojovku, a to hlavně ve skóre. Velkou měrou se do bilance zapsala domácí výhra 5:0 z roku 2007. Další velké vítězství si Brňané připsali na stadionu Za Lužánkami v sezoně 1995/96, kdy vyhráli 5:2.


Zbrojovka vs. České Budějovice v první lize

Doma:16z 8v 5r 3p 26:13

Venku:16z 4v 6r 6p 9:17

Celkem: 32z 12v 11r 9p 45:30

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....