Dávám do tréninku prvky z jiných sportů, hlavně to musí být pestré, tvrdí Kristian Barbuscak

Dávám do tréninku prvky z jiných sportů, hlavně to musí být pestré, tvrdí Kristian Barbuscak

Jsou tři, s trenérem čtyři, ideální počet do mariáše, chtělo by se říct. Na karty ale nemají pomyšlení. Jejich společným cílem je připravit se ideálně na jarní sezonu. To jsou zbrojováčtí brankáři a jejich trenér. Jejich příprava je totiž úplně jiná, než kterou ordinuje ostatním hráčů Václav Kotal.

Už na prvním tréninku 2. ledna běhali Václav Hladký, Martin Doležal a Radek Petr extra, mimo ostatní. A to jim prakticky zůstalo až do nynějška. „Měl jsem to tak v plánu a realizuji to od prvních dnů,“ říká Kristian Barbuscak, zodpovědný za přípravu strážců svatyně. „Hlavní je, aby se příprava za tři dny neomrzela, proto musí být pestrá a taky jiná, než ji mají hráči do pole,“ vysvětluje Barbuscak. Trénink brankářské trojky tak mnohdy ani nepřipomínal trénink prvoligového fotbalisty. „Dávali jsme do toho řadu jiných prvků, třeba kondiční plavání, dynamickou posilovnu a další,“ dodává kouč. Zatímco u hráčů do pole dával trenér Kotal důraz na vytrvalost a sílu, gólmani šli jinou cestou. „Vytrvalost brankáře zpomaluje, oni potřebují získat kondici jiným způsobem,“ míní kouč.

V žádném případě to ale neznamená, že by se trio brankářů „flákalo“, spíše naopak. Pokud měli hráči do pole dvě tréninkové fáze denně, gólmani absolvovali tři cykly. „Končili jsme třeba večer kondičním plaváním,“ upřesnil Barbuscak. „Musím ale zdůraznit, že všichni tři kluci se s nástrahami zimní přípravy vypořádali skvěle, byl jsem velice spokojen,“ těšilo kouče.

Jen minimum přípravy s hlavním koučem, většinou příprava „samostatné jednotky“, to jsou metody, které Kristian Barbuscak nasbíral při svých předchozích štacích v zahraničí a které navíc zapadají do jeho filozofie. „Já hodně sleduji i jiné sporty a zkouším si z nich vzít to, co by mohlo být pro gólmany nejpřínosnější,“ říká a vyjmenovává třeba házenou, basketbal, volejbal. „Není to ale žádný experiment. Tyto metody jsou už vyzkoušené, navíc jsem je konzultoval v zahraničí s jinými trenéry, takže vím, do čeho jdu,“ zakončuje Kristian a ještě upřesňuje: „I v této trojici se snažím vyhovět individuálním požadavkům. Když na jednom vidím, že potřebuje volno, nebo místo plavání raději posilovnu, nemám důvod mu nevyjít vstříc. Brankáři jsou individualisté ve světě fotbalového týmu.“

Jedničkou v brněnské gólmanské trojce byl na podzim a velmi pravděpodobně bude i na jaře Václav Hladký. Je to pro něj velká změna, najednou se připravovat prakticky mimo tým a pouze s kolegy brankáři. „Vím, že to tak funguje ve světě, brankáři jsou samostatná jednotka. A jsem rád, že takto jedeme i v Brně. Během prvního jedenáctidenního cyklu jsme se potkali s ostatními hráči tak třikrát, jinak jsme trénovali sami,“ potvrzuje trenérova slova Hladký. „Já na tom nejvíce oceňuji pestrost celé přípravy, není to jen tupé běhání v lese. My potřebujeme trénovat postřeh, mrštnost, oni zase vytrvalost, sílu,“ zakončuje Hladký, který v sobotu vynechal zápasy zimní Tipsport ligy, protože musel vyřešit drobný pedikérský problém. „Zarůstaly mi nehty, ale už je všechno v pořádku a budu opět tvrdě trénovat,“ těší se gólmanská jednička na další pestrou přípravu.

další články

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský
A-tým
18.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský

B r n o - Součástí včerejšího zápasového programu byl i rozhovor s Peterem Štepanovským, hrajícím...
VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...