Cesta k záchraně první ligy vede přes získávání bodů na hřištích soupeřů, ví dobře trenér

Cesta k záchraně první ligy vede přes získávání bodů na hřištích soupeřů, ví dobře trenér

Dost bylo černé série! Zbrojovka naposledy vyhrála na hřišti soupeře v loňském ročníku v Plzni a její šňůra „nevýher“ se už blíží k dvacítce. Je nejvyšší čas s tím něco dělat. Dobře to vnímá i trenér Václav Kotal: „Cesta k záchraně vede přes body ze soupeřových hřišť,“ má jasno. Povede se to konečně už na Slavii? V Edenu hraje Zbrojovka v neděli v 17 hodin.

Brňany povzbudila sobotní výhra nad Jihlavou, kterou na vlastním hřišti tvrdě a zaslouženě vybojovali. „Byli bychom rádi, kdy taková dobrá nálada vydržela i po nedělním utkání. V něco podobného jsme doufali po Teplicích, ale pak jsme propadli v Boleslavi. Doufám, že tentokráte se na to připravíme mnohem zodpovědněji a bude to znát i na hřišti,“ nastiňuje Václav Kotal.

Pod jeho vedením Zbrojovka doma třikrát vyhrála, když porazila Znojmo, Teplice a Jihlavu. Jenže zvenku nedovezl Kotal s týmem ještě ani bod, jediný zisk z venkovních hřišť spadá ještě do éry kouče Grmely a do prvního kola v Jablonci (0:0). V čem vidí Václav Kotal největší rozdíl mezi zápasy doma a venku? „Já už to opakuji pořád. Je to důraz v osobních soubojích, celková agresivita. Nebát se hrát. Jedno souvisí s druhým,“ říká a připomíná už zmíněnou dlouhou sérii Zbrojovky venku bez výhry. „Je to dlouhodobý proces. Musíme se na to zaměřit. Bez bodů zvenku půjdeme k záchraně jen těžko. To si musíme všichni uvědomit a ty záporné body odmazávat. Už teď, na Slavii, “ má jasno.

Slavia je nyní sice v našlapané spodní části tabulky pod Zbrojovkou, ale doma bude favoritem. „Pod trenérem Koubkem výrazně zlepšila organizaci hry, dostává málo gólů, ale já věřím, že budeme schopni jí nějaký dát,“ věří Kotal. Zdravotně má tým v ustáleném stavu. Mimo jsou stále Mezlík, Traoré, Kaščák, Schuster a Frejlach. Principiálně by mohla být sestava stejná jako proti Jihlavě. „Ano, pokud budeme chtít hrát stejný styl jako doma, pak se sestava nemusí měnit,“ připouští trenér, ale zcela logicky nechce rozebírat možné taktické varianty.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...