Ve druhém domácím utkání čeká na Zbrojovku celek FK Baumit Jablonec

Ve druhém domácím utkání čeká na Zbrojovku celek FK Baumit Jablonec

B R N O - V neděli 19. srpna hostí Zbrojovka dalšího ze svých soupeřů, tentokrát ze severu Čech. Do jihomoravské metropole zavítá tým z Jablonce nad Nisou, jenž bude usilovat o prodloužení prozatím úspěšného vstupu do letošní sezóny. Výkop utkání je naplánován na 17:00 na Městském fotbalovém stadionu Srbská.

Souboj týmů z čela tabulky, utkání dvou celků bez prohry, zápas druhého týmu se třetím po třech odehraných kolech Gambrinus ligy. Všechna tato pojmenování nese jediné klání, které slibuje zajímavou podívanou a zajisté i kvalitní fotbalové představení pro teplé letní odpoledne. Přijďte se podívat i vy, kterému z týmů se bude více dařit a zvítězí!

Náš soupeř - FK Baumit Jablonec

Poprvé se klub z Jablonce přestavil v nejvyšší soutěži v letech 1974-1976. Vrátit se dokázal až v roce 1994, kdy se v 1. lize usadil už natrvalo. Mezi největší úspěchy klubu patří dvě třetí a jedno druhé místo v lize, vítězství v českém poháru a účast v evropských pohárech. V nich narazil tým od řeky Nisy například na Austrii Vídeň, kyperský Apoel či nizozemský AZ Alkmaar. Loňská sezóna nesplnila poměrně velká očekávání plynoucí z umístění v předešlých ročnících a Baumit jí dokončil na osmém místě.

Severočeské derby pro Jablonec

V posledním utkání přivítal na svém hřišti FK Baumit jednoho z největších soků – Slovan Liberec. Úřadující mistr Gambrinus ligy, účastník předkol evropských pohárů a především rival ze sousedního města dokázal vzdorovat náporu jabloneckých až do 73. minuty. Ta znamenala smolnou situaci, kdy se po centru Eliáše z pravé strany hřiště odrazil míč nešťastně do nohy libereckého obránce Liulky a skončil za bezmocným brankářem Bičíkem. Jablonec tak zvítězil 1:0 a ovládl výsledkově i herně již sedmatřicáté severočeské derby. Až na pár šancí a kombinací Slovanu byli jablonečtí hráči jasně lepší a soupeře přehráli.

Osobnost týmu

Jednoznačně největší osobností v kádru Jablonce je střelec David Lafata. Stále ještě třicetiletý útočník působí převážnou část své kariéry v Česku. Své profesionální působení začal v Českých Budějovicích a poté se přesunul do Jablonce, kde hraje se dvěma odskočeními (do řeckého Xanthi a rakouské Austrie Vídeň) až doteď. Král kanonýrů loňského ročníku Gambrinus Ligy s pětadvaceti brankami vylepšil ještě o šest přesných tref své první místo z předešlé sezóny. V létě usiloval o přestup do pražské Sparty, který se nezdařil, a tak prozatím pokračuje ve sbírání vstřelených branek v zeleno-bílém. Ve třech odehraných kolech mířil přesně dvakrát, vždy jednou proti Ostravě a Hradci Králové.

Změny před sezónou

Ta nejzásadnější proběhla na postu hlavního trenéra. Klub se rozhodl po loňské sezóně uvolnit i na jeho přání pana Komňackého, jenž se přesunul k nováčkovi 1. ligy do Jihlavy, u týmu působil od sezóny 2007/08 .Týmu se v létě ujal Václav Kotal, který přišel z Hradce Králové a provedl malé změny, které mají postupně omladit kádr. Nejvýraznějšími odchody byli obránce Petr Pavlík (1. SK Prostějov – MSFL), záložníci Jan Vošahlík (hostování SK Slavia Praha), Jiří Valenta (1. FC Slovácko). Angažmá bylo ukončeno i Marku Jarolímovi. Příchodů nebylo mnoho. Z Teplic přišel Lukáš Zoubele, z ruského Novosibirsku Tomáš Čížek a za zmínku stojí i v Brně dostatečně známý Dominik Simerský, který se vrátil z hostování právě ve Zbrojovce (v loňské sezóně 19 zápasů a 3 góly).

Sestava FK Baumit Jablonec z minulého kola

R. Valeš – P. Eliáš, V. Beneš, F. Novák, T. Jablonský – J. Kopic, L. Loučka, O. Vaněk (77. T. Čížek, K. Piták (86. J. Štochl), L. Zoubele (70, J. Kovařík) – D. Lafata.

Vzájemná bilance Zbrojovky a Jablonce v první lize

Z osmatřiceti zápasů zvítězilo Brno patnáctkrát, z toho třináctkrát na své půdě. Jablonec porazil Zbrojovku celkově sedmnáctkrát, šestkrát spolu nedělní soupeři remizovali.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...