Mohamed Traoré promluvil v pátek na tiskovce. Pamatuji si vše, co se stalo, řekl

Mohamed Traoré promluvil v pátek na tiskovce. Pamatuji si vše, co se stalo, řekl

Přejeme Vám především hodně zdraví a štěstí. Tak se loučilo vedení, lékaři i personál Městské nemocnice v Ostravě s pacientem, který byl v pátek propuštěn do domácího léčení. Hráč Zbrojovky Mohamed „Momo“ Traoré mohl čtyři dny po srdečním kolapsu odejít domů a všem v Městské nemocnici v Ostravě upřímně děkovat za záchranu života.

Jak známo, tento nejsledovanější fotbalový pacient posledních dnů zkolaboval po pondělním zápase Zbrojovky na Bazalech a nebýt rychlé a vysoce odborné péče ostravských lékařů, nemuselo by být páteční loučení tak bezprostřední a uvolněné.

Před novináře předstoupil na tiskové konferenci i samotný Mohamed. Česky zvládá jen pár slov a tak hovořil anglicky. Z inkriminovaného pondělního večera si vše pamatuje, prý nebyl ani chvíli v bezvědomí. „V kabině mi bylo dobře, necítil jsem žádné potíže. Vyšel jsem ven, rozdal pár autogramů a pak jsem nastoupil do autobusu. Až tam se mi udělalo špatně a kluci zavolali sanitku,“ vybavil si přesně.

Diagnóza byla neúprosná: došlo k poranění cévní tepny, která se stala neprůchodnou. Katetrizaci provedl MUDr. Petr Černý a bez nadsázky lze říct, že Momovi zachránil život. Suvenýr v podobě brněnského dresu s číslem 28 tak byl jen symbolickým poděkováním sportovního ředitele našeho klubu Zdeňka Kudely ostravskému lékaři. „Ostrava pro nás na Bazalech nebyla příjemná. Ale potom, co se stalo Momovi je pro nás výhrou, že jsme tady v nemocnici narazili na profíky na svých pozicích. Chci opravdu všem upřímně poděkovat za záchranu Momova života. Věřím, že po takto perfektně odvedené lékařské práci se Traoré bude moci vrátit k vrcholovému fotbalu,“ shrnul brněnský ředitel. Upřímná slova díků pak zazněla nejen na adresu doktora Černého, ale i vedení nemocnice a celého personálu za péči, která se Momovi dostala.

Jak to bude s Traorém a jeho působením v profesionálním fotbale dále? To je právě ten největší oříšek, který před lékaři stojí. Nikdo si v současné době nedokáže troufnout říci nějaké jasné stanovisko. I velmi zkušení kardiologové se s podobným případem nesetkali. Dvacetiletý vrcholový sportovec, trénovaný, nekuřák, v létě absolvoval veškerá vyšetření prvoligového fotbalisty. Vše bylo naprosto v pořádku. A najednou – takováhle událost. Z projevů ostravských lékařů zaznělo, že ani pečlivé hledání v lékařských análech žádný podobný případ nenabídlo. „Momo“ tak chtě nechtě vstoupí do lékařské literatury.

A my mu přejeme, aby mu srdíčko dovolilo vrátit se v dohledné době i na fotbalové trávníky.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...