Bude to otevřený fotbal, vyhlíží Schuster duel se Spartou

Bude to otevřený fotbal, vyhlíží Schuster duel se Spartou

Dva zápasy, jeden inkasovaný gól - obrana Zbrojovky do nové sezony vstoupila solidně a věřme, že to vydrží co nejdéle. Svou zásluhu na tom má i stoper Aleš Schuster, který okusil první ligu po více než sedmi letech.

Naposledy nastoupil proti Příbrami v květnu roku 2006 (1:0). Načal tehdy druhou stovku prvoligových startů, ale číslice 101 se dlouho neměnila. Až tedy v červenci 2013 v Jablonci a o týden později doma s Bohemkou. Zbrojovka má z těchto utkání čtyři body. "Jsme samozřejmě spokojení, start je dobrý. Návrat do ligy si dost užívám, hodně jsem se těšil," netají Schuster.

Toho teď čeká duel proti Spartě, osmý v kariéře. "Ale nikdy jsem proti Spartě nevyhrál. Tuším, že tam byla jen nějaká remíza," přemítá (remízy byly dvě - pozn. red.). "Věřím, že by to mohlo přijít teď," zasní se jednatřicetiletý zadák.

Je mu ale jasné, že v neděli to bude úplně jiný zápas, než proti Bohemians. "Ti byli zalezlí, hrozili z brejků. Nám trvalo poločas, než jsme začali hrát dle našich představ. Sparta bude útočnější, mají co napravovat po vyřazení z pohárů i po jarním utkání tady," očekává výrazně těžší boj. "Bude to asi otevřený fotbal, šance budou mít oba týmy. Sparta je pořád špička, i když už se na ní dotáhli i další soupeři. Zápasy s ní budou vždycky trochu jiné," pokračuje.

Zároveň ale odmítá, že by sám tento duel bral nějak jinak než ostatní. "Je to jednoduché, po tak dlouhé době vnímám každý zápas jako něco nového, soupeř nesoupeř," vysvětluje. Jasno má i v tom, zda na zápas dorazí zvýšený počet příbuzenstva, jak tomu v podobných případech bývá. "Dorazili už na Bohemku," prozrazuje.

Aleš Schuster je jedním ze tří mohykánů, kteří zasáhli takřka na den přesně před deseti lety (30. července 2003) do utkání s Villarealem v rámci poháru Intertoto. V duelu dostal žlutou kartu, Zbrojovka remizovala 1:1. "To už je tolik let? Bylo to tehdy parádní, postoupili jsme přes několik soupeřů, například Guingamp. Villareal nás sice vyřadil, ale bylo to vyrovnané, žádný propadák," vzpomíná. "Zpětně to hodnotím jako nejlepší zážitek kariéry."

Stadion na Srbské byl tehdy narvaný. "Věřím, že by se návštěva proti Spartě mohla tomu zápasu blížit. Dva zápasy jsme neprohráli, dali pět gólů, k tomu takový soupeř," přeje si podobnou návštěvu i v neděli. Když měl z paměti vylovit spoluhráče, kteří s ním onen zápas zažili, váhal jen chvilku. "Karel Kroupa a Mezla," jmenoval.

Na závěr se nevyhnul srovnání českých a moldavských fanoušků. Jsou živelní? "Atmosféra je při derby, jinak moc ne. Chodí jich hlavně málo, třeba 1500, a jen na lepší zápasy."

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...