Zábranský a Bartoněk: Spolupráce klubů je železným zákonem! Nechceme čelit existenčním problémům!

Zábranský a Bartoněk: Spolupráce klubů je železným zákonem! Nechceme čelit existenčním problémům!

Fotbalová Zbrojovka a hokejová Kometa jsou sportovní perly jižní Moravy. Mají tisíce fanoušků, přitahují ke svým týmům nejvíce příznivců. I když jeden hraje na ledě a druhý na trávníku, jeden je představitelem tzv. zimního sportu a druhý letního, mají oba sportovní giganti hodně společného. Žijí v symbióze jednoho velkoměsta, se společnými radostmi i starostmi.

„Věřím, že nikdy nebudeme muset čelit existenčním problémům,“ říká majitel Komety Libor Zábranský a v exkluzivním rozhovoru pro webové stránky obou klubů mu přizvukuje majitel Zbrojovky Václav Bartoněk: „Spolupráce klubů je železným zákonem. Vše je o lidech. Postoje a přístup vlastníků a managementů obou klubů vychází ze stejné myšlenkové roviny, což je fanoušek klubista.“

Jak se vám daří v této těžké ekonomické situaci naplňovat rozpočet vašeho klubu?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Vzhledem k tomu, že v podstatě sháníme prostředky na tři provozy, je to velice složité. Samozřejmě jde o samotné A-mužstvo, o mládežnický hokej a samostatnou kapitolu tvoří provoz a provozní náklady KAJOT ARENY. Myslím, že v následujícím období to bude hodně těžké zvláště s ohledem na ekonomickou situaci v naší zemi. Velkou otázkou je provoz KAJOT ARENY. Musíme hledat podporu nejen u našich partnerů, ale také u města Brna. Jinak to nejde.

VÁCLAV BARTONĚK: Finančním objemem prostředků se řadíme ke středu klubů Gambrinus ligy. Rozpočet tvoří dvě složky, A tým s juniorkou a mládežnické týmy. Velmi velká zátěž pro klub je financování sportovního rozvoje a výchovy mládeže (třetina rozpočtu). Významným zdrojem pro krytí nákladů spojených s mládeží jsou dotační příspěvky města Brna, které tvoří opět zhruba třetinu a zbytek pokrývá klub ze svých příjmových zdrojů. V českých podmínkách není jiná cesta ani možná.

Počítáte v této sezóně se snížením rozpočtu nebo se vám ho podařilo udržet přibližně ve stejných číslech, jako v té loňské?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Když vidím, jak se vše vyvíjí už teď před sezónou, tak naplnit loňský rozpočet bude hodně složité. Bohužel už teď víme, že někteří naši dlouhodobí partneři pokračovat nebudou.

VÁCLAV BARTONĚK: Abychom důstojně reprezentovali město a region, nemůžeme, resp. nesmíme paběrkovat kvalitou produktu fotbal. Ve fázi návratu do ligy jsme odvedli velké penzum práce v optimalizaci nákladů klubu. Pro naplnění rozpočtu musíme oslovit velký okruh, partneři však vzhledem k ekonomické situaci mají tendenci příspěvky výrazně snižovat, někteří si již nemohou dovolit klub finančně podporovat.

Dotkne se vás nějak uvažované úplné rušení heren ve městě Brně?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Na to téma intenzivně jednáme s vedením KAJOTu. Samozřejmě dobře vnímáme, že pro obor tohoto podnikání není situace vůbec příznivá. Společnost KAJOT je naším dlouholetým důležitým partnerem, který měl významný podíl v podpoře Komety v uplynulých sezónách. I díky tomuto partnerovi jsme hráli finále extraligy a tím mohli bavit statisíce fanoušků na Moravě. Díky takovým partnerům můžeme tvořit a podporovat různé charitativní projekty pro děti, je jich mnoho. Otázkou je, jak se situace vyvine dál.

VÁCLAV BARTONĚK: Odvody a příjmy z loterijního průmyslu jsou nezanedbatelnou příjmovou složkou města Brna. Výdajově by měly být určeny na dotační programy, mecenášství a charitu. Úplné rušení je neštěstím pro sport v Brně obecně. Když tyto příjmy zaniknou, existuje jiná, nová příjmová položka do rozpočtu města? V okruhu oslovených partnerů klubem jsou i ti z oblasti loterijního průmyslu, kteří čekají, jak se situace vyřeší.

Myslíte si, že je úplné zrušení heren v městě Brně šťastným řešením?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: To je otázka pro politiky a já věřím, že rozhodnou na základě fundovaných podkladů a nepodlehnou křiku amatérů. Můj názor je, že obecně něco striktně zakazovat, je špatné. V této zemi existuje svoboda rozhodování, takže by měl být každý natolik uvážlivý, aby věděl, do kterého zařízení může jít a na co má. Nemyslím si, že by se někdo měl pasovat do role ochránce světa a v podstatě říkat, vy jste hloupí, vy tomu nerozumíte, je potřeba vše zrušit, abyste do těchto heren nechodili. Věřím, že zvítězí zdravý rozum. Určitě by jistě měla nastat regulace a omezení, ale nikoliv zákaz a prohibice. Historie ukázala, že totální zákaz je naprosto nefunkční. Zákazů jsme si v dobách totalitního režimu užili dost. Proto jsme na zakazování čehokoliv daleko citlivější. Nerozumím paradoxu, že v jednom městě bude úplný zákaz a 50 km dál herny budou. To se může stát i v městských částech. Je potřeba otevřeně říci, že tyto společnosti v minulosti významně podporovaly sport, kulturu a charitu. Nejen v Brně. Určitě všem těmto subjektům budou peníze chybět. Nikde jsem zatím nečetl doporučení těch, co křičí a volají po totálním zákazu heren, kde mají ti, kterých se to dotkne nejvíc, získat náhradní finanční zdroje. Aby Kometa, ale i ostatní sportovní kluby, mohly dál podporovat charitativní činnost. Nadále se starat o stovky dětí, vést je ke sportu a čestnému životu. K tomu jsou samozřejmě nutné finance na provozy těchto klubů.

VÁCLAV BARTONĚK: Je to otázka spíše pro politiky, obecně jakékoli omezování podnikání v jakémkoli odvětví je velmi diskutabilní. Jak v ČR, tak i v Evropě tento podnikatelský segment existuje, otázkou je samozřejmě možná míra regulace a systémové řešení problému. Osobně jsem pro regulaci, úpravu městské vyhlášky, konkrétně snížením počtu heren jejich kategorizací, designem uličních částí objektů, ve kterých sídlí, apod.

Jak velký schodek v rozpočtu by vznikl ukončením spolupráce se společností KAJOT?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Jednalo by se o ztrátu významného partnera a významné částky.

Jakým způsobem se tedy dá řešit provoz hokejového a fotbalového stadionu? Jak to například dělají ostatní kluby?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Bavili jsme se o tom i na zasedání Unie sportovních klubů. Líbil se nám koncept Plzně, která má nejen špičkový hokejový tým, ale i fotbalový. Plzeňská teplárenská je generálním partnerem mládeže u obou sportů. Tohle je cesta, jak města mohou podporovat vrcholové sportovní kluby, které jim dělají dobrou reklamu a baví sta tisíce fanoušků na území daného kraje. V jiných městech je systém nastaven jinak. Tím nic nekritizuji. Vím, jak to bylo historicky a je momentálně u nás. Nyní dobíhá doba temna od devadesátých let až do roku 2004, kdy jsem do problematiky začal pronikat. Tohle hluché období v historii Komety chybí. Jak v upevňování pozice Komety ve městě, v zázemí i v ostatních záležitostech. V podstatě se to dotklo několika hráčských generací. Tito hokejisté buď neměli kvalitní podmínky na trénink, nebo opouštěli Brno, aby mohli hrát pořádný hokej. Všichni jsme si vědomi, že Zbrojovka a Kometa jsou klenoty jižní Moravy. Věřím, že nikdy nebudeme muset čelit existenčnímu problému, že bychom neměli kde hrát. Nebo dokonce aby jeden z našich klubů musel v budoucnu řešit něco podobného jako MOUNTFIELD v Českých Budějovicích. To si nedokáži představit.

VÁCLAV BARTONĚK: Provoz Městského stadionu na Srbské samozřejmě nemalé prostředky z rozpočtu klubu ukrojí. Chtěli bychom se zástupci města i kraje jednat o možnosti podpory městských a krajských podniků (zřizovatelem je město nebo kraj) zvláště v energetické oblasti, kde je možné najít model regulace sazeb odběratele-sportovní klub, nebo přímé podpory klubu (Teplárny, BVAK). Samostatnou kapitolou jsou dílčí investiční prostředky na nutné opravy areálu Srbská. V dalším období a i vzhledem ke stáří a opotřebovanosti stadionu, budou v blízké budoucnosti nezbytné masivní investice. S tím samozřejmě souvisí i otázka výstavby nového stadionu.

Co můžete říct o vzájemné spolupráci mezi Zbrojovkou a Kometou?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Neváhali jsme ani chvíli nad nabídkou Zbrojovky zúčastnit se oslav stého výročí klubu. Na oplátku chceme tento významný brněnský klub a našeho partnera pozvat na oslavu našich narozenin. Jen musíme všechno termínově doladit. V souvislosti s naší plánovanou oslavou narozenin bych rád ještě jednou poděkoval panu Vlastimilu Bubníkovi. Vážím si toho, že taková legenda má velkou důvěru k vedení klubu. Pan Bubník nám věnoval velmi cenné artefakty, které mohl svým způsobem zpeněžit. Nejen pro mě, ale i pro ostatní je příkladem, co ke Kometě cítil a cítí. Zbrojovku by mohlo zajímat, že nám věnoval i něco z jeho fotbalové historie z šedesátých let.

VÁCLAV BARTONĚK: Podle mého názoru je spolupráce na velmi dobré úrovni, oba nejvýznamnější sportovní kluby v regionu společně přece vytváří možnosti sportovat a bavit se pro širokou veřejnost ve městě a regionu. Spolupráce klubů je železným zákonem. Vše je o lidech. Postoje a přístup vlastníků a managementů obou klubů vychází ze stejné myšlenkové roviny, což je fanoušek klubista.

Zbrojovce už začala sezóna, Kometa začne bojovat o extraligové body až v září. Jste v roli majitelů klubů před zahájením soutěžního ročníku nervózní?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Začátky prožívám v klidu. Horší je to na konci, kdy už běží poslední zápasy a bojujeme o postup do play-off. Ale nervozitou bych to nenazval. Spíše hladem po úspěchu.(smích)

VÁCLAV BARTONĚK: Nervozitu necítím, myslím si, že se v této sezoně výkonnostně posuneme nahoru a mým přáním je, abychom hráli fotbal, který přitáhne co nejvíce fanoušků na stadion. Zbrojovka hraje první domácí zápas s tradičním českým klubem Bohemians 1905 a očekávám plný dům a tři body.

Loni oba kluby spolupracovaly v případě termínových kolizí. Budou se případně zápasy posunovat i letos?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Budeme hledat takové řešení, abychom vyšli fanouškům vstříc a ti byli spokojeni. Co se týče rozpisu extraligy, tam máme problém v tom, že se už s našimi termíny nedá moc hýbat. Tohle za Kometu řeší Pavel Zubíček se sportovním ředitelem Zbrojovky Zdeňkem Kudelou. Každopádně si vzájemně vyhovíme a najdeme řešení.

VÁCLAV BARTONĚK: V případě stejného termínu utkání chceme pokračovat v zajištění dopravních spojů za pomoci Dopravního podniku města Brna mezi stadiony. Určitě mohu mluvit za oba kluby, když řeknu, že je to určitý závazek k našim společným fanouškům. Není v naší moci a silách zařídit, aby sportovní stánky pro Kometu a Zbrojovku stály v sousední blízkosti.

Plánujete nějakou bližší spolupráci, například společné projekty?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Měli jsme společnou autogramiádu v naší hale při červnovém juniorském světovém šampionátu volejbalistek. Děti byly nadšené. Kometa chystá charitativní projekty, na kterých budeme spolupracovat.

VÁCLAV BARTONĚK: Těsnější spolupráci vidím nejvíce v oblasti charitativních projektů a zvýšení komfortu pro fanoušky obou klubů, například projekt společných fanshopů. Společným zájmem je dostat Unii brněnského sportu na kvalitativní partnerskou úroveň s městem Brnem.

Na závěr - co byste popřáli oběma klubům do nové sezóny?

LIBOR ZÁBRANSKÝ: Titul a pořád vyprodáno!

VÁCLAV BARTONĚK: Kometa má šedesát, tak by mohla slavit titulem. Oběma přeji spokojeného fanouška, který žije s klubem a dokáže vytvořit atmosféru na stadionu, čímž se stane další hráčem mužstva.

Díky za rozhovor!

další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
U18: Remíza v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U18: Remíza v Opavě

O p a v a - Dorostenci Zbrojovky (U18) remizovali v dohrávce na hřišti Opavy 2:2. V první půli...
U16: Bodová série skončila v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U16: Bodová série skončila v Opavě

O p a v a - Mladší dorostenci se ve středu vydali k dohrávce na hřiště Opavy. V divoké přestřelce...