Hráči Zbrojovky v úvodu týdne absolvují zátěžové testy

Hráči Zbrojovky v úvodu týdne absolvují zátěžové testy

K zahájení každé přípravy patří i zátěžové testy, které naši hráči absolvují v úvodu týdne na Fakultě sportovních studií. Na jejich průběh dohlíží kondiční trenér Zbrojovky Brno, Jan Cacek.

Spiroergometrické vyšetření do maxima slouží nejlépe pro sledování vytrvalostních předpokladů jednotlivých hráčů. Výsledkem jsou hodnoty, se kterými každý hráč do přípravy vstupuje a posléze podklady na jejichž základě se pak individualizují tréninky a celá příprava.

Samotné vyšetření probíhá na tzv. "běhátku". Právě to má laboratoř na Fakultě sportovních studií na jižní Moravě jako jediná. Testovaný běží na speciálním běžeckém páse a snaží se stupňovitě dosáhnout co nejvyšší rychlosti, přičemž se měří řada respiračních parametrů a sleduje se srdeční činnost.

Zátěžové testy jsou na programu před každým přípravným obdobím, v optimální variantě by měly přípravná období i uzavírat, čímž kondiční trenér získá informace o vytrvalostním pokroku jednotlivých hráčů.

Nejlepší výsledky měli v minulém přípravném období Milan Lutonský a Petr Buchta, na ty aktuální si budeme muset počkat - budou však obsahovat už i výkony nově příchozích hráčů Schustera a Macháčka, kteří se na Fakultu sportovních studií půjdou proběhnout ve středu.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...