Musím dohnat fyzičku, fotbalově snad na ligu mám, myslí si zkušený stoper Schuster

Musím dohnat fyzičku, fotbalově snad na ligu mám, myslí si zkušený stoper Schuster

Je to dlouhých pět a půl roku, co Aleš Schuster hrával na Srbské v Králově Poli za tehdejší 1. FC Brno. Teď se vrací. Zatím ne natrvalo, jen na zkoušku. Dlouho nehrál a ani on sám a ani trenér Grmela zatím nevědí, co s jeho fotbalovým umem a fyzickou připraveností pauza udělá.

„Měl jsem smlouvu ještě do konce roku v Kišiněvě, v Dacii. Ale jednoduše jsem ji roztrhal. Z důvodů rodinných, finančních, klubových, bylo toho víc,“ začal své povídání po prvním pondělním tréninku Aleš Schuster. „Teď se chci poprat o svoji šanci, o svoje jméno a ukázat, že fotbal jsem ještě nezapomněl,“ dodal.

Se Zbrojovkou byl Aleš Schuster v kontaktu už v zimní pauze. Jenže tehdy měl stále smlouvu v Moldávii a Brno tehdy chtělo hráče bez smlouvy. "A to se stalo až nyní,“ vysvětlil. „Vyšlo to tak akorát,“ usmál se.

Jak na tom Alda Schuster nyní je? „Fotbalově tam snad žádná změna není, ale fyzicky se cítím slabě. Mám pár dnů na to, abych se do toho fyzicky dostal,“ ví, co ho čeká.

Když přišel do Kišiněva, podepsal smlouvu s Dacií, ale hned druhý den ho dali na hostování do Zimbru. Tam byl dva roky, pak se vrátil na půl roku do Dacie, kde teď, u pořád stejného majitele, smlouvu ukončil, nebo jak sám říká, roztrhal. „Byly tam velké finanční problémy, nejdříve to začalo malými zpožděními výplat a poslední půlrok jsem viděl peníze jen na obrázcích,“ říká smutně. Podle vlastních slov mu v Moldávii dluží pěkný balík peněz. „S tím ale už nic nenadělám. Podepsal jsem papír, že nemám vůči klubu žádné požadavky a za to jsem dostal dokument, že jsem volný hráč,“ naznačuje, že možnost návratu do Brna si vykoupil sám, byť domáhání se moldavských pohledávek by bylo asi zdlouhavé. „Nechal jsem tam dost,“ povzdechne si. „Do Moldávie bych už nešel,“ má jasno. „Ale snad se uplatním tady, rád bych hrál ligu v Brně, doufám, že na ni mám,“ říká.

Za pět a půl roku, kdy byl z Brna pryč, se v jeho životě mnohé změnilo. „Musím se připravit na všechno, něco se stalo, ale věřím, že bude klid,“ přeje si, aby přes šest let staré události už zůstaly u ledu. Alda si za tu dobu prošel osobním martyriem, když se nemohl živit fotbalem. „Bydlel jsem u rodičů, tři roky jsem nemohl hrát, dělal jsem brigády, živil se rukama, jak to šlo. Kariéru jsem restartoval až v Moldávii.“

Ze současné kabiny si pamatuje jen pár hráčů. „Kustoda Luboše Maršálka, to je jasný, z hráčů pak Pavla Mezlíka, Martina Doležala, maséry, pár kluků z béčka. Zbrojovku jsem na jaře viděl jen málo, vlastně jen první půli zápasu se Spartou, a to bylo to asi to nejlepší,“ uzavírá s úsměvem.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...