Ke stoletému jubileu našeho klubu natočil Tomáš Lachman obsáhlý dokument

Ke stoletému jubileu našeho klubu natočil Tomáš Lachman obsáhlý dokument

Téměř hodinu vysílacího času zabírá dokument „Stoletá flinta“, který natočilo brněnské studio České televize, autorsky je na něm podepsán především Tomáš Lachman, scénárista i režisér. Premiéru měl pořad v neděli 9. června na obrazovkách kanálu ČT 4 sport.

Pořad mapuje stoletou historii klubu, od zakládající židenické etapy až po prvoligovou současnost mužstva FC Zbrojovka Brno. „První záběry v dokumentu jsou z roku 1914, z turnaje na Žižkově, kde hrálo pět pražských týmů a pět mimopražských. Není z toho ale patrno, zda tam Židenice hrály,“ vzpomíná Tomáš Lachman, jak těžce se dohledávaly záběry z historie. „Hodně mi pomohl Krátký film Praha, ale mnohdy jsem se musel spokojit jen s ilustračními fotografiemi,“ dodává Lachman, který na práci na dokumentu strávil bezmála půl roku. „Hodně jsem čerpal z knihy 100 let fotbalového klubu FC Zbrojovka Brno,“ uvádí Lachman inspirační zdroj a jako spoluautora scénáře označuje i Antonína Zabloudila, který knihu napsal.

V pořadu samozřejmě uvidíte i záběry z nejslavnější etapy brněnské historie kolem roku 1978, stejně tak další fragmenty z novodobějších ér až po tu nejčerstvější, současnou.

Dokument je k vidění na webových stránkách České televize: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10614892211-100-let-zbrojovky-brno/313297376000001/

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....