Zavadil se těší na Gambrinus ligu i na rodinu

Zavadil se těší na Gambrinus ligu i na rodinu

Po sedmi a půl letech v zahraničí se Pavel Zavadil těší na návrat do české nejvyšší soutěže a na opětovný kontakt s příbuznými. I proto předčasně ukončil kontrakt ve švédském Mjällby a podepsal smlouvu ve Zbrojovce na jeden a půl roku s následnou opcí.

V české lize nastupoval v dresu Drnovic, Olomouce, Sparty, Příbrami a Baníku, ale od roku 2005 působil v zahraničí. "Je to příjemné slyšet na tréninku po letech zase češtinu," přiznává fotbalista, kterého mají fanoušci v paměti jako technicky výborně vybaveného záložníka. "Doufám, že to ukážu i v Brně. Nejlíp se cítím ve středu zálohy. Dřív jsem hrával i na kraji, ale myslím si, že moje místo je uprostřed," naznačuje, na jaké místo v sestavě s ním trenér Čuhel nejspíš počítá.

Po letech v zahraničí se chtěl vrátit domů nejpozději v zimě, nakonec se mu to podařilo o půl roku dřív. "Smlouvu jsem měl v Mjällby až do zimy, kdy jsem byl rozhodnutý se vrátit. Před dvěma týdny jsem byl na dovolené doma a přišla nabídka z Brna, které o mě mělo zájem už teď. Rychle jsem se s vedením Zbrojovky domluvil a nakonec jsem se dohodl i se švédským zaměstnavatelem, který mě uvolnil. Jsem rád, že jsem doma už teď v létě," pochvaluje si.

Kromě sportovní výzvy v Gambrinus lize byl pro něj dalším motivem kontakt s rodinou. "Na fotbal v české lize jsem opravdu natěšený. Ale ještě víc se těším na syna, přítelkyni a na rodiče. Moji nejbližší jsou v Opavě, ale dost příbuzných mám i v Brně. Se všemi teď budu mnohem častěji v kontaktu, což bude oproti Švédsku příjemná změna. Byl jsem venku sedm a půl roku, takže mě to už táhlo zpátky. A hlavně syn už začal chodit do školy, takže za mnou nemohl tak často jezdit," přiznává i mimofotbalové důvody svého návratu.

Sedm let strávil Zavadil ve Švédsku, ale možná nejlepší zahraničí štací pro něj byl izraelský celek Maccabi Haifa, kde byl na půlročním hostování. "Musím říct, že to bylo výborné angažmá. Získali jsme titul a je jen škoda, že jsem tam nezůstal déle. Byl jsem tam maximálně spokojený. Líbilo se mi, že bylo vlastně pořád teplo a fotbal se tam hrál výborný, i když možná trochu moc individuální," vzpomíná na špičkový tým, který si nedávno zahrál i v Lize mistrů.

Mnohem víc zápasů však olomoucký rodák odehrál na severu Evropy, kde si už docela zvykl na místní životní styl. "Za posledních pět let nebyla ve Švédsku větši zima než tady. Navíc já jsem byl na jihu, takže tam ani moc sněhu nebylo. Co se týče kvality soutěže, tak si myslím, že šel fotbal ve Švédsku v poslední době hodně nahoru. Dřív na tom bylo třeba Norsko o hodně lépe, ale teď se to docela otočilo. Ve švédské lize hraje navíc spousta cizinců, například hodně Brazilců a Argentinců. Hraje se tam taky dost tvrdě, na co jsem si musel ze začátku trochu zvykat. Stejně jako na řeč, kterou jsem se za ty roky docela naučil," přibližuje svou švédskou anabázi, během níž vystřídal dres tří klubů - Öster, Örgryte a Mjällby.

Nyní se po letech vrací do české nejvyšší soutěže, v níž zatím odehrál 96 zápasů. "Do zahraničí už se nechystám. Chtěl bych zůstat doma a ještě tak tři až čtyři roky hrát na té nejvyšší úrovni. Jsem rád, že se Brno vrátilo do ligy a že mu teď můžu pomoct, aby se v ní zase zabydlelo. Doufám, že se nám bude dařit a lidi na nás budou rádi chodit," věří Zavadil, jenž si teď bude zvykat na nové prostředí. "Z kabiny znám jenom trenéra brankářů Hrona ještě z Drnovic a jinak už jenom Švanciho. Představu moc nemám ani o české lize, i když jsem v poslední době pár zápasů viděl. Proto můžu jen těžko odhadovat, na co by Zbrojovka mohla letos mít. Každopádně věřím, že se pevně usadíme v první lize a budeme hrát dobrý fotbal," dodává čtyřiatřicetiletá posila Zbrojovky.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...