Nemít u sebe telefon, musel bych dělat vedoucího mužstva ve Wroclawi, usmívá se Šťourač

Nemít u sebe telefon, musel bych dělat vedoucího mužstva ve Wroclawi, usmívá se Šťourač

Nejen hráči a trenéři tvoří kostru fungujícího fotbalového klubu - chod Zbrojovky zajišťuje i početný realizační tým. Do něj patří také vedoucí mužstva, což je post pro laickou fotbalovou veřejnost nepříliš známý. V Brně jej již přes rok zastává Radek Šťourač.

Seznam pracovních povinností vedoucího mužstva je poměrně široký. "V podstatě se jedná o zajištění propojení mužstva s vedením. Během domácích zápasů mám na starosti požadavky kabiny, namátkou lístky pro rodinu. Dále zajištění předzápasového soustředění a v podstatě celého programu hracího dne, a to i venku. Tam k tomu navíc přibývá třeba hotel a tréninkové hřiště, pokud se jede den předem. Během utkání se jedná hlavně o komunikaci s rozhodčím - střídání, zápisy, je nutné hlídat, aby vše sedělo," shrnuje Šťourač.

Ten se ke své současné práci dostal i díky věrnosti klubu. "Ve Zbrojovce jsem od roku 1996, trénoval jsem mládež od přípravky až po starší dorost. Aktuálně jsem v klubu snad třetí služebně nejstarší. Možná i proto jsem na podzim 2012 dostal nabídku dělat tuhle práci. Kývl jsem a nelituju, je to zase jiná a zajímavá zkušenost," naznačuje, že jej jeho současná práce baví.

Při výletech ven se stará také o to, aby se na nikoho nezapomnělo. Paradoxně už se ale dvakrát stalo, že zbytek mužstva zapomněl na něj. "Podruhé to bylo ve Wroclawi a tam bylo štěstí, že jsem měl u sebe alespoň mobil. Jinak bych tam snad musel zůstat a dělat vedoucího mužstva jim," směje se Šťourač při vzpomínce na přípravný duel před jarní částí sezony, kdy se pro něj musel vracet klubový autobus.

Podobné události podle něj pomáhají udržet veselou náladu i v momentech, kdy se výsledkově nedaří. "Samozřejmě od té doby o tom mluvíme pořád. Na talíři to má hlavně masér Stejskal, který seděl na vedlejší dvojsedačce a ničeho si nevšiml. Nechtěli mě, nechali mě tam. Jednou jsme takhle v hotelu zapomněli i na Pavla Zavadila, ale toho si hráči všimli rychle. Nechat špílmachra u silnice, o tom by se asi mluvilo hodně dlouho."

Když už jsme nakousli náladu hráčů - udržovat ji je také jedna z nepsaných povinností realizačního týmu. "Je to tak. Ať už se jedná o drobnosti typu výběru filmů na delší cestu, hecovačky, vtípky. Od trenérů až po doktora, samozřejmě včetně hráčů. Že takový Petr Švancara je v tomto ohledu takřka nepostradatelný, to je obecně známá věc," pokračuje v povídání.

Sám Šťourač má roli trochu ulehčenou tím, že řadu hráčů trénoval. "Petra Buchtu jsem vedl už v žácích, říkali jsme si, že by z něj něco mohlo být. Dál to pak byli třeba Tomáš Kunc, Milan Lutonský, Dan Přerovský," jmenuje.

Další z jeho povinností je třeba zajišťování stravy v den utkání. "Někdy je to až monotónní, protože požadavky jsou jasně dané, ale držíme basu s týmem. Neexistuje, aby hráči jedli špagety a my si dávali třeba steak. Jen když jedeme na více dní, tak den před duelem se to snažíme trochu oživit, aby hráči nejedli pořád to samé," přibližuje.

Hlídat musí i to, co který hráč dostane na talíř. "Třeba Lami Fall a Momo Traoré nesmí vepřové, takže i na to je třeba dávat pozor."

Volného času na koníčky momentálně Šťourač mnoho nemá, ale nijak mu to nevadí. "Veškerý zbylý čas věnuju rodině, mám dvě děti, takže je toho až až," usmívá se.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...