Druhé venkovní utkání jarní části odehraje Zbrojovka v Českých Budějovicích

Druhé venkovní utkání jarní části odehraje Zbrojovka v Českých Budějovicích

B R N O - Čtvrtý zápas jarní části nejvyšší české fotbalové soutěže čeká na brněnskou Zbrojovku už 15. března 2013. Jihomoravany v pátek hostí českobudějovické Dynamo. Utkání dvou mužstev ze spodní části tabulky startuje na Střeleckém ostrově v 18 hodin. Výsledek utkání můžete tipovat pod článkem.

Náš páteční soupeř

SK Dynamo České Budějovice byl založen roku 1905, díky čemuž patří mezi nejstarší fotbalové kluby v naší zemi. První ligu si Dynamo vyzkoušelo v sezóně 1947/48, poté také v letech 1985-1987. Stabilně hrají České Budějovice nejvyšší českou fotbalovou soutěž od počátku 90. let minulého století, většinou se však pohybovaly hlavně ve spodní polovině tabulky.

Největšími úspěchy Dynama jsou dvě šestá místa z 90. let. Budějovičtí fanoušci od té doby prožili se svým týmem tři sestupy, po kterých však vždy následoval bleskový návrat do nejvyšší soutěže. Tu hraje Dynamo bez přerušení od roku 2006. Mezi největší osobnosti jihočeského fotbalu patřili v průběhu jeho historie například Jaroslav Drobný, Jiří Němec, František Straka, Tomáš Sivok, Karel Poborský či David Lafata.

V minulém ročníku Gambrinus ligy skončili Českobudějovičtí na desátém místě, které se zdá být pro Jihočechy zakleté, neboť se od zmíněného roku 2006 neumístili výše než právě na desáté příčce.

Českobudějovické jaro

Letos na tom Dynamo opět není nejlépe, horší je v soutěži už jen poslední Příbram. V devatenácti zápasech se z výhry radovali Jihočeši jen čtyřikrát a k jedenácti prohrám přidali čtyři remízy. Zbrojovka je na tom o dvě výhry lépe a je dvanáctá.

Na jaře odehrál tým z Českých Budějovic tři utkání, v prvním z nich remizoval v Ostravě 0:0, ve druhém doma prohrál se Spartou 0:2 a v posledním odehraném kole podlehli Jihočeši Liberci 1:3. Brňané mají na jaře na svém kontě tři prohry, postupně podlehli doma Slavii 1:3, venku Jablonci 0:2 a v posledním kole prohráli doma se Slavií 0:1.

Zimní výměna trenéra

Českobudějovičtí mají od jarní části Gambrinus ligy nového kouče. Odvolaného Miroslava Soukupa, který na jihu Čech strávil ani ne půl roku, nahradil Pavol Švantner. Jeho asistentem je Jiří Lerch a trojici koučů doplňuje kondiční trenér Martin Vozábal.

V brance Budějovic se letos objevuje devětadvacetiletý Michal Daněk, nejlepším střelcem týmu je čtyřgólový Jakub Řezníček. Tři góly za Dynamo na podzim vstřelil srbský útočník Miroslav Marković, který je v současnosti součástí týmu pátečního soka Českých Budějovic – brněnské Zbrojovky.

Vzájemná bilance

Bilance vzájemných utkání vyznívá lépe pro Jihomoravany i díky vysoké výhře 5:0 v roce 2007 či výhře 5:2 v sezóně 1995/96, která se urodila ještě na stadionu Za Lužánkami. Naposledy Zbrojovka porazila Českobudějovické na podzim, prvního září sebrali Brňané Jihočechům všechny tři body za domácí výhru 3:1.


Zbrojovka vs. České Budějovice v první lize

Doma:17z 9v 5r 3p 29:14

Venku:16z 4v 6r 6p 9:17

Celkem: 32z 12v 11r 9p 45:30

Sestava Českých Budějovic v posledním kole

Daněk - Ježdík, Lengyel, Mkoyan, Novák - Klesa (76. Černý), Javorek, Rýdel, Hora - Řezníček, Táborský.



Tipovat výsledek utkání můžete zde.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...