Děkuji všem, moc si to užívám, rozplýval se během rozlučkového zápasu Luboš Kalouda

Děkuji všem, moc si to užívám, rozplýval se během rozlučkového zápasu Luboš Kalouda

Luboš Kalouda během své kariéry působil na zajímavých fotbalových adresách, v nejvyšší soutěži v Česku odehrál 105 zápasů a vstřelil 16 gólů. Další starty už jednatřicetiletý rodák z Šaratic na Brněnsku nepřidá. V sobotu se totiž symbolicky loučil se svojí kariérou přátelským utkáním na Srbské.

„Přesně takhle jsem to chtěl. Moje kariéra začala ve zbrojováckém dresu v číslem 19 a s tímto číslem se ve zbrojováckém dresu loučím,“ povídal dojatě.

Akci si z větší části uspořádal sám. „Přátelé, smekám před Lubošem, jak to všechno zorganizoval. Sice jsem mu trošku pomáhal, ale zaslouží uznání, že do toho šel,“ vysekl poklonu svému parťákovi Petr Švancara. Na utkání, ve kterém se Kaloudova jedenáctka složená především z vicemistrů světa z Kanady postavila proti výběru Zbrojovky.

A na obě lavičky skutečně usedla velká fotbalová jména. „Pozval jsem všechny své kamarády a blízké, se kterými jsem během své kariéry potkal, abych si s nimi zahrál. Když probíhalo představování, tak jsem si říkal, že to je neuvěřitelné, jací hráči tady jsou,“ kroutil hlavou. Aby ne, na straně Zbrojovky vyběhli na trávník například Jan Trousil, Petr Křivánek, Jan Maroši, Richard Dostálek, Patrik Siegl, Jakub Brabec, Pavel Zavadil, Marcel Cupák či Zdeněk Valnoha. Poločas odchytal také současný gólman Zbrojovky Dušan Melichárek, jen v civilu byl Jan Polák. Kaloudova jedenáctka se mohla pochlubit kromě stříbrné "dvacítky" z roku 2007 také Vladimírem Daridou, Zdeňkem Grygerou, Tomášem Ujfalušim nebo Tomášem Necidem.

Dost možná největší osobností byl současný hráč Swansea Bony Wilfried. Bývalá hvězda Manchesteru City navlékla kopačky po čtyřech měsících. „Jsem šťastný, že přijel. Mohl už být doma v Africe a odpočívat, protože se zotavuje z vážného zranění. Od našeho společného působení ve Spartě si pořád voláme. Ten kluk začínal na ubytovně, nikoho neznal, tak jsem se snažil mu pomoct, protože byl velmi pracovitý a ukázal, že i z naší ligy se dá dostat do velkého fotbalového světa,“ líčil Kalouda.

„Luboš je skvělý člověk, když za mnou přijel a požádal mě o návštěvu, okamžitě jsem chtěl přijet. Je mi ctí být na rozlučce tak dobrého kamaráda,“ potvrdil plynulou češtinou útočník z Pobřeží Slonoviny.

Fandové si v nabitém sobotním programu připomněli i nejvýznamnější milník brněnské fotbalové historie – zisk jediného mistrovského titulu Zbrojovky v roce 1978. Před utkáním byla oceňena část týmu, který tehdy trofej vybojoval a vzpomnělo se i na zesnulého Josefa Pešiceho. „Tou akcí jsem chtěl, aby si lidé vzpomněli na tento úspěch, i když už to je dávno,“ usmíval se Kalouda.

Zápasu přihlížely necelé tři tisícovky diváků. Spousta z nich byly děti, pro které Kalouda uspořádal dopolední turnaj přípravek, ale i dětskou fanzónu. Duel vyhrál tým Zbrojovky, v jejimž dresu v druhé půli naskočil Kalouda. Hráči těšně před závěrečným hvizdem vytvořili brněnskému odchovanci uličku a spolu s publikem jej hlasitě vytleskali. Výsledek 9:7 pochopitelně nebyl podstatný.

„Díky každému, kdo přišel. Moc jsem si to užil. Brno mám strašně rád. Všichni zbrojováci, kteří tady jsme si teď přejeme jediné – aby se Zbrojovka okamžitě vrátila do ligy, protože tam patří a my všichni to tak cítíme,“ sympaticky zakončil velký příznivec italského Juventusu.

Fotogalerie

Všechny fotografie

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....