Ke druhému jarnímu zápasu zajíždí Zbrojovka v neděli do Jablonce

Ke druhému jarnímu zápasu zajíždí Zbrojovka v neděli do Jablonce

B R N O - Ve druhém kole jarní části fotbalové Gambrinus ligy změří své síly celky FC Zbrojovka Brno a FK Baumit Jablonec. Zkraje jara tak nemají Brňané, kterým se podzim vydařil, štěstí na snadné soupeře. Po první Plzni se střetnou se třetím týmem tabulky. Utkání na severu Čech startuje v neděli 3. března v 15:00.

FK Baumit Jablonec
Jablonecký fotbal se v nejvyšší české fotbalové soutěži představil poprvé v letech 1974-1976. Do ligy se dokázal vrátit až v roce 1994, kdy se v ní však usadil už natrvalo. Největšími úspěchy severočeského klubu jsou dvě třetí a jedno druhé místo v lize, vítězství v českém poháru a účast v evropských pohárech. V těch narazil tým od řeky Nisy například na kyperský Apoel, nizozemský AZ Alkmaar či vídeňskou Austrii. V minulém ročníku Jablonečtí nesplnili poměrně velká očekávaní, která plynula z umístění v předchozích sezónách, a skončili osmí.

První jarní kolo
V úvodu jarní části Gambrinus ligy podlehli Brňané favorizované Plzni 1:3, její nedělní sok z Jablonce prohrál v severočeském derby na půdě Liberce 0:1. Slovan tak Baumitu vrátil porážku z podzimní části ligy, kdy Jablonecc vyloupil liberecké fotbalisty na jejich hřišti také výsledkem 1:0. Na podzim čekali oba severočeské týmy na první branku 73 minut, na jaře branka padla o sedm minut dříve hlavou Jiřího Štajnera.

Brno vs. Jablonec
Na podzim se zápas mezi Zbrojovkou a Jabloncem odehrál na Moravě. Brňanům se však zápas nevyvedl a podlehli hostům 1:4. Jedinou domácí branku vstřelil Fall, za Jablonec stříleli úspěšně Vaněk, Lafata a Čížek. Kromě letošního podzimního souboje odehráli hráči Zbrojovky a Jablonce v nejvyšší soutěži osmatřicet vzájemných zápasů. Z této porce utkání vyhráli Moravané patnáctkrát, z toho třináctkrát na své půdě. Jablonec zvítězil sedmnáctkrát a šestkrát spolu nedělní soupeři remizovali.

Opory týmu
Jednou z opor Jabloneckých je nejlepší střelec týmu, třígólový záložník Tomáš Čížek, který na sever Čech přišel z ruského Novosibirsku. Mezi největší osobnosti týmu patří také bývalý reprezentant, dvaatřicetiletý záložník Karel Piták. Dvěma góly přispěli k vítězstvím týmu Václava Kotala střelci Jan Kopic, Vít Beneš a Lukáš Zoubele, který se do Jablonce přestěhoval z Teplic. Největší osobnost mužstva, střelec David Lafata, sever Čech opustil v lednu, kdy zamířil do pražské Sparty.

Sestava FK Baumit Jablonec z minulého kola
Valeš – Rossi Silva, Beneš, Novák (87. Jablonský), Kysela – Kopic, Loučka, Vaněk (66. Piták), Zoubele – Pázler (59. Třešňák), Čížek

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...