Tréninky s áčkem? Obrovská zkušenost do budoucna, hlásí talentovaný gólman Stejskal

Tréninky s áčkem? Obrovská zkušenost do budoucna, hlásí talentovaný gólman Stejskal

B r n o - V zápasovém bulletinu pro utkání s Plzní jste si tentokrát mohli přečíst rozhovor s Adamem Stejskalem - talentovaným gólmanem dorostu. Jeho přepis vám jako obyčejně nyní nabízíme i na webu!

V srpnu mu bude teprve šestnáct let, přesto už dvakrát týdně trénuje s áčkem. Talentovaný gólman Adam Stejskal letos září v brance staršího dorostu, kterému pomáhá k průběžné první příčce v lize. A daří se mu i v reprezentaci U17, té přispěl k výhře na turnaji v Rumunsku – a byl přitom vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje.

Adame, v Rumunsku jsi byl poprvé? Jakým dojmem na tebe země zapůsobila?
Poprvé, nikdy předtím jsem tu nebyl. Ze země samotné jsme toho moc neviděli, vyjma cest na stadiony. Takhle na první dojem Rumunsko působilo chudším dojmem, ale Bukurešť byla docela moderní město, příjemně nás překvapila.

Jaký je trenér Kotal? Pamatuješ si jej ještě ze Zbrojovky, kde potvrdil svou pověst brilantního taktika?
Pamatuju si jej (úsměv). Na tréninku umí zvednout hlas, ale umí udělat i zábavu. Na podzim jsme se poznávali, teď už si rozumíme dobře. Je to mistr taktiky, u videa trávíme hodně času. I díky němu víme, že fotbal není jen o tom něco umět, ale i o té taktice. Pomáhá nám to.

A co jeho asistent, Pavel Šustr? Toho znáš výborně z dorostu.
Dodá si k tomu svoje, taky umí zavtipkovat. A řeší s námi i mimofotbalové věci, třeba kabinu a partu. Má obrovský respekt. Když se naštve, je to znát (úsměv).

Jak bys turnaj ze svého pohledu zhodnotil? Překvapila tě cena pro nejlepšího gólmana turnaje?
Odchytal jsem celý zápas s Rumunskem, kde jsem dostal jeden gól a zneškodnil jeden, dva nájezdy. K tomu jsem ve druhé půli chytil penaltu. Proti Nizozemsku jsme zápas nezvládli, já dostal za poločas dva góly a ještě k tomu něco chytil. Ani jsem netušil, že se nějaká cena dává, takže to překvapení trochu bylo. Na předchozích akcích s reprezentací jsem to nikdy nezažil. Z týmového hlediska pak turnaj hodnotím dobře, protože jsme jej vyhráli.

Jsi nachystaný na sobotní zápas dorostu? A jak jsi prožíval dramatickou bitvu v Opavě, kde Zbrojovka vyválčila bod?
Nevím samozřejmě, jestli mě trenér postaví, ale jsem připraven (rozhovor vznikal před utkáním, Adam jej nakonec opravdu odchytal – pozn. red). Při cestě na zápas jsem duel v Opavě sledoval. Byl jsem nervózní, hodně jsem to prožíval. Ostatní se navíc trochu smáli v momentě, kdy jsme prohrávali, tak jsem se i trochu pohádal (smích). Myslím, že s ohledem na marodku a brzké vyloučení je bod dobrý.

Sledujete tabulku s napětím? Náskok se ztenčil, pořád jste ale první.
Třeba trenér se na tabulku tolik neohlíží, my ano. I on ale ví, jak na tom jsme, a bavíme se o tom. Říkal nám, že máme šanci uspět a že Brno dorosteneckou ligu dlouho nevyhrálo.

Kde vidíš sám sebe v horizontu nejbližších let?
Jsem v první řadě rád, že jsem začal trénovat dvakrát týdně s áčkem. Je to obrovská zkušenost do budoucna. Uvidí se, jak to půjde dál.

Vybavíš si ještě Martina Vaniaka jako gólmana?
Samozřejmě, jako malý kluk jsem ho sledoval. Je dobré, když vás trénuje někdo takový, kdo toho hodně zažil. I s panem Hronem je sranda, pohoda. Řešíme s ním cokoliv. Trénuju každý den s gólmanským trenérem a to je obrovská výhoda. Co vím, tak řada kluků v jiných klubech to tak nemá a specializované tréninky mají třeba dvakrát týdně.

Máš nějaký vzor a oblíbený klub?
Mým vzorem je odmalička Gianluigi Buffon, oblíbeným klubem Juventus a Real. Naposledy jsem tak měl dilema, trhalo mi srdce, že jsem nevěděl, komu fandit. Ale Juve jsem to asi přál přece jen víc, Buffona mi bylo líto.

Buffon si odbyl premiéru v lize v sedmnácti. To je výzva, ne?
No, přece jen to byla jiná doba (smích). A jiný talent.

Prozradíš fanouškům, jak dlouho jsi v brněnském klubu?
Ve Zbrojovce jsem od čtyř let, pamatuju si, že na první trénink přípravky mě vzal syn Ladi Chaloupky.

Máš mimo fotbal nějaké další koníčky? A co škola?
Rád sportuju, jinak na moc aktivit není čas. Dopoledne mám třeba trénink s áčkem, pak školu, odpoledne dorost a domů dojedu v osm. Tak tak mám čas se něco naučit. Studuju na sportovním gymplu na Botanické v prváku. Učitelé mi vycházejí vstříc.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...