Počasí nám vyšlo parádně, libuje si Jan Polák

Počasí nám vyšlo parádně, libuje si Jan Polák

L a r a - Zatímco třeba Martin Zikl a David Gáč jsou na soustředění s "áčkem" poprvé, zkušený Jan Polák by už jen těžko spočítal, kolikrát už takhle s různými týmy vycestoval. Zatím poslední tréninkový kemp absolvuje v turecké Laře a se svými spoluhráči počítá poslední hodiny před zítřejším návratem do Brna.

Za svou bohatou kariéru už toho šestatřicetiletý záložník zažil hodně - třeba i soustředění s národním týmem. Nejen na to vzpomíná v následujícím rozhovoru.

Honzo, kam všude jsi se takhle s týmem podíval?
Třeba s Norimberkem jsme poslední roky létali taky do Turecka, v Anderlechtu to byla španělská La Manga. Tam jsme se potkávali i s reprezentačními výběry všech možných kategorií. Asi nejexotičtější to bylo ve Wolfsburgu, jednou jsme byli až v Dubaji a jednou v létě na turné po Číně, kde jsme sehráli snad tři zápasy během pěti dnů.

To asi nebyl žádný med, v kombinaci s časovým posunem...
Hlavně tam tehdy byla vysoká vlhkost vzduchu. Hráli jsme třeba s Bayernem, který nás hodně točil, takže jsme běhali bez míče. Byl jsem vyřízenej (úsměv).

Kde třeba byly nejluxusnější podmínky? Na soustředění s nároďákem?
Velký a krásný hotel byl třeba v té Dubaji. Nebyl přímo v centru, zato vedla přímo u hotelu dostihová dráha. V Číně jsme měli parádní výhled na řeku a výškové budovy. Je jasné, že u reprezentace se na podmínky hodně dbalo, vybíralo se to hodně pečlivě.

A jak ti zatím sedí letošní soustředění?
Vždycky říkám, že důležité je dobré jídlo, postel, regenerace - a v posledních letech k tomu přibyl internet (úsměv). Když je člověk dlouho pryč, je fajn mít spojení s rodinou, zavolat si, napsat. Tady nám nic nechybí, regenerace je tu dobrá, můžeme zajít do studené vody. Jen je škoda, že moře není blíž, ale máme bazény, sauny, dobrou posilovnu. Hřiště je OK a navíc nám parádně vyšlo počasí. Neprší, nefouká vítr, je příjemně. Zkrátka perfektní podmínky.

Jak trávíš volný čas na hotelu?
Už nijak neblázním. Po večeři si dám třeba kafe a jdu nahoru, koukat na televizi nebo si číst. Snažím se využít čas tak, abych si odpočinul, případně zajdu na masáž.

A jak ti v tomhle ohledu sedí pokojový parťák Petr Pavlík?
Naprosto, jedeme na stejné vlně. Je klidný, taky si přečte knížku, pustí film, zavolá domů. Vyhovíme si.

Prozatímním vrcholem soustředění byl zápas s Borisovem, kde i přes prohru mužstvo zanechalo sympatický výkon. Jak jsi zápas viděl ty?
Bylo to spíš taktické, ale takhle už dnes velká mužstva často hrají. Není to žádný blázinec, spíš taktické čekání, kdo dokáže využít zaváhání, ten dává gól. My měli dost šancí, ať už Pilda, Laďa Krejčí nebo já po rohu. Něco málo tomu chybělo, ale i na držení míče nebo třeba souboje byl zápas vyrovnaný. Doufám, že nám to něco dá do ligy, je důležité umět poznatky z takových zápasů zužitkovat.

Už se stává koloritem, že v přípravných zápasech dochází i k menším strkanicím. Opět jsi u toho nechyběl, co přesně se stalo?
Mám štěstí, že su vždycky blízko (smích). Ne, byl tam faul na Laďu Krejčího, nějaké další věci. Nelíbilo se mi to a trošku jsem se do toho opřel. Myslím, že bychom se měli navzájem chránit. Nemyslím samozřejmě nějak se pomlátit, ale ukázat, že nám to není jedno, když někdo někoho fauluje a okopává.

Za týden startuje jarní část, jaké si kladeš osobní a týmové cíle?
Důležité bude zůstat zdravý. Musím zaklepat, ale v zimě jsem toho většinu odtrénoval, měl jsem jen nějaké malé úlevy, nedělal jsem úplně vždycky všechno. To beru jako plus, protože naše liga je po fyzické stránce hodně náročná, což si ne každý uvědomuje. Co se týmu týče, budeme to brát zápas od zápasu, i když je to klišé. Hned první duel bude hodně náročný, což jsme viděli už v zimě v Tipsport lize. Navíc první zápas, specifická kulisa. Zrovna právě Bohemka je příkladem toho běhavého mužstva, které hodně napadá a hlavně v Ďolíčku vás nenechá vydechnout. Na to se musíme připravit a pak budeme postupně řešit další zápasy. Už na podzim byly vidět změny, posbírali jsme body, ale nebudu vyhlašovat nějaké konkrétnější cíle. Budeme to brát kolo po kole a budeme se snažit, aby se vše vyvíjelo k naší spokojenosti.

A máš už v hlavě nějaké vize pro další roky? V létě ti končí smlouva.
Máme v plánu se sejít s panem Bartoňkem a promluvíme si, bavili jsme se o tom. Nějaké rozseknutí a jasné rozhodnutí tam ale zatím z mé strany není.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...