Co nového ve Zbrojovce?

Co nového ve Zbrojovce?

B r n o – Fotbalové Brno si ještě užívá dozvuky euforického sobotního večera, během něhož Zbrojovka pokořila pražskou Spartu. Jistě vás nyní zajímá, jaké další kroky vedení klubu podnikne.

Pondělí zatím nabídlo odpověď na otázku, zda bude v klubu nadále pokračovat Svatopluk Habanec. „Když se ohlédnu zpět, tak jednání s šéftrenérem Habancem jsme minulý rok vedli s vědomím, že má vizitku schopnosti práce s vlastními hráči či skautingu nevyužitých, perspektivních hráčů. Když si nastavíme zrcadlo, uplynulý ligový ročník v zásadě plnil dlouhodobé záměry, byť s výsledkovými výkyvy. V úvodu letošního ročníku bohužel došlo k poruše chápání se a vnímání se na lince šéftrenér a hráči. Proto muselo dojít k zásahu do místa, odkud jde rozhodování a vliv, tedy k odvolání hlavního trenéra. Je pochopitelné, že za tohoto stavu Svatopluk Habanec dále v klubu nemůže působit, což zbývá dořešit po pracovně právní linii,“ ozřejmil šéf Zbrojovky Václav Bartoněk.

Druhou otázkou je, kdo usedne na trenérskou lavičku v dalších zápasech. „V první řadě musím poděkovat Ríšovi Dostálkovi s Lukášem Přerostem za práci s týmem, přípravu na zápas a samotný zápas. Z mého pohledu byla rozhodující srozumitelnost, jednoduchost, údernost. Uvědomujeme si, že šlo o deset minut slávy po zápase a teďuž se k tomu musíme zase postavit tak, aby to nemělo jepičí život. Existují dvě cesty – stávající stav, nebo nový trenér. Dohodli jsme se na určité etapizaci změn, což znamená, že dvojice Dostálek – Přerost bude s plnou kompetencí a důvěrou připravovat tým na utkání s Mladou Boleslaví, a to s jasným cílem bodovat,“ prozradil Bartoněk.

Nový trenér? Nejsme pod tlakem

Druhou cestou je hledání nového trenéra. „Nejsme pod tlakem nutnosti okamžitého rozhodnutí. Definovali jsme si charakteristické rysy, které musí případný nový trenér splňovat. Za prvé – vnímá fotbal, dokáže složit hráče k sobě a hráči to vědí. Za druhé – má schopnost flexibility, reakce na zápas. Za třetí – má ambice posouvat se dál, udávat trend. Za čtvrté – sází na tvrdou práci, kterou nevyžaduje mocí, ale psychologií koučování. Za páté – je schopný pracovat v období útlumu. S lidmi, jejichž životopis by se do toho vešel, jednáme, kontaktujeme je, rozebíráme si představy. Opakuji, že nejsme pod takovým tlakem, abychom museli konat okamžitě a přes noc,“ pokračoval Bartoněk.

Co se týče Richarda Dostálka, ten dle Bartoňka mnohé parametry splňuje. „Hlavní trenér nemůže být bez profilicence, kterou Richard aktuálně studuje a dokončit by ji měl po novém roce. Může obdržet tříměsíční výjimku, potom bychom ale problém stejně museli řešit. Musíme vše vyhodnotit a zvážit možné dopady postupu. Rozhodnutí se skládá z množiny klíčových faktorů a je nesprávné řešit takové věci ze dne na den,“ zopakoval Bartoněk.

A co avizovaná obměna hráčského kádru? „Máme konkrétní představu. Okysličení a energetické dobití je potřeba, má to jasné kontury, kdo a odkud by to měl být. Ale dokud neproběhne přímé jednání klubu s hráči, nebudeme vysílat konkrétnější indicie. S příchody samozřejmě souvisejí i odchody. Dále pak řešíme interní věci a problémy – Vraštil je vykartovaný, Jablonský zraněný. Platí, že toto bychom měli vyřešit a zvládnout během tohoto týdne,“ doplnil Bartoněk.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...