Hráč a trenér v jedné osobě? Před Radkem Buchtou stojí nová výzva!

Hráč a trenér v jedné osobě? Před Radkem Buchtou stojí nová výzva!

B r n o – Zbrojovák Radek Buchta podepsal v létě novou smlouvu. Až potud nic neobvyklého. Osmadvacetiletý záložník se ovšem od letoška vydává na novou dráhu – souběžně s kariérou profesionálního fotbalisty bude i trenérem brněnských starších žáků.

Pravda, úplně nová zkušenost to pro Radka není, v minulosti už tři roky trénoval přípravku. Shodou okolností stejné hráče, které povede i nyní v kategorii U14. Zároveň se Radek stal také šéftrenérem žáků. Zatímco hráčská smlouva zní na rok, ta trenérská je na čtyřletý cyklus.

Ještě před zahájením přípravy (v pondělí 17. července) pak na Radka čekala exkluzivní premiéra – s kombinovaným týmem vyrazil na turnaj do Liverpoolu (více zde), kde se jeho svěřenci utkali s místním celkem a dalšími věhlasnými soupeři.

V dubnu osmadvacetiletý Radek Buchta přišel do Zbrojovky ve svých jedenácti letech z Tvarožné. Do ligy poprvé nakoukl v roce 2011 a celkově odehrál 65 utkání (24 z toho během angažmá ve Znojmě, kam si na rok a půl odskočil).

Radku, kdy zhruba ti v hlavě začala zrát myšlenka na návrat k trénování mládeže?
Ta myšlenka se zrodila spíš u trenéra Habance, který s tím za mnou přišel někdy v polovině jarní části. Tak jsme to probírali, nastínili si možnosti, jak to prakticky provést, a po nějaké době jsme dospěli ke shodě. Je to výzva a zároveň ocenění, že jsem v tomto dostal důvěru. Já mám výzvy rád a budu se snažit, aby vše klapalo ideálně.

Jak jsi na tom s licencí?
Musím ji obnovit, byla propadlá. Pracuje se na tom a v nejbližší době by to mělo být. Do budoucna zvažuju i studium vyšší licence, třeba za dva roky bych se do toho mohl pustit.

Máš už v hlavě nějaký časový plán, jak obě činnosti skloubit?
Bude to hodně o domluvě s trenérem a šéftrenérem mládeže Valdou Horváthem, protože už funguju zároveň i jako šéftrenér žáků. Zjednodušeně řečeno – budu tam, kde bude potřeba. Teď ze začátku spíš u mládeže, dokud jsou všichni zdraví. A pokud přijdou zranění a karty, vypomůžu víc áčku. Aktuálně je domluva taková, že nejspíše neodcestuju na soustředění do Kaprunu, protože příprava nám začíná 17. července. Natrénováno mám, teď už bude na programu spíše taktika a na mém postu je hráčů dost. Dohodli jsme se, že bude prospěšnější, když zůstanu v Brně.

Jako fotbalista jsi měl relativně hodně volného času, to teď už asi nehrozí, že?
Už to začínám poznávat (smích). S manželkou navíc zhruba za dva měsíce čekáme dítě. Proto je pro mě důležité, že mě v rozhodnutí podpořila a je ráda, že jsem zůstal v Brně. Zvažovali jsme i jiné možnosti – jít někam čistě za fotbalem a mít toho času více, nebo zůstat v Brně, kde to známe, a času mít méně. Vyhodnotili jsme to takto, je to rozhodnutí nás obou, protože rodina je pro mě na prvním místě. Navíc znám prostředí, kluky.

A kde by taky v kabině sháněli pokladníka.
Právě (smích). I když to budu muset ještě zvážit, přece jen nebudu na všech trénincích a trochu tím ztratím přehled. Musíme se s klukama domluvit, jestli nebude lepší nějaká změna.

Příprava vám ještě nezačala, ale už máte za sebou první turnaj. Jak se skládal tým pro výlet do Anglie?
Přípravu zahajujeme až 17. července, takže na turnaj jeli i kluci z mladších týmů. Je léto, prázdniny, takže všichni jet nemohli. Pro kluky to ale byl skvělý zážitek, na který asi jen tak nezapomenou.

A co pro tebe? Přece jen Liverpool, to je pojem – i na poli mládežnické kopané. Takže slušný restart trenérské kariéry.
Jo, na začátek hodně slušný (smích). Organizace byla skvělá, zázemí dokonalé, až neskutečné. Sedm krásných travnatých hřišť… Na každého tam dýchne historie, od fotek legend až po vlajky. Jako kluk jsem Liverpoolu fandil, teď jsme na kabině měli fotku Michaela Owena (smích).

Jak proběhlo seznámení s hráči? Shodou okolností jsou to ti, které jsi trénoval už dříve, jakou prošli proměnou?
Zůstalo jich víc než polovina, možná sedmdesát procent. Tři roky jsem s nimi byl v přípravkách a přiznám se, že i tohle hrálo trochu roli při rozhodování, jestli do toho jít. Kluky znám, je to jednodušší. I když někteří se trochu vytáhli (smích). Přece jen jsme se během let na stadionu občas potkávali a vídali.

Jaká byla úroveň turnaje po fotbalové stránce?
Narazili jsme na vyspělé soupeře, kvalita hráčů byla velká. Anglické typy hráčů jsou v této fázi někde jinde, což je znát. Na velkém hřišti hrají delší dobu, zatímco my teprve začínáme, kluci ještě v minulé sezoně hráli na půlce. Ta prostorová orientace byla pro soupeře snazší.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...