Turnaj o pohár hejtmana - Brňané skončili nakonec čtvrtí

Turnaj o pohár hejtmana - Brňané skončili nakonec čtvrtí

Od 9:00 se dnes opět rozhořely boje v turnaji O pohár hejtmana. Zbrojovka se probila do semifinále, v něm ale nestačila na Rapid Vídeň. V boji o třetí místo poté podlehla Teplicím 3:4. AKTUALIZOVÁNO V 19:00.

Brňané díky výhře nad Slovanem 6:3 postoupili do semifinále, v něm ale podlehli obhájci trofeje a suverénnímu vítězi skupiny B Rapidu Vídeň 3:10.

V prvním semifinále se nakonec radoval Baník, který Teplice porazil 7:2.

Duel o bronz přinesl atraktivní podívanou, Zbrojovka dvakrát vedla, nakonec ale prohrála s notnou dávkou smůly 3:4.

V neméně atraktivní finálové bitvě přišel sice Baník o tříbrankové vedení, dvě minuty před koncem ale rozhodl o výhře nad Rapidem 4:3 Zdeněk Behan, což byla poslední branka celého turnaje.

"Sledovali jsme hodně kvalitní fotbal, turnaj měl vynikající úroveň a jsem rád, že si naši hráči mohli vyzkoušet mezinárodní konfrontaci. Sjela se tuzemská špička, středoevropskou kvalitu reprezentoval Slovan a zejména velmi silný Rapid Wien," ohodnotil turnaj šéftrenér mládeže Luděk Zajíc.

Ten byl nakonec s výsledky Zbrojovky víceméně spokojen. "Měly stoupající úroveň. Škoda první půle semifinále s Rapidem, ve které rozhodly jednak rychlé branky a pak také nepovedená přesilovka, ve které místo snížení přišly další inkasované góly. Ve druhé půli se hráči už přizpůsobili a dokázali se soupeři vyrovnat," podotkl k semifinálovému utkání.

Duel o bronz i on označil jako smolný. "Hráči mohli ten zápas klidně dotáhnout, kdyby za jednogólového vedení proměnili další šance. Pak přišly nešťastné momenty, škoda nezvládnutého závěru, ale Zbrojovka v tomto utkání určitě nebyla horším týmem," pokračoval.

"Turnaj určitě patřil k vrcholům zimní sezony, pro nás je však hlavně důležité, že si hráči otestovali morálně volní vlastnosti, fyzičku a taktické schopnosti, a ozvláštnili si tak rutinu zimní přípravy, což je cenné. Pro nás je také důležité, že nám turnaj dal hodně informací do dalšího tréninkového procesu. Musíme také poděkovat zástupcům jihomoravského kraje, bez jejichž pomoci bychom podobný turnaj vůbec nemohli uspořádat," dodal na úplný závěr Zajíc.

Tomáš Weber, jeden z brněnských hráčů, si odnesl náplast na čtvrté místo v podobě trofeje pro nejlepšího střelce turnaje, trefil se osmkrát. To se povedlo i další dvojici hráčů, Weber však z nich byl nejmladší.

Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen střelec "zlatého" gólu Behan, nejlepším gólmanem se stal poražený finalista Marič.

SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava 4:13 (2:7)
Branky: Pěnkava 2, Schulz, Písačka - Szotkowski 4, Ožvolda 2, Matěj 2, Švehlík, Žingor, Helešic, Honiš, Behan.

Baník neponechal nic náhodě a Slavii doslova rozdrtil. O výhře rozhodl již v první půli a náskok už jen navyšoval. Je tedy jasné, že s devíti body skupinu vyhraje. Zbrojovce stačí k postupu do další fáze remíza.

SK Rapid Wien - FK Teplice 6:4 (2:4)
Branky: Yilmaz 2, Szanto, Ildiz, Lienhart, Berghold - Kabele, Tesařík, Chládek, Takács.

Tepličtí byli v první půli lepším týmem a brankou se závěrečnou sirénou si zajistili dvoubrankový náskok. Rapid ovšem ve druhém poločase ovládl hřiště a otočil skóre, díky čemuž potvrdil nadvládu ve skupině B. Teplice tak musí čekat na výsledek druhého utkání.

FC Zbrojovka Brno - ŠK Slovan Bratislava 6:3 (2:2)
Branky: Partl 2, Weber 2, Chyla, Krejčíř - Hlaváč, Matejka, Figura.

První půle byla hodně vyrovnaná, Brno šlo dvakrát do vedení, ale soupeř pokaždé dokázal srovnat. Na každé straně jsme viděli jednu žlutou kartu, ovšem výhodu nikdo nedokázal přetavit v branku.

Ve druhém poločase Brno definitivně rozhodlo o výhře i o postupu a získalo tříbrankový náskok, který již nepustilo. V semifinále na Zbrojovku čeká Rapid Wien, dosud neporažený obhájce loňského titulu. Hrát by se mělo ve 13:40.

SK Sigma Olomouc - AC Sparta Praha 2:7 (2:4)
Branky: Kyselák, Kubeček - Novák 3, Špaček, Těžký, Doupal, Rybička.

Karty byly rozdány jasně - Olomouc k postupu potřebovala porazit Spartu (které již šlo jen o případné třetí místo ve skupině) nejméně o dvě branky. Jenže hráči Sigmy se zřejmě nevyspali dobře a svému snu se přiblížili nejblíže v momentech, kdy snižovali dvougólovou ztrátu.

To se jim povedlo dvakrát, ovšem od stavu 2:3 třikrát inkasovali a naděje na postup se velmi rychle rozplývala. Sigmě nebyla nic platná územní převaha a z postupu se tak nakonec hlučně radovali hráči Teplic, sedící v hledišti.

Skupina A

1. Baník 3 3 0 0 23:11 9
2. Zbrojovka 3 2 0 1 21:13 6
3. Slovan 3 1 0 2 10:14 3
4. Slavia 3 0 0 3 12:29 0

Skupina B

1. Rapid 3 3 0 0 18:13 9
2. Teplice 3 1 1 1 10:10 4
3. Sparta 3 1 0 2 12:10 3
4. Olomouc 3 0 1 2 10:17 1

Play off

Semifinále, FK Teplice - FC Baník Ostrava 2:7 (2:4)
Branky: Takács, Horváth - Behan 2, Švehlík, Szotkowski, Helešic, Honiš, Strakoš.

V první půli šli do vedení Severočeši, ale Baník záhy otočil a smrtícími útoky se dostal až do vedení 4:1. To se Teplicím povedlo zkorigovat a na konci poločasu jim ještě pomohla tyč.

Rozhodnutí přišlo ve druhé půli. Po šesti minutách hry využil Baník početní výhodu a záhy přidal šestou branku. S tím už Tepličtí nedokázali přes veškerou snahu nic udělat.

Semifinále, FC Zbrojovka Brno - SK Rapid Wien 3:10 (0:6)
Branky: Weber 2, Chyla - Yilmaz 3, Szanto 3, Steiner 2, Lienhart, Yildirim.

Zbrojovce nevyšel začátek zápasu. Po půlminutě hry propadla ve středu hřiště a Rapid z protiútoku otevřel skóre, za další minutu to bylo již o dvě branky. Pak se hra srovnala, červenou kartu navíc viděl gólman Rapidu a Brno tak mělo možnost vrátit se do utkání.

Bohužel však udeřilo na druhé straně, hosté se utrhli do brejku, byli faulování a po standardní situaci zvýšili na 3:0. Brno se nadále snažilo útočit, ale nedařila se střelba a soupeř trestal - po první půli byl stav 0:6.

Hned v úvodu druhé půle se konečně prosadilo i Brno, které hrálo hodně aktivně a snažilo se ještě utkání zdramatizovat. Autorem první branky domácích byl Chyla. Řada dalších šancí zůstala nevyužita a bylo čím dál jasnější, že Rapid si postup do finále pohlídá. A tak se také stalo, obhájce trofeje nakonec zvítězil 10:3.

O 3. místo, FC Zbrojovka Brno - FK Teplice 3:4 (1:1)
Branky: Imramovský, Sedláček, Weber - Vokoun, Chládek, vlastní, Výborný.

Brňané začali dobře a šli do vedení, soupeř ale dokázal srovnat a odpověděl i na nádhernou branku Sedláčka. brňané nevyužili početní výhodu a naopak inkasovali po standardní situaci.

Smolný moment přišel tři minuty před koncem, kdy si Zbrojovka vstřelila vlastní gól. To ji ale nepoložilo a vyrovnat dokázal v předposlední minutě Weber. Brňané se hnali dopředu, zastavil je ale hvizd sudího a trest za příliš mnoho hráčů na hřišti. Tepličtí přesilovku bleskově využili a rozhodli tak o tom, že bronzové medaile poputují na sever Čech a Zbrojovka je neobhájí.

Finále, SK Rapid Wien - FC Baník Ostrava 3:4 (1:3)
Branky: Yildirim 2, Szanto - Behan 2, Ožvolda, Strakoš.

Finále nabídlo souboj neporažených týmů, což slibovalo atraktivní podívanou - a tak se také stalo. Akce střídala akci, gólmani vytahovali jeden skvělý zákrok za druhým a krásné kombinace končily výstavními góly. Po první půli byli šťastnější hráči Baníku, kteří vedli 3:0, jednou navíc nastřelili tyč. Ještě před sirénou ale Rapid snížil.

Možná i proto se Baník ve druhé půli trochu stáhl, za což byl po čtyřech minutách potrestán druhou brankou. Odpovědět mohli Ostravané vzápětí, ale po pěkné kombinaci trefili jen břevno a pak už začal zase útočit Rapid. Baník nicméně hrozil pohotovými kontry.

V desáté minutě druhé půle dokázal Rapid po nenápadné akci srovnat. Hra se srovnala, dvě minuty před koncem ale Baník předvedl další skvělou rychlou kombinaci a Behan zakončoval do prázdné branky - 4:3. Obhájcům titulu z Vídně se už přes veškerou snahu nepovedlo srovnat a cennou trofej tak ukořistil neporažený Baník Ostrava.

další články

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....
U16: V Marečkově memoriálu druzí
Mládež
18.04.2024 | Martin Lísal

U16: V Marečkově memoriálu druzí

Z l í n - Až v posledním utkání Marečkova memoriálu nalezli dorostenci Zbrojovky přemožitele....