Tomáš Jablonský: Brno chce hrát fotbal, dlouho jsem se nerozhodoval

Tomáš Jablonský: Brno chce hrát fotbal, dlouho jsem se nerozhodoval

B r n o - Začátkem tohoto týdne dělilo Tomáše Jablonského od kabiny na Srbské nějakých deset tisíc kilometrů, nyní už se v ní pomalu zabydluje. Nová posila Zbrojovky dnes absolvovala první trénink, po kterém následoval také první rozhovor.

Tomáš na Srbské naposledy hrál v létě 2015, Zbrojovka tehdy Slavii porazila 1:0 brankou Michala Škody. V letošním utkání v sestavě chyběl a při dnešní obhlídce stadionu tak byl překvapen jeho proměnou. "Ta střecha tu tehdy ještě nebyla, že?" usmíval se při pohledu na krytou tribunu.

V tu chvíli měl za sebou první trénink v tuzemské zimě a s novými spoluhráči, ještě začátkem týdne totiž pobýval s pražskou Slavií na soustředění v Číně.

Tomáši, jak se tvůj přestup upekl?
Bylo to celkem rychlé. Ze Zbrojovky přišla nabídka, která mne potěšila a zaujala. Vím, že Zbrojovka má výborný tým a výborného trenéra, stejně jako výborné zázemí, jak teď poznávám. A výborné fanoušky. Bylo mi v podstatě hned jasné, že bych do Brna přestoupil rád. Lákala mě celková vize, útočná hra pro diváky. Myslím, že je to dobrá cesta, a věřím, že budeme soupeře trápit a začneme vyhrávat.

Jak se cítíš po skončení prvního tréninku?
Po návratu z Číny to přece jen byl docela skok, je tam o nějakých třicet stupňů víc, než tady. Zima je celkem tuhá a musím se s tím poprat. Trénink samotný byl fotbalově zaměřený, protože nás zítra čeká zápas. Všechno je zatím v pohodě, bylo znát, že tým je tu výborný.

Jak se vyrovnáváš s časovým posunem?
To je trošku obtížnější, ale dá se s tím srovnat. Den dva na to stačí, takže teď už jsem si zase zvyknul a je to lepší, než třeba první den po návratu.

Narazil jsi v kabině na nějaké známé tváře?
Dobře znám Honzu Štohanzla, se kterým jsem hrál ve Slavii. Jinak znám spíš starší kluky - Řezňu, Honzu Poláka, Dušana Melichárka, Pavla Zavadila. V naší lize se známe tak nějak všichni, to je bez problémů.

A město jako takové znáš?
Mám tu poměrně dost známých, takže celkem ano. Že bych se tu vyznal bez navigace, to zatím asi ne, ale postupně se poznáváme (úsměv).

Jak to budeš mít v Brně s bydlením?
Bydlení už řeším s předstihem. Včera jsem absolvoval prohlídku, dnes a v pondělí jdu na další. Věřím, že co nejdřív najdu nějaký super byt, co nejblíže ke stadionu (úsměv).

Vybavíš si některý ze zápasů proti Zbrojovce, ještě v dresu soupeře?
Hodně jsem jich odehrál za Jablonec, tehdy se nám na Brno docela dařilo. Vybavím si i zápas, ve kterém se loučil Ríša Dostálek, ten jsme vyhráli 4:3. Se Slavií jsme tu ale prohráli, obecně vím, že pražské týmy tu dolují body těžko. Naposledy jsem proti Brnu hrál v Edenu před rokem.

V kariéře jsi hrával i za Slovan, zaregistroval jsi už tehdy, že fanoušci Slovanu a Brna spolu mají nadstandardní vztahy?
Ano, vím o tom, že fanoušci drží spolu. Pamatuju si, že když jsem tam hrál, zahlédl jsem i brněnské vlajky. A když jsem pak přijel do Brna, byly tu zase ty slovanistické. Myslím, že je to jenom ku prospěchu, že je fanouškovská základna zase o něco větší.

Není tajemstvím, že jedním z tvých koníčků je i hudba. Nepřesvědčili tě kluci v kabině ke zpěvu?
Ne, zatím jsem nezpíval a doufám, že ani nebudu muset (smích). Hudbě se věnuju, mám ji rád, ale to je spíš muzika pro holky, ne do kabiny (smích).

A propos, jakým způsobem jsi přišel k přezdívce Baggio?
Ta pochází ještě z dětství, mám ji asi od osmi let. Každý jsme měli někoho na dresu, já právě Roberta Baggia. On tehdy hrál zrovna jako z partesu, já asi taky (smích). A přezdívka se udržela, ještě teď mi tak kamarádi říkají, Tome mi neříká skoro nikdo.

Zítra tě čeká první zápas, co od něj očekáváš? Přece jen na sehrání a poznání spoluhráčů času mnoho nebylo.
To ne, ale na sehrání bude čas v Turecku, kde hrajeme tři zápasy. Ještě předtím další tři na umělce, takže zápasů je dost. Jde teď hlavně o to poznat se na hřišti, kde kdo běhá, jak se chová. Vím, že tu chceme hrát útočný fotbal, tím se pan Habanec netají a já věřím, že se toho budeme držet a přijdou i výsledky, které na podzim nebyly. Jsem přesvědčený, že je to správná cesta, i proto jsem se vůbec nerozhodoval a hned věděl, že chci do Brna jít. Útočný fotbal pro diváky mě lákal. Zápas jako takový bude asi náročnější právě v tom, že máme za sebou jen jeden společný trénink, ale musíme se s tím poprat. Není to nic, co by se nedalo zvládnout.

Poslední otázkou se vrátíme ještě do Číny. Pro tuzemské kluby to je poměrně nezvyklé, jak to soustředění s odstupem hodnotíš?
Opravdu to bylo trochu nezvyklé a zvláštní, nic podobného jsem zatím neabsolvoval. Samotný pobyt byl dobrý, podmínky tam byly příjemné, ale cesta tam je až moc dlouhá. Nějakých třináct, čtrnáct hodin v letadle. Z osobního hlediska bych klidně zůstal i doma, protože liga začne za chvíli a minimálně ze začátku ještě bude tuhá zima.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...