Máme bojovné mužstvo, těší Zdeňka Kudelu

Máme bojovné mužstvo, těší Zdeňka Kudelu

B R N O - Ve středu 28.11.2012 uspořádal FC Zbrojovka Brno tiskovou konferenci zaměřenou na zhodnocení podzimní části Gambrinus ligy. Tiskovky se kromě hráčů či trenéra zúčastnil také sportovní ředitel klubu, pan Zdeněk Kudela. AKTUALIZOVÁNO!

Pan Kudela se v úvodu tiskovky vrátil do doby před začátkem letošní prvoligové sezóny: „Když jsme vstupovali do letošního ročníku, jasně jsme formulovali, čím se chceme prezentovat. Šlo nám o návrat k důvěryhodnosti a otevřenosti, chtěli jsme se prezentovat útočnou hrou a získat zpátky fanoušky, jejichž část na nás možná zanevřela. Pokud bychom na podzim pracovali správně, mělo by se to ukázat na návratu fanoušků.“

Po krátkém shrnutí předsezónních cílů se pan Kudela ujal zhodnocení každého z nich. „O tom, zda jsme důvěryhodný a otevřený klub, musí pomocí médií posoudit společnost. Já ale mohu říct, že jsme na správné cestě, že se nám věci postupně daří. Otevření a důvěryhodní jsme ke každému partnerovi (i když bychom si přáli, aby jich bylo více). Veškeré závazky hráčům i partnerům se snažíme plnit, to musejí potvrdit oni, ale platební morálku máme dobrou. Drobné potíže pořád přetrvávají z těch velkých závazků, co tu byly v minulosti, ale už nedlužíme miliony, jedná se o -settisícové částky. Tohle, co jsme si řekli, tedy plníme a dodržujeme,“ těší Zdeňka Kudelu.

Dále se brněnský sportovní ředitel vyjádřil k avizované útočné hře: „Nikdy se to, co chcete, nepodaří stoprocentně, ale musí platit, že přesných tref na branku musí být daleko víc než těch nepřesných. Přivedli jsme osm hráčů na přestup, před začátkem sezóny jich bylo sedm (Zavadil, Mezlík, Husár, Halaška, Hyčka, Petr, Glaser), během sezóny přišel ještě Škoda. Řekl bych, že tyto trefy byly přesné. Nevyšla možná jen ta s Hyčkou, ale už při jeho příchodu jsme avizovali, že o jeho zranění víme. Brali jsme ho po těžké operaci křížových vazů, přišel nerozehraný, ale já věřím, že jeho čas přijde. Například Pavla Zavadila jsme brali s tím, že je to jasný prvoligový hráč, což nakonec potvrdil. Ostatním hráčům se něco podařilo, něco méně.“

„Na hostování jsme navíc vzali Jakuba Brabce, Milana Jurdíka, Petra Nekudu a Josefa Kaufmana. Jednoznačnou trefou byl Jakub Brabec, máme smluvně dáno, že u nás zůstane i na jaře. Odešel by jedině tehdy, pokud by Sparta měla příliš zraněných hráčů a potřebovala by jej. Už teď ale máme předjednáno nejen jeho jarní působení v Brně, ale dobře vypadá také jednání o další sezóně ve Zbrojovce. Výkonnost Jurdíka s Nekudou nebyla až taková, ale jsou to mladí kluci a já věřím, že jim Brno dalo zkušenosti v tom, jak si nastavit další dráhu. Nemáme ještě pevně dáno, kdo bude pokračovat a kdo ne, tak to zatím nebudu říkat. Ale jsme domluvení se Slavií, ještě se musíme domluvit s Josefem Kaufmanem, ale pokud se domluvíme, i když jednání budou dlouhá, tak by u nás mohl už na jaře působit jako kmenový hráč,“ doufá v delší spolupráci s Kaufmanem pan Kudela.

Pan Kudela se vyjádřil také k brankářské situaci Zbrojovky a pohybům v kádru, které má v plánu: „ Na další tři a půl roku odepsali jsme gólmana Václava Hladkého, kterému by posledního prosince končil kontrakt. V létě jsme prodloužili i Vlastu Veselého, takže by do budoucna neměla být s brankáři potíž. Tlačí nás spíše obrana, což se ukázalo při zranění Kaufmana. Chceme tedy přivést jednoho stopera na přestup. Stejně tak budeme chtít příchod útočného, asi spíše středového hráče. Chceme konkurenceschopností zlepšit výkony hráčů. Ideální představa je přivést tři hráče, pracujeme na tom. Chtěl bych se vyjádřit i k Tomáši Řepkovi. Petr Švancara má pravdu v tom, že je to osobnost, která lidi baví, kvůli které diváci na ligu chodí. My ale jdeme jiným směrem a já jsem rád za naše osobnosti – právě Petra a Pavla Zavadila. Věřím, že nám to bude fungovat právě s nimi dvěma. Jednat naopak budeme s manažerem Šoljiče, který je kmenový hráč, ale končí mu smlouva. Nejpozději do konce sezóny u nás zůstane, pak se uvidí.

Sportovní ředitel Kudela se zmínil o dalších hráčích, kteří si řekli o místo v kádru: „Dobré zápasy sehráli junioři Daniel Přerovský a Jindra Stehlík, oba útoční hráči. Tito hráči jsou důkazem toho, že mezi sebou máme talenty, které se na jaře nebo v dalších sezónách prosadí do našeho A týmu. Co se týče zápasů, povedly se nám hlavně ty venkovní – úvodní kolo na Slovácku, pak v Plzni, kde jsme asi překvapili i sami sebe tím vítězstvím, a v předehrávce jarní části v Teplicích, kde jsme byli aktivní a 60 minut jsme dominovali, ale kvůli nevyzrálosti hráčů jsme utkání ztratili. Doma se nám vydařilo utkání s Jihlavou. To, proč jsme zvládali doma až druhé poločasy (České Budějovice, Dukla Praha, Příbram), je otázka na kouče a hráče. Ale vracíme se k tomu, že hráči plní to, co po nich kouči a diváci chtějí – bojují. Máme bojovné mužstvo se snahou o většinové útočení a jakousi správnou pracovitost.“

Co se týče fanoušků, tenhle úkol Zbrojovce nevyšel úplně stoprocentně. Není to však způsobenou atraktivitou či neatraktivitou hry, ale spíše brněnskými podmínkami. „Jsme lehce nad hranicí tří tisíc fanoušků na jedno utkání. Na Brno to není nic závratného, ale v některých zápasech jsme se neuměli trefit do počasí. To neovlivníme. Kdyby nepršelo, přišli by rodiče s dětmi, myslím, že by byla návštěva klidně 7000 fanoušků. Stadion ale bohužel máme takový, jaký máme, a dokud nebudeme mít diváky kam schovat při nepříznivém počasí, nemůžeme počítat s lepší návštěvou,“ lituje sportovní ředitel Kudela, který však prozradil, že se do budoucna určité změny na stadionu chystají.

Zároveň Kudela doufá v nový stadion: „Doufám, že myšlenka nového stadionu pořád platí. My v následujících letech musíme mít větší cíle než udržení v soutěži, ale k tomu musíme mít podmínky. Náš stadion nesplňuje podmínky pro hraní pohárů, museli bychom jezdit třeba do Olomouce. V Čechách bude ME 21, které se nemůže hrát v Brně, protože na to nemáme stadion. Věřím tomu, že se na tom tvrdě zapracuje. Už na jaře bychom ale chtěli zlepšit některé věci na stávajícím stadioně. V budoucnu také musíme schovat fanoušky pod krytou tribunu."

„Na závěr bych se chtěl zmínit o výborném postavení juniorky. Profesionální hráči splnili to, co se od nich čekalo,“ uzavřel Zdeněk Kudela svou řeč.

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....