Přinášíme statistické shrnutí po polovině soutěže

Přinášíme statistické shrnutí po polovině soutěže

Polovina Gambrinus ligy je za námi, a ač fotbalisty Zbrojovky čeká (jak je poslední roky zvykem) na podzim ještě jeden zápas, je zde čas na klasické statistické bilancování po další pětici odehraných kol.

Třetí „pětiletka“ byla pro Zbrojovku bodově nejméně úspěšná. Začala jí remízou v Ostravě, zakončila výhrou nad Příbrami, ale mezi tyto duely se vklínily prohry v Mladé Boleslavi, s Duklou a na Spartě. Zisk čtyř bodů znamená, že celkové konto Zbrojovky činí 21 bodíků a je z toho šestá příčka (oproti stavu po desátém kole propad o jedno místo).

Doma nasbírali Brňané v sedmi duelech třináct bodů a jsou v tomto ohledu devátí, ze hřišť soupeřů jich přivezli osm a to je řadí na pátou příčku této statistiky.

Góly, góly, góly

Co se vstřelených branek týče, ve sledovaném období se Zbrojovka trefila jen třikrát – dva góly zařídil Milan Lutonský (a šlo o bodové trefy), jednou si soupeř vstřelil vlastní gól. Obrana Zbrojovky kapitulovala sedmkrát, jednou udržela čisté konto. U toho byl gólman Martin Doležal, který se postavil mezi tyče po delší době a připsal si tak šestý zápas (a druhou nulu) v ročníku (Radek Petr má zápasů na kontě devět, z nuly se neradoval).

Navzdory většímu počtu odchytaných minut inkasoval Petr jen o gól víc než Doležal, tuto statistiku ovšem hodně zkresluje nešťastný dvojzápas Brna s Jabloncem a na Slavii. Celkově Brno inkasovalo pětadvacetkrát, stejnou nebo horší bilanci mají tři týmy.

Mezi střelci nadále dominuje Petr Švancara s pěti zásahy, ačkoliv od konce září nehrál a všechny své branky vměstnal do jednoho měsíce. Tři góly má na kontě stoper Pernica, ke dvougólovým střelcům Halaškovi a Škodovi se přidal nyní zmíněný Lutonský. Je tedy pravidlem, že každé pětizápasové období jednoho takového střelce přineslo. Celkově se Brňané s 20 vstřelenými góly pohybují ve středu tabulky, stejnou nebo horší bilanci má osm celků.

Je umění góly střílet a je umění je připravit. V tom druhém aspektu vynikají zejména Pavlové Zavadil a Mezlík, kteří mají na kontě pět nahrávek (spolu s jedním vstřeleným gólem). Dvě finální přihrávky se povedly Husárovi, Škodovi a Glaserovi.

Železným mužem Brna je Pernica

V odehraných minutách vládne Luděk Pernica (1350), nechyběl ani na chvilku. Jen 19 minut proti Liberci nebyl na hřišti Pavel Zavadil. Až do 15. kola chyběl jen tři minuty Pavel Mezlík, ovšem v něm byl vyloučen a hrát nebude ještě další tři zápasy, takže v této statistice zřejmě klesne. Totéž se přihodilo Husárovi, který do svého zranění také chyběl jen deset minut.

Mimochodem hráčů, kteří zatím nechyběli ani minutu, je v lize už jen sedmnáct (pět z nich jsou gólmani). Zajímavostí je, že v dresu Brna jsou ještě tři hráči, kteří kdykoliv nastoupili, odehráli utkání do konce. Jsou to Jakub Brabec (8 zápasů, s výjimkou duelu na Spartě odehrál od svého příchodu vše), Miroslav Král (3 zápasy, pak jej znovu vyřadilo ze hry zranění) a Lukáš Křeček (zápas na Slavii, momentálně je na hostování). A samozřejmě zmínění gólmani.

Na opačném pólu tabulky je dvojice útočníků Traoré – Nekuda, která zatím odehrála po deseti minutách. Traoré ovšem v klubu není po celou sezonu a hraje hlavně za juniorku, Nekuda byl dlouho zraněný.

Karty

Třetí pětizápasové období znamenalo pro Brno v této kategorii určitý posun. Do té doby viděli hráči Zbrojovky červenou kartu jen jednou, nyní se přidaly další dvě – proti Dukle šel za dvě žluté karty pod sprchy Sus, nyní s Příbramí byl vyloučen Mezlík. Nutno dodat, že zejména ve druhém případě je určitě možno o verdiktu minimálně polemizovat.

Ve žlutých kartách hraje zatím i díky svému bojovnému stylu prim Škoda, nasbíral čtyři. Tři mají na kontě Fall, Husár, Kaufman, Pašek, Pernica, Šoljić a Zavadil, dalších šest hráčů má dvě a dva si pak připsali po jedné.

Celkově se před hráči Zbrojovky žlutilo v 39 případech (hůře na tom jsou tři týmy), tři červené karty znamenají pomyslné dvanácté (dělené) místo.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...