Co zaznělo na předsezonní tiskové konferenci?

Co zaznělo na předsezonní tiskové konferenci?

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno dnes uspořádal tradiční předsezonní tiskovou konferenci, tentokrát v restauraci Zlatá loď na Náměstí Svobody. Co na konferenci zaznělo?

Před novináři tentokrát usedli předseda představenstva Václav Bartoněk a trenér Svatopluk Habanec. Zástupci hráčské kabiny se mezitím chystali na akci Zbrojovák na Svoboďáku, která se dnes také koná.

Na úvod se ujal slova pan Bartoněk. "Všichni znáte můj pragmatismus, takže ten úvod pojmu pragmaticky. Na konci minulé sezony jsme vydali zásadní proklamaci o tom, jak chce klub pracovat a být řízen. K tomu bylo potřeba udělat nějaké kroky v oblasti personální, do kterých počítám i hráčské změny. Jestli tomu budeme říkat posílení, to není podstatné. Chceme, abychom byli kvalitativně jiní, lepší a nabízeli fanouškovi to, co očekává a potřebuje. Všechny tyto záměry jsme si sepsali do interní koncepce, na které jsme se během x měsíců shodli. Pod jednoduchým heslem co je psáno, na to se nedá vymlouvat. Podle této koncepce nyní budeme myslet a konat," zahájil obšírně Bartoněk.

"Jako první lakmusový papírek beru zahajovací utkání se Slavií, moje přání je, aby přišlo alespoň sedm tisíc lidí," zadoufal Bartoněk a předal slovo trenéru Habancovi.

Ten se nejprve omluvil novinářům za pozdní příjezd. "Předseda představenstva se mi smál, že Svoboďák nenajdu. Je pravda, že jsem tu 25 let nežil, ale Svoboďák jsem nakonec našel. Zdržel jsem se na tréninku," usmíval se, poté ovšem zvážněl. "Jak už tu bylo tlumočeno, klub se vydal novou cestou, je tu nová koncepce a je potřeba, aby ji za svou vzal každý. Kdo to myšlení nepřevezme, ten tu nebude, bez toho by to nemělo smysl. Co se týče hry jako takové, chceme, aby Zbrojovka měla svou tvář, propojenou v kategoriích mužů, juniorů i dorostenců. Znovu upozorňuji, že to bude dlouhodobější proces, v horizontu dvou či tří let pak může nastat to, v co všichni doufáme - poháry," nastínil.

"Co se změn v kádru týče, proběhly směrem ven i dovnitř a byly obsáhlé. I proto ten proces změny může opravdu být dlouhodobější. Vždy je jednodušší barák zbořit, než ho postavit. Držení míče rovná se větší riziko jeho ztráty, uvědomujeme si ale, že u tohoto procesu musíme mít výsledek. Rozhodně tedy nehodláme hrát nějaký hurá systém 2-5-3. Pro každý zápas chceme být schopní hrát tři systémy, které vám ale pochopitelně nevyzradím," usmál Habanec.

Co ještě zaznělo od trenéra?

Kapitán: "Kapitánem je Pavel Zavadil, další v řadě je Honza Polák a další Jakub Řezníček."

Sestava: "Gólmanem číslo jedna je Dušan Melichárek, za ním je Vlasta Veselý, trojkou a gólmanem juniorky bude David Záleský. Každý post máme v podstatě zdvojený, jediný zádrhel nyní je v podobě zranění Poláka s Lackem, což jsou krátkodobé záležitosti, a Pavla Zavadila. Ten je v procesu léčení přibližně v polovině."

Příprava: "Byla třífázová. Nejprve jsme byli v Brně, pak na kondičním soustředění v Brodě, vše bylo zakončeno plodným a prospěšným soustředěním v Kaprunu. Až na tu kaňku v podobě posledních 30 minut se Stuttgartem, v nichž jsme inkasovali tři branky. Ale všechno zlé je pro něco dobré, vysvléklo nás to donaha a doufám, že nám právě tohle do prvního zápasu pomůže."

Předsezonní cíle: "Ono je v uvozovkách jedno, jestli skončíte šestí, nebo desátí. Páté místo, to je něco jiného, ale dále ve středu tabulky ty rozdíly nemají až takový ekonomický efekt. Nechci ale být alibista, rád bych skončil v horní polovině tabulky."

Slavia: "V přípravě nás a Slavie je markantní rozdíl, odehráli více zápasů, k tomu tři pohárové. Pro nás je los výhodou. Je to lepší, než kdybychom měli průměrný tým, patřící do středu tabulky, a hráli s vědomím, že musíme vyhrát. Slavii každopádně chceme porazit. Udrželi Škodu, přivedli van Kessela, jde z nich respekt. Jde ale o respekt, ne o strach. Nedělní večerní čas je atraktivní pro diváky, věřím, že jich přijde hodně."

Co ještě zaznělo od předsedy představenstva?

Jakub Řezníček: "S Jakubem jsme se domluvili na prodloužení smlouvy o rok, takže u nás má kontrakt do roku 2018 s opcí."

Předsezonní cíle: "Rozdíl mezi šestým a desátým místem je řádově 400 tisíc korun za televizní práva. To při osmdesátimilionovém rozpočtu není tak razantní rozdíl. Uznávám ale, že veřejnost a fanoušci tohle vnímají jinak. Osobně jsem v minulé sezoně od partnerů slýchával často názory, že bodujeme, ale dvě třetiny zápasu se na to nedá dívat. Pro mě je podstatné slyšet, že sice máme jen bod, ale dívat se na to dalo."

Obměna kádru: "Nechci všechno měřit přes peníze. Obměnu se podařilo realizovat ve fázi rozumné únosnosti. Nechci se pitvat, jestli jsme už takové léto měli nebo ne, prověří nás až sezóna. Platí, že pro příští roky bychom preferovali, aby se do kádru posunul takový Tonda Růsek, než kupovat další hráče zvenku."

Odchody směrem ven: "Už jsme avizovali, že Halouska jde do Znojma. U Freliha dolaďujeme jeho vrácení na Balkán, o Janoščinovi a Třinci jste už slyšeli, Rybička bude hostovat ve Znojmě, Štrombach v Prostějově."

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...