Umístění ovlivnila jarní část sezony, hodnotí čtvrtý ročník Juniorské ligy Dostálek

Umístění ovlivnila jarní část sezony, hodnotí čtvrtý ročník Juniorské ligy Dostálek

B r n o - Juniorka Zbrojovky poprvé ve čtyřleté historii soutěže nedosáhla na medaile. Mladý tým obsadil v konečném účtování osmou příčku, pro kouče Dostálka to zároveň byla poslední sezona u juniorky. V novém ročníku se už bude naplno věnovat prvnímu mužstvu.

Máte za sebou třetí kompletní sezonu u kormidla juniorského týmu. Jaká byla?
Z těch tří sezon, možná ze všech čtyř brněnských, byl letos kádr suverénně nejmladší. Myslím ale, že nebyl špatný. Umístění a počet získaných bodů hodně ovlivnila jarní část sezony. Nemuseli jsme každopádně skončit takto, měli jsme na víc. Samotné hodnocení musíme rozdělit na dvě poloviny. Na podzim táhli hru zkušenější hráči, Štrombach, Weber, trénoval a hrál s námi Kučera, to byly osobnosti týmu. David měl roli klíčového, rozdílového hráče, který ve vyrovnaných zápasech byl tím, kdo rozhodl a dal vítězný gól. Za osmnáct utkání vsítil třináct branek, na tři nahrál. Takový hráč nám na jaře chyběl, i proto máme méně výher.

Čeho si na uplynulé sezoně ceníte?
Doma jsme dokázali porazit všechny týmy z první desítky, vyjma Mladé Boleslavi. A všem jsme dávali tři, čtyři góly. Jsme jediným týmem, který letos neprohrál se Spartou, Zásadní rozdíl oproti minulým rokům je ovšem v tom, kolik jsme dovezli bodů ze hřišť soupeřů.

Čím si – kromě odchodu Davida Štrombacha - vysvětlit slabší jarní střeleckou potenci?
Určitou roli mohlo hrát i to, že jsme ve velké části jarní sezony trénovali s jedním, nebo žádným gólmanem. Při zranění Martina Doležala byl nějakou dobu mimo hru i Pavel Halouska, což tréninkový proces narušilo. Možná i proto jsme se tolik neprosazovali a přibylo zápasů, v nichž jsme nedali gól.

Co čeká juniorku v létě?
Kádr už je víceméně poskládaný, program přípravy také. Vše je předjednané, vesměs domluvené. I pětitýdenní tréninkový proces je naplánovaný. Na programu je odveta s Austrií Vídeň, hraná jako generálka v Líšni, 29. července v 18 hodin. Dále je tam znovu Slovan, řada zajímavých zápasů s třetiligovými týmy.

Je už známo, jaký bude osud tří hráčů ročníku 95?
Michal Bednář byl párkrát v Líšni, hrál s nimi i zápasy a zájem by byl. Pro takového hráče nabídka určitě přijde, je to poctivý kluk. U Michala Šembery je to otázka zdravotního stavu, za poslední dva roky měl dva zdravotní problémy. Je otázkou času, aby někde naskočil a odehrál třeba půl roku. Určitě má na to, aby hrál vyšší soutěž. Daniel Pospíšil přicházel do Brna s perspektivou, pod koučem Kotalem byl mnohokrát na tréninku a hrál i přípravné zápasy. Momentálně si musí sám srovnat v hlavě, jaká bude jeho další fotbalová cesta.

Kdo z juniorů by případně mohl zasáhnout do přípravy áčka?
Vracejí se kluci z hostování, přípravu určitě s áčkem zahájí Kučera, samozřejmě Šural, který už k juniorce de facto nepatřil ani letos. Hráči ročníku 97 na sobě potřebují zapracovat, fyzicky a takticky vyzrát, aby někdo z nich třeba v horizontu půl roku mohl do áčka přejít.

Jak to máte letos s dovolenou? Od juniorky přecházíte definitivně k áčku, času asi mnoho nebude.
Juniorka dojela minulý týden tréninkový proces, v závěru školního roku pak mají kluci dost povinností a starostí se školou. Je potřeba, aby to zvládli. Já na dovolenou odcestuju před startem přípravy, ale teď mám také ještě školní povinnosti, čekají mne dva studijní bloky při studiu licence. Co se samotného studia týče, jde to, ale dře to.

Jak se těšíte na práci u prvního mužstva a co přesně budete mít na starosti?
Myslím, že role budou rozdělené a může to být operativní, aby jeden neseděl jen v kanceláři. Představa je asi taková, že budeme pracovat jako tým. Je to lákavá výzva, nejhorší to asi bude pro hráče (úsměv). Ti budou pod takovou kontrolou, že si nebudou moci dovolit cokoliv vypustit a ošidit. Musejí se na to připravit a nachystat, od prvního srazu a testů budou prokazovat, že si zaslouží tady být.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....