Specialista na Prahu nejsem, usmívá se Petr Buchta

Specialista na Prahu nejsem, usmívá se Petr Buchta

V sestavě Zbrojovky byla v utkání na Spartě vidět řada hráčů, kteří nenastupují tak často. Jedním z nich je i Petr Buchta, který na levém kraji obrany nahradil Martina Husára a odehrál nakonec kompletní porci devadesáti minut - už podruhé v této sezoně.

Poprvé si celý zápas do statistik připsal na Slavii - stává se z něj tedy specialista na duely v Praze? "Asi jde spíš o náhodu, vyplynulo to pokaždé ze situace, ale jsem každopádně rád za šanci. Škoda, že to výsledkově nevyšlo, i když dojem je asi o něco lepší, než po utkání se Slavií," začíná Buchta své hodnocení.

Dá se říci, že nedělní duel rozhodl faktor Kweuke - kamerunský tank vstřelil Zbrojovce oba góly. "Obrana se samozřejmě chválit nemůže, když inkasuje dvě branky. Do té doby jsme to zvládali, já dostal pokyny nic moc nevymýšlet a soustředit se na obranu," prozradil Buchta.

Ten hrál na postu, který po celou dosavadní část sezony okupoval Martin Husár, známý svými ofenzivními výlety. Na Slavii zase zaskočil na postu stopera. Kde mu to sedělo víc? "Dalo by se říct, že jsem vyučený stoper, ale na kraji to také jde. Ve středu obrany člověk podstoupí více soubojů, na kraji je to pochopitelně jiné, ale oba posty jsem si vyzkoušel i v juniorce a v Líšni," připomíná Buchta, že letos odehrál řadu zápasů za juniorský výběr Zbrojovky a farmu v Líšni. To ho tento týden minulo. "Dnes (v pondělí - pozn. red) máme regenerační trénink, zítra pak volno a od středy startuje příprava na Příbram," prozrazuje nejbližší plán.

Za "áčko" naskočil zatím do čtyř zápasů - kromě zmíněných duelů v Praze odehrál 27 minut v Plzni a minutu na Slovácku. "Slovácko, to bylo spíše taktické střídání. V Plzni už to byla skoro půlhodina, domácí hodně útočili a docela jsem tam lítal, byla to honička. Na Slavii jsme to bohužel nezvládli a já nebyl výjimkou," ohlíží se Buchta za předchozími starty v sezoně.

Může srovnávat, jaké to je nastupovat vedle různých hráčů. "Je třeba znát, že Josef Kaufman už má něco odehráno, působí zkušeně a klidně. Ale i Luděk Pernica je vynikající stoper," popisuje dvojici středních obránců z duelu na Spartě, kde chyběl i další stabilní člen obrany Brabec.

O tom, že právě on bude v základní sestavě, se Buchta dozvěděl během týdne. "Asi tak ve středu už jsem začal tušit, že by to mohlo vyjít." Vzhledem k faktu, že Husár s Králem budou s největší pravěpodobností mimo hru i dále, je zde určitá šance, že zápas na Spartě pro něj nebyl poslední. "Nechám to osudu, uvidím, co nám trenér řekne a jak to vymyslí," neláme si s tím příliš hlavu.

Buchta jakožto brněnský rodák svým příběhem dokazuje, že se vyplatí počkat si na šanci a není třeba zkoušet štěstí jinde. "V Brně trenéři dávají šanci odchovancům, za což jsem pochopitelně rád. Je to asi i lepší, než zkoušet řadu hráčů odjinud, které je třeba koupit za nemalé peníze," přemítá v červenci dvacetiletý bek.

další články

Věřím, že je v našich silách tým pozvednout, hlásí nový trenér Kříž
A-tým
15.04.2024 | Martin Lísal

Věřím, že je v našich silách tým pozvednout, hlásí...

B r n o – V neděli dovedl mužstvo k důležité výhře v Lanžhotě, ve středu se o něco podobného pokusí...
Zbrojovku povedou trenéři Kříž a Zúbek
A-tým
15.04.2024 | Martin Lísal

Zbrojovku povedou trenéři Kříž a Zúbek

B r n o – Představenstvo klubu FC Zbrojovka Brno dnes jednomyslně rozhodlo o odvolání hlavního...
VIDEO: Trenér Polách po utkání ve Varnsdorfu
A-tým
14.04.2024 | Martin Lísal

VIDEO: Trenér Polách po utkání ve Varnsdorfu

V a r n s d o r f – Ani cesta na sever Čech kýženou bodovou vzpruhu nepřinesla. Ba co víc,...