VIDEO: Trenér Kotal před utkáním s Duklou

VIDEO: Trenér Kotal před utkáním s Duklou

B r n o - Zbrojovku čeká další domácí utkání, v sobotu 19. března vyzve od 15 hodin pražskou Duklu. Poslední zápas před reprezentační pauzou by Brňané dle trenéra Kotala chtěli zvládnout podobně, jako předcházející domácí mače - tedy vítězně.

V kalendářním roce 2016 hraje Zbrojovka prozatím podle jednoduché šablony - doma vítězí, venku prohrává. "Na Slovácku už jsme předvedli lepší výkon než v předcházejících venkovních zápasech, bohužel to k bodům nevedlo. Prohra nás mrzí, protože se nám opakují jarní chyby při řešení standardních situací. Pokud to nezlepšíme, nemůžeme myslet na body," vrátil se Kotal nejprve k poslednímu zápasu.

Právě kolem obranných standardek se na tiskovce často točila řeč - přitom na podzim je Brňané zvládali s grácií. "Prakticky jen jeden gól - druhý na Slovácku - jsme dostali přímo z rohu, jinak se jedná o druhé, třetí míče. Je to o zodpovědnosti, dohrávání situací do konce, dokud nemáte míč pod kontrolou. Je to o hlavách, asi se jedná o určitý mix nezodpovědnosti, nezkušenosti a lehkého podcenění. Věřím, že to není otázka kvality a že budeme schopní to zlepšit. A pokud by zlepšení nenastalo, pak je tu případně další krok, spočívající ve výměně hráčů," naznačil Kotal.

"Standardky bráníme kombinovaně, něco pozičně, něco zónově, něco osobně. Vyhodnocujeme to i podle soupeře. Stále opakuji, že souboj nemusí hráč vyhrát, ale musí protihráči znemožnit zakončení. Když jdete do souboje s Liborem Doškem, nepředpokládá se, že ho vyhrajete, ale měl byste působit tak, aby nemohl klidně zakončit," rozvíjel kouč. "Padl i návrh, aby hráči za neubráněnou standardku dávali něco do kasy, zkrátka snahu vedeme i k tomu, aby se na situace více soustředili."

Věřím, že se dokážeme prosadit

Poté už přišla řeč na nadcházející utkání s Duklou. "Bude to podobný soupeř jako Zlín. Technicky a kombinačně silné mužstvo, takže důležitá bude dobrá organizace bránění a nebezpečná útočná fáze. V tom bychom chtěli napodobit předchozí domácí zápasy. Pokud chceme být týmem, který udává tempo utkání, nesmíme Dukle dovolit dlouhé držení míče. Věřím, že se dokážeme prosadit a budeme se radovat z vítězství," přeje si Kotal i ve třetím jarním domácím zápase plný bodový zisk.

Ten by hřál tím spíš, že po utkání čeká na ligu reprezentační pauza. "Byl by to příjemný dárek k velikonocím, navíc je jasné, že bodový zisk by určitě přispěl k lepší pohodě, lépe by se nám v pauze pracovalo. Splnili bychom tím tu nejzákladnější část plánu, který jsme si před jarem vytyčili. Navíc poslední domácí zápas s Duklou jsme prohráli, i to je pro kluky určitě motivace, věřím, že to nebudou chtít připustit," pokračoval Kotal.

Vrací se Jovanović a Zoubele

Jeho svěřenci v podzimním utkání na hřišti soupeře uspěli, dokázali tak, že v duelech těchto soupeřů poslední dobou výhoda domácího hřiště roli příliš nehraje. Posledním, kdo ji přetavil ve tři body, byla Zbrojovka v předminulé sezoně.

V jaké síle Zbrojovka do utkání půjde? "Uzdravili se nám dva z dlouhodobějších marodů, Zoubele a Jovanović. Nebudou ještě připraveni naskočit do hry, do zápasového zatížení by měli jít v reprezentační pauze," prozradil Kotal. "Zvyšuje se konkurence, očekáváme tedy, že podle výsledků zápasů dojde v budoucnu ke změnám. Ty se dají očekávat i pro zápas s Duklou."

Konkrétní kouč pochopitelně být nechtěl. "Ani u Dukly nevíme, v jakém složení nastoupí, v posledních zápasech nemají ideální formu. Jejich standardky dobře zahrává levonohý Berger, chybět jim bude vykartovaný Štetina, ale mají řadu dalších kvalitních hráčů. Jsou kombinačně silní, musíme se jim vyrovnat a eventuálně je do jejich hry vůbec nepustit," zopakoval.

Poslední dotaz cílil na fakt, že gólman Zbrojovky Melichárek figuruje mezi náhradníky Vrbova reprezentačního výběru. "Je to ocenění jeho práce, podává dobré výkony a věřím, že kdyby šanci dostal, nezklamal by. Z tohoto pohledu to kvituju. Jiná věc je, že kdyby nám opravdu odjel, nemáme při zranění Halousky a Doležala s kým chytat," pousmál se kouč. Roli sparringpartnerů na trénincích aktuálně střídavě plní duo Floder - Záleský.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...