Holky mají neskutečnou morálku, chválí trenér starších žákyň Tůma

Holky mají neskutečnou morálku, chválí trenér starších žákyň Tůma

B r n o - Starší žákyně brněnské Zbrojovky mají za sebou podzimní část sezony. A je nutno říci, že si v ní vedly skvěle. V 1. moravské lize totiž z osmi zápasů šest vyhrály, ve dvou remizovaly a soutěž s přehledem vedou.

Povězme si nejprve něco k hernímu systému soutěže. „Liga je rozdělená na moravskou a českou část, přičemž moravská má jen tři účastníky. Hrají se proto čtyři víkendové turnaje. Čtyři jsou proto, že v kategorii mladších žákyň je ještě Bruntál. Dva nejlepší týmy pak postupují do celorepublikového semifinále, ve kterém loni naše hráčky vyřadily Slavii a ve finále pak podlehly Spartě,“ osvětluje trenér týmu Aleš Tůma.

Osm zápasů by bylo na podzim málo, proto Brňanky nastupují ještě v městském přeboru se stejně starými chlapci. „Zde jsme po podzimu na druhém místě. Toho si pochopitelně také vážíme, protože proti klukům jsou holky v této věkové kategorii výrazně slabší, a přesto s nimi dokáží bojovat.“

Závěrečné finále je blízko, Brno má na druhé Slovácko sedmibodový náskok. „Je to dobře rozjeté, finále je pochopitelně naším cílem, i když se říká, že v této kategorii nejde tolik o výsledky. Jen konfrontace s nejlepšími ale posune holky dál,“ je přesvědčený Tůma.

I proto se svými svěřenkyněmi absolvuje další prestižní soutěž. „Jedná se o zimní halovou ligu, kterou pořádá a hradí FAČR. Utkávat se budou mužstva Brna, Ostravy, Slovácka, Sparty, Slavie, Hradce a Plzně. Holky loni v závěrečném finále skončily třetí.“

Tůma, který má trénování a fotbal obecně jako velký koníček, si práci s týmem nemůže vynachválit. „Holky mají neskutečnou morálku, na trénincích je stoprocentní účast, fotbalem žijí i mimo tým, chodí na zápasy „áčka“. Trénujeme třikrát týdně, hráčky, které navštěvují školu na Měšťanské, pak pochopitelně ještě víc,“ prozrazuje. „Víte, když už holka hraje fotbal, tak tím opravdu žije. Nemá pocit, že je mistr světa, nebere nic automaticky, ale maká a je pokorná,“ vysvětluje dále.

Spolupráce se Zbrojovkou prý klape výborně. „Párkrát se za námi byl podívat Pavel Šustr, jak nám to jde, a hra se mu líbila. Využíváme Tréninkového centra mládeže, pracujeme samostatně, máme volnost.“

Několik tréninků s nimi absolvoval i Petr Švancara, miláček brněnských tribun. „Byl také nadšený, dorazil i na naší závěrečnou. Letos prý přijde zase a není vyloučeno, že vezme i některé další hráče,“ usmívá se Tůma.

Jeho svěřenkyně se nebrání ani mezinárodní konfrontaci. „Ta je důležitá pro rozvoj hráček. V létě jsme byli na turnaji v Brémách a shodou okolností jej v obou kategoriích vyhráli,“ pochvaluje si Tůma. Ten sám pomáhá trénovat i nově ustanovený reprezentační výběr do 15 let. „Na turnaji v Bavorsku jsme se střetli s místním výběrem, čeká nás přátelský zápas v Portugalsku. Z Brna je v týmu pět hráček, svůj význam to určitě má,“ pokračuje.

Tůma pracuje s týmem od přípravek, čili přibližně šest let. Po sezoně se ale vrátí o kategorii níž, tedy k mladším žákyním. „Věřím, že význam ženského fotbalu poroste. Roste už teď, když vezmeme například prestiž olympijského turnaje, sám Platini se hodně zasazuje o rozvoj. Doufám, že za pár let na tom bude fotbal podobně jako třeba ženský basketbal, který si také tvrdě vybojoval místo na slunci,“ zakončuje celý rozhovor.

Letošní kádr týmu: Slouková, Kotlánová, Kukučová, Žáková, Aujezdská, Krištofová, Matýsková, Příkaská, Dvořáková, Ducháčková, Čiháková, Andrlová, Dočekalová, Vrbacká, Štrůblová, Schwarzová, Tůmová.

Fotografie poskytl Aleš Tůma. Foto 1: soustředění hráček. Foto 2: Trénink s Petrem Švancarou. Foto v článku: Tým před utkáním ligy.





další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....