Lutonský: Je dobře, že jsme se prosadili ještě do poločasu

Lutonský: Je dobře, že jsme se prosadili ještě do poločasu

B r n o - Milan Lutonský se na úvod jara do základní sestavy nevešel, proti Olomouci už ale příležitost dostal. Odvděčil se výtečným výkonem a hlavně asistencí u důležité úvodní branky utkání.

Milan tak přidal ke dvěma letošním ligovým gólům třetí asistenci, shodou okolností ve všech případech nahrával právě Řezníčkovi. A pokaždé z toho byl bodový zisk.

První poločas pozvolna končil, navzdory řadě šancí byl stav 0:0 a leckomu v hledišti možná vytanul na mysli jarní zápas s Bohemkou. Tam Brňané také před pauzou zahodili několik možností a ve druhé půli nakonec postupně vyklidili hřiště a inkasovali. Tentokrát se ale podobný scénář neopakoval - a velkou zásluhu na tom měl právě Lutonský. "Na levé straně jsem měl dost prostoru a viděl Zavoše s Řezňou, jak nabíhají. Snažil jsem se poslat míč tak, aby si jej mohli vzít v náběhu z první. Zavoš na centr nedosáhl, ale Řezňa si dobře odskočil a dopadlo to k němu. Bylo v tom trochu i štěstí, ale vyšlo do ideálně a je dobře, že jsme se prosadili ještě do poločasu," popisoval Lutonský klíčový moment první půle.

On sám měl předtím dvě nadějné možnosti, jak otevřít skóre. "Po rohu jsem si zpracoval odražený míč na prsou a snažil se mířit k tyči. Přede mnou stál bránící hráč, snažil jsem se jej netrefit, aby nevznikla brejková situace. Letělo to bohužel kousek vedle."

Ve druhé situaci pak "Luty" skvěle zabojoval, získal míč a pálil do boční sítě. "Viděl jsem Pašu dotírat na Vepřeka, ten míč poslal stoperovi a bylo mi jasné, že bude následovat odkop z jedné. Zkusil jsem skluz s cílem vybojovat míč, ten se odrazil směrem k jejich bráně. Vběhl jsem do vápna a zvolil střelu, i když jsem mohl nahrát Řezňovi. Viděl jsem ale, že je tam i hodně hráčů Olomouce. Škoda, kdybych to proměnil, asi by mě každý poplácal, takhle mi to Řezna mohl trošku vyčíst. Ale za nějakých deset minut už se dočkal," smál se Lutonský.

Možná byli pod tlakem, také to známe

Hbitý záložník znepokojoval obranu soupeře po celý zápas. "Jsem rád, že jsem byl v základní sestavě a mohl jsem být týmu platný. Na hřišti nás ale bylo jedenáct a zápas se povedl nám všem. Doufám, že to bude pokračovat. Olomouc mě svým výkonem trošku zklamala, možná byli pod tlakem, také to známe. Když jsou potřeba body, může to některé hráče svázat. Mohlo to ale být i tím, že nám věci vycházely, což nám dodalo odvahy, ten zápas nám prostě sedl," dumal Lutonský.

Proti Sigmě se Zbrojovce daří ve většině utkání - doma vítězí, venku od návratu do nejvyšší soutěže prohrála jen jednou. "Z hlediska výsledků to je oblíbený soupeř, ale jsou to těžké zápasy. Je jen dobře, že se nám daří. Tentokrát Olomouc moc šancí neměla. Trenér mě upozorňoval na to, že jejich krajní beci se hodně zapojují do útočení, ale Hála, na kterého jsem hrál, se do mnoha situací nedostal. Výhodou pro nás mohlo být i to, že Mahmutović nebyl v optimální pohodě, prý trénoval snad až den před zápasem, byl nemocný," pokračoval Milan.

Nyní na Brňany čeká Jablonec, se kterým naopak moc povedenou bilanci nemají. Navíc jim bude chybět vykartovaný Řezníček. "Je pravda, že jsem tam snad nezažil jiný výsledek než prohru (při remíze v sezoně 2013/14 Lutonský nehrál - pozn. red.) Zápas to bude těžký, venku prohráli a potřebují bodovat, mají pořád velké ambice. Řezňa samozřejmě chybět bude, dal v podstatě polovinu našich gólů a umí vpředu podržet míč, ale je to šance pro další kluky, aby ukázali, že ho dovedou zastoupit. Snad se nám povede uhrát dobrý výsledek," věří Lutonský.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...