VIDEO: Tisková konference před startem jarní části

VIDEO: Tisková konference před startem jarní části

B r n o - Jarní část SYNOT ligy klepe na dveře, na svůj první zápas v roce 2016 čeká i Zbrojovka. O aktuálním rozpoložení klubu referovali na tradiční tiskové konferenci výkonný ředitel Vlastimil Ostrý, trenér Václav Kotal a kapitán Pavel Zavadil.

Jako první si vzal slovo pan Ostrý. Krátce shrnul situaci ohledně nového zastřešení a vyslovil přání, aby klub navázal na podzimní výsledky i výkony. "Věříme, že jaro bude pro nás úspěšné. To znamená atraktivní výkony, stoprocentní nasazení - nic jiného diváky do hlediště nenaláká. Co se umístění týče, tabulka je hodně nahuštěná, bodové rozestupy jsou malé, platí tedy, že si přejeme co nejlepší umístění. Rádi bychom posunuli směrem vzhůru umístění v tabulce a ruku v ruce s tím i renomé klubu," hovořil Ostrý.

Po něm převzal slovo trenér Václav Kotal. "Hned na úvod jara nás čeká kvalitní prověrka, ale týmu věřím. Podzimní výsledky nás předurčují k opatrnému optimismu, rozhodne se ale na hřišti. Přes zimu jsme posílili obranu, zvýšili konkurenci na jednotlivých postech. Přetrvávají nám problémy v útočné fázi, sedmnáct vstřelených gólů z podzimu je pro nás jakýmsi mementem," řekl kouč.

Krátce také shrnul proměnu, která na kádr čekala. "Povedlo se nám realizovat příchod Jovanoviće, na něhož jsme měli dobré reference i od trenéra Webera. Spokojení jsme s důrazem, zapracovat určitě může na rozehrávce. Lojza Hyčka prostředí v Brně dobře zná, do kádru se také posunuli mladí hráči Přichystal a Kučera, zůstali s námi Šural a Weber. Přichystal a Weber nyní odcházejí na hostování, pravidelná hra ve druhé lize je pro jejich další kariéru podle našeho soudu ideální. Měli by se ukázat a dát najevo, že s nimi můžeme počítat. Dále se nám uzdravili marodi, navíc Alda Schuster tento týden začal s tréninkem. U Lukáše Zoubeleho se paradoxně vyskytl svalový problém, věřme že drobný. Pro Slavii tedy pravděpodobně k dispozici nebude," doplnil Kotal ke stavu hráčského kádru.

Jako poslední přišel na řadu s úvodním slovem kapitán týmu Zavadil. "Příprava byla standardní, jen o něco kratší. Soustředění splnilo účel, odehráli jsme tam dobré zápasy a měli ideální podmínky k tréninku. Noví hráči zapadli - pro Lojzu to nebyl problém a Mihailo je charakterově dobrý kluk, do týmu pasuje a já mu přeju, ať se mu daří. Co se týče mladých hráčů, také nebyl problém, protože prostředí znají. Dva z nich odešli na hostování a Kuča (Tomáš Kučera - pozn. red.) zůstal. Začlenění nováčků tedy proběhlo v pořádku a všichni se těšíme, až to v sobotu vypukne."

Na úvod těžký test

Jak již zaznělo, hned první utkání znamená velmi těžký test - Brno jede do Edenu a postaví se posílené Slavii. "Slavia zrealizovala řadu přestupů, mimo jiné přišli góloví hráči Hušbauer, Železník a Mešanović. Zejména v obranné fázi nás důkladně prověří. Ve fotbale je to tak, že buď si šance vypracujete, nebo potrestáte chyby. Slavia takhle potrestala gólem dvě chyby v rozehrávce Kyjeva, pro nás to tedy znamená nutnost se takových hrubých chyb co nejlépe vyvarovat. Hráče, kteří umí dát gól, v sestavě máme a věřím, že vpředu se naše potence zlepší," řekl Kotal k nadcházejícímu zápasu.

Co se sestavy týče, tu už v hlavě má. "Nastoupit by měli Jovanović a Hyčka. V přípravě ukázali, že zapadli. Trochu paradoxně tak prozatím přišel o místo Petr Buchta, který odehrál velmi dobrý podzim, ale žádný z hráčů nemá dveře zavřené a vše bude záležet na výkonech. Jednou z příčin naší slabé efektivity je i problém v rozehrávce, což je také jedním z důvodů změny. Sestava každopádně není a nebude definitivní a každý musí formu potvrdit. To platí i pro Šurala, který odehrál také dobrou přípravu. V obraně je tlak na hráče velký a konkurence tu vzrostla," pochvaluje si Kotal.

Pavel Zavadil se na konfrontaci se Slavií těší. "Hodně posílili, možná nejvíc z celé ligy. Přijde hodně lidí, není to špatný start. Slavia měla dobrou přípravu, ale i my jsme odehráli těžké zápasy a obstáli v nich se ctí, něco podobného nás asi čeká i v sobotu. Každý se na to těší a chce odevzdat maximum."

Z novinářského pléna pak zazněl dotaz, zda mohou slávisté při prvním jarním startu znervóznět. "Ve fotbale to tak někdy je, ale jak jsem řekl, přípravu měli dobrou a budou silní. Ve výsledku to stejně záleží na tom, jak budeme hrát my a co jim dovolíme. Nesmíme se bát," zdůraznil kapitán.

Kotal: Důležité budou domácí zápasy

S tím souhlasil i trenér Kotal. "Musíme být obezřetní, někteří kluci moc zápasů před takovou kulisou neodehráli," zmínil fakt, že do Edenu si jistě najde cestu četný dav fanoušků. "Neměli bychom se bát hrát a zopakovat zodpovědné výkony z přípravy. Hrát bude sestava, která nám vyšla jako nejefektivnější, variant jsme samozřejmě měli víc. Nejen v obraně, ale i ve středu pole, kde se nám uzdravili Chrien s Lackem. Hráči jsou seznámeni s tím, že každý neustále bojuje o své místo," zopakoval Kotal.

S jakým umístěním by trenér byl po jaru spokojen? "Naším cílem je zůstat v horní polovině tabulky. Důležitá budou zejména domácí utkání, která bychom pro naplnění tohoto cíle měli zvládnout," naznačil. "Na tabulku se dívá pěkně, ale zápasy jsou nahuštěné a při tříbodovém systému stačí pár proher k zásadní změně situace. Je to fráze, ale platí, že se musíme soustředit vždy na nejbližší zápas. Na konci z toho může být pěkný výsledek, ale malovat si něco dopředu by myslím nebylo dobré," přidal svůj pohled Zavadil.

Možná nejdůležitější zprávou zimy je fakt, že uzdravení Jakuba Řezníčka proběhlo v takřka rekordním čase. "V zásadě je několik cest, jak zlepšit efektivitu. Gólového hráče si můžete vychovat, nebo jej koupit. My v létě zvolili druhou cestu a vyplatilo se, Kuba prokázal svou platnost. Věřím, že se v gólové potenci na jaře ještě zlepšíme, také bych rád třeba vyhrával zápasy výsledkem 5:3. Když vím, že tolik gólů dáme, nebudu se bát riskovat a třeba třikrát inkasovat. Ale pokud víme, že dáme jeden, maximálně dva góly na zápas, musíme se tomu přizpůsobit, nejsme kaskadéři," vykládal obšírně kouč.

"Fotbal je jednoduchý a krutý v tom, že soupeř vaše chyby potrestá a vy neuspějete, pokud neproměníte šance. Posledním příkladem je generálka, kdy jsme mohli v závěru vyrovnat, ale Kuba Kučera z malého vápna přestřelil. Tohle je věc, na které neustále pracujeme a věřím, že to na jaře přinese výsledky," zakončil Kotal.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...