VIDEO: Trenér Kotal před utkáním se Slováckem

VIDEO: Trenér Kotal před utkáním se Slováckem

B r n o - Zbrojovku čeká důležitý domácí zápas - v atraktivním duelu moravských týmů hostí Slovácko. O utkání na předzápasové tiskovce hovořil již tradičně trenér Václav Kotal.

Trenér se již tradičně nejprve vrátil k poslednímu utkání ve Zlíně (1:2). "S výkonem jsme nebyli spokojení. Udělali jsme zbytečné chyby , neproměnili šance. I přesto jsme mohli minimálně na bod dosáhnout, měli jsme v závěrečných minutách míč na útočné polovině, ale bohužel místo toho, abychom jej udrželi a kombinovali, přišlo odevzdání míče, akce soupeře, penalta a gól. Tím těžší utkání nás teď čeká, protože další bodovu ztrátu nechceme dovolit, tím spíše v domácím prostředí," zahájil.

Slovácko má aktuálně o tři body více, naposledy taktéž podlehlo 1:2 - doma Liberci. "Odehrálo ale dobrý zápas, předvedli velmi dobrý výkon. Určitě to budou chtít napravit, stejně jako my. Předpokladem je vyvarovat se hrubých chyb, které nás provázejí poslední tři zápasy, pokud počítáme i přípravu ve Znojmě," vzýval Kotal.

Ten ovšem na lavičce Zbrojovky nemá se Slováckem ideální bilanci - ze tří utkání získal jen bod. Navíc Brňané soupeři doma podlehli třikrát za sebou. O přednostech soupeře není třeba se dlouho bavit, jedna ční hned vpředu - v Brně dobře známý dlouhán Libor Došek. "Na něj platí jediný recept, nepustit jej do vápna. Ale to jsem tu říkal už před rokem a pak nám dal jediný gól, který rozhodl zápas," pousmál se trpce kouč.

Vzápětí zmínil i další přednosti Slovácka: "Jsou silní směrem dopředu. Mají rychlý přechod do útoku, vpředu Libor a Diviš, v záloze Valenta, s Libercem hráli dobře i krajní obránci. Libor se dostává do šancí prakticky v každém zápase, proti Liberci to byla otázka štěstí, kdy několik šancí neproměnil. Věřím, že Pavel Košťál je schopný ho uhlídat, ale nebude to jen o Doškovi."

Marodka stále plnější, než bychom si přáli

Trenér řeší před utkáním několik otazníků v sestavě. "V posledních zápasech nás trápí složení obrany a vůbec obranná hra. To musíme vyřešit, uvažuji o jedné až dvou změnách. Zranění si navíc obnovil Zoubele, který tento týden ještě netrénuje. Kádr se pokusíme postavit z toho, co máme k dispozici, abychom eliminovali co nejlépe přednosti soupeře," slíbil. Do hry v sobotu s největší pravděpodobností nezasáhne ani Melichárek. "Ve středu byl na kontrole, trénuje individuálně a uvidíme, jestli se dokáže nachystat tak, aby byl k dispozici třeba už pro pohárové utkání v Kroměříži."

Kromě zmíněných jmen jsou na marodce ještě Šural s Vávrou, někteří hráči hlásí drobnější problémy a šrámy. "Bohužel nás postihlo několik dlouhodobějších zranění, jejichž léčbu nelze nijak urychlit. Jedná se o šlachy, něco z toho vzniklo po kontaktu se soupeřem, něco možná terénem, je to zoufalé. Věřím, že se dáme dohromady a uspějeme," burcuje Kotal.

Největší problém? Postupný útok

Problémů, které Zbrojovka řeší, je ovšem více. Jeden z nich je vidět i při pohledu na tabulku - méně branek vstřelila pouze Jihlava. "Když se podíváte na kariéru Kuby Řezníčka, uvidíte, že i po návratu do Příbrami se dlouho hledal, než se sžil - až na jaře pak byl excelentní. Přišel v nějaké fázi a v nějaké kondici. Je to soubojový hráč, ale my ty souboje potřebujeme dostat do vápna, buď kombinací, nebo výkopem, ziskem odraženého míče, po křídle, případně kolmou přihrávkou jako ve Zlíně. Kuba musí dostávat míče včas, víc hráčů ho musí doplnit. Všechno to souvisí se zakládáním útoků, což neustále pilujeme, ale progres není takový, jaký bychom si přáli. Tady je potřeba buď trpělivost, nebo posílení, je to ovšem na delší debatu," vysvětloval obšírně Kotal.

I trenéra pochopitelně trápí, že po slibném úvodu sezony Brňané dvakrát prohráli a v tabulce se propadli na dvanáctou pozici. "Hodně nad tím přemýšlím, nejsem typ člověka, co by všechno hodil za hlavu. Vadí mi, že náš projev není takový, jaký bychom si představovali, a dokážu pochopit frustraci lidí z Brna, kteří by si představovali něco jiného. Podobná utkání, jako bude to sobotní, jsou o prvním gólu. Nám se jen jednou letos povedlo soupeře přestřílet a otočit zápas, hned v úvodu proti Baníku. Věřím, že pro blížící zápas jsme řešení našli a bude fungovat," zadoufal na závěr Kotal.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...