V generálce na ligu narazí Zbrojovka na čtyřnásobného německého šampiona z Brém

V generálce na ligu narazí Zbrojovka na čtyřnásobného německého šampiona z Brém

K a p r u n - Poslední ráno v Rakousku, poslední přípravný zápas - a pak hurá zpět do Brna. Ovšem zápas nebude jen tak ledajaký - Zbrojovka se dnes od 13 hodin utká se slovutným německým celkem Werder Brémy. Zakončí tak trojboj s představiteli německé kopané.

Uteklo to jako voda - přesně před týdnem touto dobou už byl zbrojovácký autobus na cestě do Kaprunu, dnes před desátou vyrazí do Zell am Ziller a po utkání zamíří výprava zpět do Brna, kam by měla dorazit kolem půlnoci.

Zápas s účastníkem německé bundesligy bude nejnáročnější generálkou, kterou Zbrojovka za poslední roky sehrála. "Samozřejmě se těším, zároveň ale věřím, že hráči podají lepší výkon, než proti Ingolstadtu. Uvědomujeme si, že kvalitativní rozdíl mezi naší a německou ligou je nepopiratelný, což ukázala i většina výsledků v letošní přípravě. Bude to nesmírně kvalitní prověrka," je přesvědčený trenér Kotal.

Pro utkání může nasadit většinu kádru, zdravotní problémy trápí nově Jakuba Šurala. "Ale vrací se nám David Pašek, u nějž je předpoklad, že by mohl do utkání naskočit. Frelih už hrál chvilku proti Ingolstadtu a s jeho nasazením také počítáme. Cílem je vše doladit a připravit se co nejlépe na ligu, takže to jsou pro nás dobré zprávy," těší Kotala.

O soupeři už samozřejmě leccos ví. "Mají široký kádr, hrát může kdokoliv ze čtyřiceti hráčů, z nichž je pro nás asi nejznámější reprezentant Gebre Selassie. Na lavičce je jako asistent někdejší dlouholetý německý reprezentant Torsten Frings a najdeme tam pochopitelně i další jména. Hráčům jsem pouštěl zápas Brém s Dortmundem na konci minulé sezony, Borussia vyhrála 3:2 a zejména z její strany to byla parádní jízda. Pravý fotbal pro náročného diváka." Fakt, že Brémy nejspíše nasadí dvě odlišné jedenáctky pro každý poločas, potvrdil na webových stránkách klubu i trenér Skripnik.

Stručný profil soupeře

Fotbal se v hanzovním městě, v němž žije půl milionu obyvatel a které spolu s přístavem Bremenhaven tvoří vlastní spolkovou republiku, začal hrát v roce 1889.

Klub během své existence dobyl čtyřikrát bundesligový titul - v letech 1965, 1988, 1993 a 2004. Pochlubit se může i triumfem v Poháru vítězů pohárů (v roce 1992). Aktuálně mužstvo prožívá spíše hubenější roky, naposledy skončilo desáté.

Dlouho zde působila obrovská řada skvělých fotbalistů, namátkou jmenujme Rudiho Völlera, Miroslava Kloseho nebo třeba rodáka z Prahy Mirko Votavu. Trenérem je někdejší ukrajinský reprezentant Viktor Skripnik, asistenta mu dělá i již zmíněný Frings, hráč se zkušenostmi z finále světového šampionátu v roce 2002.

V kádru mají Brémy kromě německých hráčů zmíněného českého reprezentanta Gebre Selassieho, v obraně nastupuje člen dánské jednadvacítky Jannik Vestergaard, na soupisce dále nalezneme hráče z Konga, Argentiny, Španělska, Chorvatska, Švýcarska, Nigérie či Bosny.

Zápas, který by pro Brňany měl být svátkem fotbalu, startuje ve 13 hodin.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...