Richard Dostálek hodnotí "bronzovou" sezonu juniorky

Richard Dostálek hodnotí

B r n o - Brněnská juniorka dlouho bojovala o titul, nakonec ale musí sportovně pogratulovat Mladé Boleslavi. Ročník zakončili Brňané ziskem pomyslného bronzu, čímž zkompletovali sbírku cenných kovů. Zbrojovka zůstává jediným týmem, který v dosavadním průběhu soutěže pokaždé skončil na stupních vítězů.

Základní čísla jsou tedy jasná - třetí příčka, 84 bodů. To je stejný bodový počin jako před rokem, kdy ovšem Brňané odehráli o dva zápasy více. Letošní sezonu si samozřejmě podrobně rozebereme, co se statistik týče - jako první je ale na místě hodnocení trenéra mužstva, Richarda Dostálka.

Jak byste v kostce shrnul třetí brněnskou sezonu v Juniorské lize?
Je zapotřebí podívat se na ni od začátku. Tvořili jsme nový tým, který se zásadně obměnil. Cíl tak byl jasně daný - stabilizovat kádr, zvyknout si na sebe. Věděli jsme, že to bude chtít trochu času, také to tak ze začátku vypadalo. Doma jsme vyhrávali, venku prohrávali, v tabulce byli uprostřed, úvod byl takový rozpačitý. Pak se ale mužstvo nastartovalo a někdy v srpnu rozjelo sérii, ve které do konce podzimu neprohrálo. To bylo samozřejmě nádherné období, pro hráče i pro trenéry. Vyskočili jsme nahoru a s jídlem roste chuť. Původně jsme necílili na nejvyšší příčky, ale v zimě jsme cíle přehodnotili a makali na tom, abychom hráli o titul.

Jaro jste ovšem zahájili prohrou s Mladou Boleslaví, po které se naděje na první příčku výrazně snížila.
To byl jeden z klíčových zápasů, třetí Příbram v té době byla vzadu, až v dalším průběhu jara mile překvapila a vystoupala vzhůru. My bohužel ani jeden ze zápasů s Boleslaví nezvládli, takže skončila po zásluze před námi. Finální šanci bojovat o titul nám sebral zápas v Sezimově Ústí proti Táborsku. Ten jsme nezvládli, neustáli jsme roli favorita. Mistrem může být jen ten nejlepší a to jsme my tentokrát nebyli.

Táborsko vás trápilo i na podzim, čím to?
Dobře se na nás připravili. Na jaře inkasovali pár dní před naším zápasem snad jedenáct gólů v Boleslavi, nechtěli to opakovat, nachystali se a posílili. My hráli také s posilami z áčka, ale prohospodařili jsme první poločas a to nás stálo šanci bojovat do posledního kola o titul.

O kádru letošním i budoucím

Hráči loňského staršího dorostu zapadli dobře? U jmen jako Přichystal, Štrombach, Weber nebo Sedlo o tom asi není pochyb...
Osa týmu se vytvořila solidní. Na těch hráčích to bude stát i letos, z týmu odcházejí hráči ročníku 94. Kuba Krejčíř s námi nehrál, byl na hostování, Laďa Hanuš v závěru marodil, Kuba Černý byl mimo hru půl sezony. Zbylí hráči - David Krška a Jan Sedlák - patřili k oporám. Nahradit se ale dá každý, mladší kluci jako Přichystal, Štrombach, Weber, Sedlo nebo oba gólmani to zvládli. Budeme pracovat na tom, aby tým měl i pro další sezonu slušnou fazonu. Strach z toho mít nemusíme.

Jaká je budoucnost výše zmíněných hráčů? Dle ideálního scénáře hostování ve druhé lize?
Jsou naladění hrát vyšší profesionální soutěž. Honza Sedlák se zapojí do přípravy s áčkem, u zbylých se nabízí varianta zkusit štěstí ve druhé lize, poprat se o místo. A když to nevyjde, nabízí se Líšeň a třetí liga. Za tu už ti hráči vesměs v sezoně párkrát nastupovali. S áčkem zahajují přípravu i Weber s Přichystalem, pro ně to bude asi nejnáročnější. Odehráli maximální porci zápasů, čeká je krátký odpočinek, k tomu škola. Je šance, že ti dva budou k dispozici juniorce a áčku zároveň.

A co třeba Martin Sedlo? Může on být tím stoperem, který okysličí kádr prvního mužstva?
I u něj by bylo ideální nějaké hostování na otrkávání a nabrání zkušeností. Stoperů máme málo a bylo by dobře, kdyby se Martin nabízel. Je teď na řadě jako první, když Laďa Hanuš marodil.

Kostru nového týmu bychom tedy měli z hráčů ročníku 95 a 96, kdo je doplní?
Ze staršího dorostu přejdou zbylí hráči ročníku 96, plus Kuba Kučera. U něho jsme domluvení, že se do juniorky posune a napodobí tak Webera a dalšé hráče z minulého roku. Fyzicky připravený je, neměl by s tím mít větší problém, je to jen o něm. Gólmani by měli být stejní - Pavel Halouska a David Záleský, také hráč ročníku 97. Gólmanů máme obecně hodně a zápasů málo, takže je možné, že se to během přípravy ještě nějak rozlouskne. V minulé sezoně s námi párkrát jel Jirka Floder, za odměnu pak odchytal zápas v Třinci a zvládl to bez problémů, dokonce vychytal čisté konto.

Příprava startuje 24. června

Když byste měl vyjmenovat stěžejní individuality, asi mezi nimi nebude chybět právě zmíněný Přichystal.
Rozhodně ne, je nejlepším střelcem týmu. Kdyby se nevyvaroval menší krize, mohl by být i kanonýrem celé soutěže. Ale padla na něj únava, odehrál prakticky všechno, potýkal se i se zdravotními problémy. Využili jsme tak faktu, že se uzdravil Michal Šembera, který také následně pár gólů dal. Omarodil také Štrombach, takže jsme byli rádi, že se kluci mohli trochu prostřídat a dostali se do hry všichni. Kuba dostal odměnou i první start v áčku. I trenér Kotal si všiml toho, jak pracuje, dře a zlepšuje se. Zápas pro tým ideálně nedopadl, ale vzpomínat se na to bude vždycky.

Nejvíce minut nakonec nastřádal Martin Sedlo, také bezesporu jedna z opor.
Martin chyběl ve dvou utkáních, ale když už nastoupil, tak odehrál celý zápas, proto má těch minut nejvíc. V obraně jsme hráli na čtyři hráče, když někdo vypadl, lepili jsme to náhradou z áčka, případně se stáhl ze zálohy Honza Sedlák. Ale Martin byl pilířem, kolem něhož se další hráči točili. Odehrál výborné zápasy. Celkově si letos myslím, že jsme hráli víc jako tým. Měli jsme individuality, zaskvěli se oba gólmani, ale ve výsledku byla naše síla v týmu. To je patrné třeba i při pohledu na tabulku střelců, každý hráč byl schopný se prosadit a rozhodnout. I do zápasů zasáhli de facto všichni.

Utkvěl vám v hlavě nějaký konkrétní zápas? Třeba podzimní přestřelka v Příbrami?
To byl tak trochu zápas béček, podobně jako vynikající utkání na Spartě. Oba týmy měly řadu posil. Co se mi ale hodně líbilo, to bylo vyšší množství zápasů, které jsme odehráli - a výborně - pouze s hráči juniorky. Namátkou utkání na Slavii, v němž jsme prohrávali 0:2 a nakonec zvítězili 4:2. Mužstvo mělo lauf, sílu se s tím poprat, je jen škoda, že nám to nevydrželo o dva týdny déle. A takových zápasů bylo letos hodně, kmenoví hráči juniorky odehráli většinu zápasů, pokud nebyli zranění. To minulé ročníky nebývalo.

Jízdní řád přípravy na novou sezonu je už znám?
Začínáme 24. června, dočasný azyl bychom měli mít v Bosonohách, než se uvolní Srbská. První utkání hrajeme v Pardubicích, čeká na nás Hlučín, Třebíč, tradičně Slovan. Liga startuje 27. července.

Díky za rozhovor!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...