VIDEO: Trenér Kotal před utkáním s Jabloncem

VIDEO: Trenér Kotal před utkáním s Jabloncem

B r n o - Konec letošní sezony se blíží, Zbrojovku už čeká jen jediné utkání. V sobotu 30. května změří síly s bronzovým Jabloncem, což je pro trenéra Václava Kotala jeden z pikantních soupeřů - v minulosti zde působil. To už je ale pryč, nyní by Kotal rád Jablonec obral o body a zakončil sezonu výhrou.

"Po dvou prohrách bychom chtěli konečně uspět a Jablonec porazit. Víme samozřejmě o síle soupeře, ale rádi bychom se s ročníkem rozloučili vítězstvím, tak jako před rokem," připomněl kouč, že i loňská sezona přinesla na závěr souboj se Severočechy. Jediným gólem jej tehdy rozhodl Jan Malík.

Za podobný scénář by se Brňané nezlobili ani letos. "Soupeř je ambiciózní, má velké plány, v létě posílil a to stejné plánuje i letos. Jablonec disponuje kvalitním a širokým kádrem, takže se vyrovná i se středečním pohárovým finále. Určitě nebude chtít zakončit sezonu porážkou, čeká nás těžké utkání. Nesmíme se ale ohlížet na to, kdo nastoupí, nýbrž prosadit se vlastními výkony," přeje si Kotal.

O síle soupeře netřeba se nějak zvlášť rozepisovat. "Pernica, Greguš, Kopic, Pospíšil, Romera... Rozstřílel se Novák. Na gólech se podílí velké množství hráčů, což je pro soupeře vždy nepříjemné. Když se podíváte na výsledky Jablonce, tak vyjma zápasů se Spartou a Plzní mnoho bodů neztráceli. Chceme předvést maximální výkon a uvidíme, na co bude naše síla stačit. Cílem je rozloučit se s diváky vítězstvím," zopakoval Kotal.

A v jakém rozpoložení jde do boje Zbrojovka? "Opět nevylučujeme jednu či dvě změny, aby dostali šanci hráči širšího kádru. Potřebujeme otestovat jejich výkonnost a schopnost prosadit se proti tak kvalitnímu soupeři," prozradil kouč, konkrétní ale nebyl. Jisté je, že do tréninkového procesu se v tomto týdnu zapojili marodi Zoubele (začal s běháním), Schuster a Brigant.

Základ je uvědomit si chyby a neopakovat je

Další otázky přítomných novinářů se týkaly minulých zápasů. "Zklamání stále cítím zejména z utkání s Bohemkou. V něm jsme měli velké šance, mohli rozhodnout, po půli ale hráči možná podlehli dojmu, že se nemůže nic stát. Soupeř zaútočil, nebyla to nijak zvlášť nebezpečná akce, měli dva hráče proti třem našim, přesto nás přehráli a skórovali. V Příbrami jsme dostali laciné branky. První po chybě, druhou po penaltě, u které je otázka, jestli při ní vůbec došlo ke kontaktu. Nicméně penalta je, když ji rozhodčí pískne. Přesto se nám dvakrát povedlo vyrovnat, abychom v závěru inkasovali gól opět ze situace, v níž stálo pět hráčů soupeře proti osmi našim," zlobilo trenéra. "Zápasy se rozhodují v pokutovém území a osobní zodpovědnost hráčů je nezastupitelná a jednoznačná."

Chyby si trenéři s mužstvem rozebrali u videa. "Pokud například hráč z juniorské ligy naskočí rovnou do první, musíme počítat s tím, že chyby bude dělat. Lepší je pochopitelně, když se může adaptovat například ve drué lize, tak jako Honza Malík. Podstatné je, aby si to hráč uvědomil a příště už tu chybu neudělal, jen tak může výkonnost narůstat. Kupříkladu Standa Vávra je bezesporu talent, silný dopředu, může být přínosem, ale fotbal má dvě fáze - útočnou a obrannou," připomněl Kotal, že jedním z rozebíraných momentů byl první inkasovaný gól v Příbrami.

"Lojza Hyčka vsítil náš druhý gól, pak se ale podílel na třetím inkasovaném. To jsou momenty, které výkonnost hráčů i týmů sráží a musíme je odbourat, abychom se posunuli dál. Já jsem přesvědčen o tom, že hráči jsou mladí a z chyb se poučí, čímž jejich výkonnost bude mít vzestupnou tendenci," přál si Kotal.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...