Jakub Jugas míří do Příbrami poprvé v roli soupeře

Jakub Jugas míří do Příbrami poprvé v roli soupeře

B r n o - Důvodů, proč před utkáním v Příbrami vyzpovídat zrovna Jakuba Jugase, byla celá řada. Na jaře nevynechal ani minutu, i v celé sezoně toho za Zbrojovku odehrál nejvíc, je stále ve hře o mládežnické EURO a navíc v Příbrami načal svou ligovou kariéru.

Jakub proti Příbrami už jednou nastoupil - na podzim byl u výhry Zbrojovky 1:0. Veškeré hecování s někdejšími spoluhráči si tehdy před utkáním nepřipustil. "I teď to bude podobné. Tyhle věci vždy nechávám na období po utkání. Tím spíš, že Příbram je ve hře o poháry a my potřebujeme napravit domácí zaváhání s Bohemkou. Je o co hrát," odmítá Jugas, že by jeden z klubů necítil v závěru sezony dostatečnou motivaci.

Nepovedené utkání s pražskými Klokany rezonuje kabinou poměrně často. "Co na to říct. Kdybychom vyhráli první poločas 2:0, jsme teď někde jinde. Takhle jsme Bohemku pustili před sebe, tlačí se na nás další kluby... Strašný zápas, bohužel ne první na jaře. V kabině to je téma, pořád to mrzí. Pokazili jsme to a týden jsme teď pracovali na zlepšení," vzhlíží Jugas předposlední letošní utkání.

Na příbramském stadionu to dobře zná, vždyť tu poprvé okusil ligu. "Kádr se obměnil, ale tak polovinu kluků znám pořád, hřiště pochopitelně taky. Uvidíme na konci, jestli to bude výhoda," usmál se. "Soupeř to je silný. Na jaře sbírají pravidelně body doma i venku. Asi si to zaslouží. Nejhorší je, že jsme na tom mohli být úplně stejně. Porazit Duklu a Bohemku, máme 39 bodů a hrajeme o poháry taky," vyčítá si Jugas.

Pořád to může být celkově solidní ročník

Rodák z Otrokovic přišel do Brna jako náhrada za Luďka Pernicu, pověstného "železného muže" Zbrojovky. V tomto ohledu je na tom Jakub podobně - na jaře nevynechal zatím ani minutu a celkově nikdo v kádru Brna nestrávil na hřišti více času. "Minuty ale nejsou všechno. Na jaře se moje výkony i výkony klubu snad zlepšily, ale pořád nás tam hodně zápasů mrzí, jak už jsem říkal. Máme dva zápasy na to, abychom dotvořili obraz sezony. Pořád to může být solidní ročník, když skončíme třeba osmí, ale taky to může skončit nějakým propadákem, jakým by bylo třeba čtrnácté místo, a to nikdo nechce. To bychom tím zápasem s Bohemkou opravdu zahodili celou sezonu," burcuje Jugas.

V jeho jarní "minutové" sérii hraje roli i fakt, že obrana nastupovala vesměs ve stejném složení. To se teď ke konci sezony mění - ze sestavy vypadl pro zranění Schuster, nyní i vykartovaný Keresteš. "Ale karty a zranění k tomu patří. Náhradu máme, vždy je to o tom, jak si s absencemi poradí celý tým."

Když už jsme u bilancování Jugasových výkonů, je pochopitelně nutné zmínit i dvě vstřelené branky. "A to těch šancí hlavně v posledních zápasech bylo mnohem víc. Kdybych byl efektivnější, jsem teď nejlepším střelcem," smál se mladý obránce. Narážel mimo jiné na šanci proti Jihlavě i zajímavě zahranou standardku na Slovácku, kdy jen těsně nedosáhl na Zavadilův centr. "Byl to domluvený signál. Honza Malík mi zablokoval hráče, to bylo také důležité. Bohužel nás tam mělo jít víc, já byl sám a na míč nedosáhl. Nácvik standardek kombinujeme, něco řekne trenér, něco asistent, něco my. I když my teď tolik nemluvíme, moc nám to nejde. Naštěstí když to nejde, Pavel to zařídí," pokračoval ve veselé notě Jugas.

Doufám, že dovolenou strávím na EURU

Ten nyní kromě závěru sezony sleduje i blížící se "malé" EURO. "Co vím, tak v pondělí by měla být odtajněna širší nominace hráčů pro soustředění, na kterém pak těsně před EUREM dojde k finálnímu zúžení kádru. Věřím, že v té širší budu, a pak už je to jen poslední krok. U nás takový turnaj snad ještě nebyl, je to taková odměna, i pro podobné akce člověk hraje fotbal," dumá Jugas.

A aby toho k přemýšlení neměl málo, ve hře je i jeho klubová budoucnost. "V Brně jsem si zvykl, je to pěkné město, pěkné prostředí. Pokud Zlín nepostoupí, je Brno jasná volba, pokud ano, uvidíme, jestli mě pustí. Je tam hodně neznámých, může se změnit spousta věcí. Poslední roky to tak mám. Doufám, že dovolenou strávím na EURU a mezitím se rozhodne, kde vlastně zahájím přípravu," pousmál se Jugas.

další články

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...
První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru Granečný
A-tým
17.04.2024 | Daniel Kinc. FOTO: Petr Nečas

První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru...

B R N O - Anglický týden vyplnili fotbalisté Zbrojovky pod vedením nových trenérů domácím soubojem...