Nábor do přípravek - proč zvolit právě Zbrojovku?

Nábor do přípravek - proč zvolit právě Zbrojovku?

B r n o - Velký den je tu! Od 15 hodin startuje na Srbské náborový trénink, konaný v rámci projektu FAČR Květen - měsíc náborů. Šéftrenér přípravek a hlavní organizátor náboru Vladimír Chaloupka hovoří o tom, proč si vybrat právě Zbrojovku.

Neustále se snažíme zkvalitňovat servis, který ve Zbrojovce dostávají již ti nejmenší v kategorii přípravek, to jest děti ve věku 5 až 11 let. Jak po stránce materiální, tak i personální. Došlo ke zvýšení počtu trenérů v jednotlivých kategoriích, takže realizační tým tvoří obvykle kromě tří trenérů a vedoucího mužstva i fyzioterapeut či lékař, který dbá na komplexní rozvoj dětí, kompenzační cvičení pro odstranění svalových dysbalancí a posílení hlubokého stabilizačního systému trupu a páteře.

Brankářům se od kategorie U8 věnuje bývalý ligový brankář Radim Vlasák. Absolvent Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity a rovněž bývalý atlet Petr Fruwirt, který primárně působí u kategorie U9 v roli asistenta trenéra, se věnuje v týdenním cyklu atletické průpravě u kategorií U8 až U11.

Nezapomínáme samozřejmě ani na jiné sporty. V zimním období chodíme s dětmi bruslit a hrát hokej, poté následuje plavání, stranou nestojí ani gymnastika. Jde nám o to, abychom dětem přílišnou specializací nenastavili limity rozvoje jejich pohybové kultury, kde svoji významnou roli hraje právě pestrost sportovních aktivit.

Tlaku a stresu si v životě užijí ještě hodně

Vrchol výkonnosti mládeže rozhodně nevidíme v přípravkových kategoriích, ta je má spíše dobře připravit na zvýšené fyzické zatížení v pozdějším věku. Chceme, aby si ti nejmenší hlavně hráli a byli uvolnění. Tlaku a stresu si ve sportu i v životě ještě užijí hodně. Poměrně velký prostor věnujeme rozhovorům s hráči, aby pochopili, proč na tréninku to či ono dělají.

To však neznamená, že bychom nevyhledávali velmi kvalitní konfrontaci na národní i mezinárodní úrovni, abychom věděli, kde máme nedostatky a kam v tréninkovém procesu namířit pozornost. Kluci a děvčata si opakovaně zahrají na turnajích proti evropským top týmům. Naposledy v kategorii U11 poměřili síly s Ajaxem Amsterdam a nedopadli vůbec špatně. A Ajax, to je už dlouhé desítky let v mládežnické kopané pojem.

Děti však od svých trenérů vědí, že nás v první řadě nezajímají dosažené výsledky, ale zejména úroveň technických dovedností. K jejich zdokonalení implementujeme do tréninkového procesu mimo jiné metodu Coerver. Navíc zájemci o tréninkové jednotky nad rámec tréninků klubu mohou své děti přihlásit do Coerver akademie, kde rovněž působí trenéři Zbrojovky. Roli osvěty a šíření metodiky v souladu s Fotbalovou asociací České republiky plní projekt Létajících trenérů, kde se rovněž angažujeme.

Osobně mám velkou radost z toho, že se výrazně zvýšil počet tréninků na kvalitní přírodní trávě. V současnosti využíváme plochy jak na Srbské, tak i na hřišti Startu Brno na Lesné. Když nám počasí nepřeje, uchýlíme se do hal na Janouškové, kde máme výborné zázemí v podobě dvou hal s umělou trávou i tělocvičnou. Navíc chystáme ve spolupráci s jazykovou školou CA Institute of Languages a možnost jazykových kurzů, které by ihned navazovaly na tréninky a rodičům by odpadly starosti logistického charakteru, neboť ty tíží nás trenéry nejvíce.

Držíme se ale hesla, že problémy jsou od toho, aby se řešily. Neříkáme, že něco nejde, nýbrž hledáme způsob, jak je vyřešit. Přestože je stále na čem pracovat a co vylepšovat, věříme, že právě kvalita a komplexnost péče, kterou v našem klubu dětem nabízíme, jsou těmi hlavními argumenty, proč zvolit fotbal a Zbrojovku Brno při výběru mimoškolních aktivit Vašich dětí.

Vladimír Chaloupka, šéftrenér přípravek

další články

Věřím, že je v našich silách tým pozvednout, hlásí nový trenér Kříž
A-tým
15.04.2024 | Martin Lísal

Věřím, že je v našich silách tým pozvednout, hlásí...

B r n o – V neděli dovedl mužstvo k důležité výhře v Lanžhotě, ve středu se o něco podobného pokusí...
Zbrojovku povedou trenéři Kříž a Zúbek
A-tým
15.04.2024 | Martin Lísal

Zbrojovku povedou trenéři Kříž a Zúbek

B r n o – Představenstvo klubu FC Zbrojovka Brno dnes jednomyslně rozhodlo o odvolání hlavního...
Program týmů Zbrojovky v týdnu od 15. do 21. dubna
Ostatní
15.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 15. do 21. dubna

B r n o - V aktuálním týdnu čekají na "áčko" Zbrojovky hned dva zápasy, rezerva se pak představí v...