VIDEO: Výkony Jihlavy z posledních zápasů jsou pro nás varováním, upozorňuje trenér Kotal

VIDEO: Výkony Jihlavy z posledních zápasů jsou pro nás varováním, upozorňuje trenér Kotal

B r n o - Série zápasů s "pohárovými" týmy je u konce, Zbrojovka z nich nakonec vytěžila tři body, když doma zdolala Mladou Boleslav. Nyní je na řadě Jihlava, kouč Kotal si ovšem dobře uvědomuje, že sebemenší podcenění není na místě.

"Vstupujeme do poslední fáze sezony, kdy nás čekají relativně snazší soupeři. Ovšem kdo viděl poslední zápasy Jihlavy, ten ví, že soupeř má skvělou organizaci hry, vynikající a variabilní útočnou fázi, kdy útočí třeba šest hráčů, záložníci a útočníci jsou v neustálém pohybu. Šance si vytvářeli na Slavii i s Baníkem, kterému klidně mohli dát pět gólů. To je pro nás varováním, jedině návrat k maximálně koncentrovanému výkonu, zodpovědnost v defenzivě a kvalita v útočné fázi nám může pomoci zvládnout nadcházející utkání," je si Kotal vědom kvalit soupeře, který mimochodem venku neprohrál již sedm zápasů v řadě.

V jakém stavu a sestavě nastoupí Zbrojovka, to zatím není jasné. "Problémy má Fabo Slančík, který musel na Spartě střídat. K dispozici už snad bude Čtvrtníček, který ovšem nějakou dobu nebyl v zápasovém zatížení. Rozhodneme se, máme ještě pár tréninků. Chceme postavit kvalitní sestavu a být v tomto utkání úspěšní, hrajeme doma a to nám velí zvítězit," doufá Kotal, že se Zbrojovce před vlastními fanoušky bude opět dařit. Mimo Brno je Tomáš Brigant, který se chystá na zápas slovenské "jednadvacítky", v pátek by už ale měl být k dispozici.

Při zmínce o sestavě se kouč dotkl i celkové vize klubu, s výhledem na další sezonu. "Dnes budeme mít s vedením jednání, musíme zvolit strategii pro zbylé zápasy. Jestli budeme stavět hráče, se kterými počítáme pro další sezonu, nebo se budeme maximálně soustředit na výsledek. O sestup už s největší pravděpodobností hrát nebudeme, takže je zapotřebí vyhodnotit, s kterými hráči budeme pokračovat a kterým smlouva prodloužena nebude. Co vím, tak jednání nadále probíhají a týká se to nějakých šesti, sedmi hráčů," nastínil Kotal.

V tabulce pravdy jeden kladný bod

Vzápětí byl tázán, zda to pro trenéra není přece jen svazující, když nemá při tvorbě sestavy úplně "volnou ruku". "Nikdy nemáte úplně volnou ruku, ani ve Spartě ne. Vždy musíte pracovat v souladu s ekonomickými podmínkami. Každý klub nemá mecenáše, který je schopen zaplatit třeba 200 milionů a pokrýt tím ztrátu. To dokážu pochopit, koneckonců jsem vystudovaný ekonom," usmál se.

Podobně Kotal odpovídal i při dotazu, zda jej nemrzí ztracené body, které by teoreticky držely Zbrojovku ve hře o poháry. "Mrzí, samozřejmě. Ale na druhou stranu - pokud bychom chtěli poháry hrát, měli bychom být s účastníky evropských soutěží konkurenceschopní, a to jsme aktuálně proti Plzni ani Spartě nebyli. Buďme realisté. Pokud dáme dohromady mužstvo, které bude hrát několik sezon v horní polovině tabulky, můžeme o tom uvažovat. Je to otázka financí a celkové strategie klubu. S hráči musíte pracovat dlouhodobě, učit je správným návykům, protože Evropa je zase úplně jinde," přemítal kouč.

Právě zápasy se Spartou a Plzní trochu narušují jinak solidní jarní obraz Zbrojovky. "Dostali jsme v nich osm branek, ve zbytku jara tři. V tabulce pravdy máme kladný bod, což je oproti podzimu dobré a pokládám to za úspěch. Ale z těch uplynulých zápasů jsme chtěli vytěžit víc. Problémem bylo hlavně postupné zakládání útoku, s takovými týmy nesmíme jen odkopávat míče a mít strach. My na Spartě hráli do prvního gólu, ale pak jsme ztratili po zbytečných chybách odvahu ke konstruktivnějšímu pojetí," mrzelo Kotala.

Ten na závěr konference čelil i otázce, zda stihne první květnový den políbit manželku pod rozkvetlým stromem. "Nestihnu, žena bude doma, tak musí počkat na sobotu. To máme trénink, tak domů přijedu odpoledne."

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...