Na výhru v Teplicích se pokusíme navázat proti Slavii

Na výhru v Teplicích se pokusíme navázat proti Slavii

B r n o - Na jaře je zatím Zbrojovka venku stoprocentní, zvítězila v Budějovicích i Teplicích. Doma to ovšem poněkud skřípe, zde Brňané získali jen bod a nevstřelili ještě gól. Prolomí to proti Slavii?

Utkání s nejstarším tuzemským fotbalovým klubem má výkop v neděli v 18 hodin.

Stručný profil soupeře

SK Slavia byl založen v roce 1892, je tedy oficiálně nejstarším fotbalovým celkem u nás. Slavia vybojovala celkem sedmnáct titulů, sedmkrát se jí také podařilo vyhrát ligový pohár. Mezi nejslavnější hráče bohaté historie patří například František Plánička, Antonín Puč, Josef Bican nebo František Veselý. V novodobé historii stojí za zmínku například Pavel Kuka, Vladimír Šmicer, Tomáš Necid či Marek Suchý. Červenobílý dres v minulosti oblékl také Richard Dostálek, trenér zbrojovácké juniorky a legenda brněnského fotbalu. Naposledy se českým mistrem stala Slavia přesně před šesti lety, od té doby vršovický klub poměrně strádá.

Záchrana s velkým štěstím

Jednou z největších krizí si Slavia prošla v minulé sezóně. Klub pod vedením holandského kouče Pastoora zakončil ročník na třinácté pozici, bod nad sestupem. Slávistům se minulá sezóna rozhodně nepovedla a v závěru soutěže měli skutečně pořádnou porci štěstí. Stačilo, aby alespoň jeden z dvojice Bohemians - Olomouc zvítězil, čímž by odsoudil “sešívané“ k sestupu. Klub z Ďolíčku uhrál bezbrankovou remízu s Plzní, sestupující Sigma remizovala 1:1 v Liberci a po třiceti letech opustila prvoligovou mapu.

Návrat Beránka

Nizozemský kouč před sezónou neodolal nabídce Alkmaaru a odešel pracovat jako asistent Marca van Bastena. Klub z Edenu tak převzal někdejší slávista Miroslav Beránek. Nový kouč začal s týmem dobře, v prvních čtyřech kolech byl stoprocentní - nejcennějším skalpem bylo domácí vítězství nad Plzní. Poté však přišla série porážek. Na jaře klib získal čtyři body a nachází se na desátém místě, má o pouze o bod více než Brno.

Kanonýrem Škoda, vrátil se Berkovec

Zbrojovka by si měla dát pozor na vytáhlého útočníka Milana Škodu. Ten s třinácti zásahy kraluje tabulce střelců. Dalo by se také říct, že typický hrot chytá reprezentační formu, pozvánku od Pavla Vrby ale zatím neobdržel. Pro Slavii je pozitivní návrat gólmana Berkovce, který v odloženém zápase v Plzni Slavii podržel, porážce 1:0 ale ani on nezabránil.

Zdravotní stav brněnského kádru

Brněnský kádr oproti duelu v Teplicích zřejmě nedozná velkých změn. Start Pavla Zavadila není pravděpodobný, mimo hru je nově také Moukanza (svalové problémy). Jinak jsou všichni v pořádku.

Do již zmiňované podzimní série slávistických porážek se řadí také ta, kterou zařídila Zbrojovka. Ta v 7. kole zvítězila 3:1 a připsala si tak po dvaceti letech vítězství na půdě tohoto soupeře. Celkově má Brno v posledních letech s tímto celkem pozitivní bilanci, prohrál naposledy na jaře 2013. Bude náš tým úspěšný i nyní na Srbské?

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....